STRAKS OL-KLART: Om få dager er OL i gang i Sør-Korea. Her et oversiktsbilde over stedet hvor både åpnings- og avslutningsseremonien skal avholdes. Foto: Reuters

Norge har med over 6000 astmadoser til OL

43 inhalatorer og 10 forstøverapparater. Det er innholdet i den norske astma-bagen som sendes til OL-byen Pyeongchang.

  • Lillian Holden

Det er NRK som har skaffet seg oversikten over hvor mye medisiner Norge har sendt avgårde til Sør-Korea, og antallet astmamedisin-doser er langt større enn hos våre naboland.

Mens Sverige og Finland begge har sendt ti inhalatorer hver, har Olympiatoppen sørget for 43. I tillegg sendes det forstøverapparat, noe ingen av nabolandene våre gjør. Antallet forstøverdoser er, ifølge NRK, 480.

På den norske medisinlisten står 1800 doser Symbicort, 1200 doser Atrovent, 1200 doser Alvesco, 360 doser Ventoline og 1200 doser Airomir. Astmamedisinen som er sendt til OL er tiltenkt utøvere og støtteapparat som i utgangspunktet er friske - de utøverne som bruker astmamedisin til daglig skal ha med sin egen.

les også

Ytterligere 15 russere ber CAS om OL-hjelp

NRK har vært i kontakt med både Sverige og Finland, samt Tyskland for å kartlegge hvor mye astmamedisin de har valgt å pakke med seg.

– Jeg kan ikke svare på hvordan et annet land resonnerer. Våre medisinsk ansvarlige har gjort en vurdering av hva vi trenger, og det har vi med. Hvis vi trenger noe mer, så kan vi skaffe det i OL-byen, sier den svenske OL-sjefen Peter Reinebo til kanalen.

Ingen av de øvrige nasjonene har valgt å ta med seg forstøverapparat.

– Vi bruker ikke det. Havner man i en akuttsituasjon, så finnes det muligheter på klinikken i OL-byen. Det er ikke sånt vi driver med i normale tilfeller, sier Reinebo. Sveriges OL-tropp består av 110 utøvere. Norge har 109, mens Finland sender 106.

les også

Eks-langrennsløper var frisk – fikk astmamedisin

Astmadebatten

Den store astmadebatten i norsk langrenn begynte å rulle sommeren 2016, da det ble kjent at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i to måneder som følge av brudd på dopingreglene. Bakgrunnen var feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Han mistet sammenlagtseierene i både Tour de Ski og verdenscupen i 2014/15-sesongen, og søkelyset ble satt på den norske astmamedisinbruken. Det ble også satt ned et utvalg som skulle granske medisineringen i norsk langrenn - i februar i fjor kom rapporten, som slo fast at landslagene ikke hadde drevet uforsvarlig behandling av utøvere uten astma.

Utvalget rettet imidlertid en pekefinger særlig mot bruken av forstøverapparat, og mente at en slik bruk av medisinteknisk avansert utstyr blant friske utøvere kunne innebære en form for medikalisering av idretten, noe som utvalget mente ville ha en negativ signaleffekt overfor yngre utøvere.

Forsvarer dosene

Sjefslegen for den norske troppen i Pyeongchang, Mona Kjeldsberg, sier følgende til NTB om mengden astmamedisiner Norge har tatt med til OL:

– Johaug-saken har lært oss at det er viktig å ha med et lager av medisiner, så vi kan bruke det vi er trygge på. Vi har valgt å ta med alt det vi kan komme til å trenge.

Overfor NTB understreker Kjeldsberg at Norge bare har med tolv inhalatorer. Disse skal fordeles på fire leirer. Til forstøverne har Norge kun med medisiner som kan brukes uten restriksjoner, og for det meste dreier det seg om saltvann.

– Vi har hele veien vært åpne om hva vi har med, om alt fra ost og vaffelrøre til medisiner. Vi har ingenting å skjule, sier lederen for den norske helseteamet.

– Så håper vi at alle holder seg friske. Og så er det sånn at vi tar med oss det aller meste hjem igjen, fortsetter hun.

Ingen friske utøvere skal få behandling, poengterer Kjeldsberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder