Historiske Lorentzen om egen sesong: - Spinnvill

Aldri før hadde en nordmann vunnet sammenlagtcupen i verdenscupen i skøyter. Aldri før hadde en nordmann vunnet 500-metercupen. Nå har Håvard Lorentzen (25) gjort begge deler.

Publisert:

Sammenlagtseieren kunne Håvard Lorentzen feire etter at Sverre Lunde Pedersen vant 1500-meteren i Minsk søndag, det etter at han selv hadde sikret seg 500-metercupen med en 4. plass på distansen tidligere på dagen.

Håvard Lorentzen kronet med det en nær fullkommen sesong. Han kan se tilbake på en vinter med OL-gull på 500 meter, -sølv på 1000 meter, han er verdensmester på sprint og nå også vinner av 500-metercupen og sammenlagtcupen.

les også

Skøytetrener Skarli ut mot «nettroll»: – Trist at folk tråkker på noen som ligger nede

Han er den første nordmann til å klare de to sistnevnte bragdene. Verdenscupen i skøyter har eksistert siden 1985.

– Det har gått på skinner, og jeg kunne egentlig ikke ha vunnet så mye mer denne sesongen. Det har vært spinnvilt, sier en åpenbart fornøyd Håvard Lorentzen til VG.

– Kan du plukke ut ett høydepunkt?

– OL-gullet på 500 meter. Jeg svarte på tiden koreaneren leverte og gikk inn til olympisk rekord. Det er det desidert beste løpet mitt, svarer han resolutt på telefon fra hotellrommet i Minsk.

Han har akkurat kommet tilbake fra skøytehallen i Minsk, der han ikke lenge i forkant fikk bevisene på at han var den beste sammenlagtløperen og 500-meterløperen denne sesongen. Sammenlagtseieren sikret han seg som følge av at russiske Denis Juskov ikke vant 1500 meteren. Russeren ble bare slått av Lorentzen-kompis Sverre Lunde Pedersen.

– Det var fire norske med på 1500 meter, og før løpet sa jeg at den som vinner, får gratis drikke på byen, ler Lorentzen overfor VG.

Det forklarer også hvorfor Sverre Lunde Pedersen spøkefullt «ba om 75.000 kroner» via betalingsappen Vipps. Skjermbildet lastet han opp på Instagram.

les også

Lunde Pedersen leder VM-kampen etter nytt kjempeløp

– Haha, ja, det blir kjekt på byen i kveld, sier 25 år gamle Lorentzen, som er fra Fana.

– Men nå fant jeg akkurat ut at det var gratis drikke på banketten, så kanskje jeg skal si at jeg spanderer på alle, fortsetter han.

– Var du nervøs da Lunde Pedersen gikk? Han lå jo bak helt til oppløpet.

– Sverre er i ekstremt bra form, så jeg trodde egentlig han skulle ta det, men så ble jeg litt usikker til det var 100 meter igjen. Jeg er veldig takknemlig overfor Sverre, sier Lorentzen.

Han beskriver 500-metercupen som «kanskje den kuleste cupen å vinne», noe han forklarer med konkurransen. På elleve verdenscupløp på distansen har det vært åtte forskjellige vinnere. Lorentzen er alene om å ha tre seirer.

les også

Gull-Lorentzen: - Det er dette jeg har drømt om

– Det er så vanvittig små marginer på sprint, og da er det kult å vinne, mener Lorentzen.

Han gjorde selv grovarbeidet da 500-metercupen ble sikret tidligere søndag. Hans 35.01 holdt til 4. plass, og totalsummen 716 er 168 mer enn nederlandske Hein Otterspeer på 2. plass. I totalcupen fikk Lorentzen 734 poeng, 19 poeng foran russiske Denis Juskov og nye 15 foran Sverre Lunde Pedersen.

Ikke nok med at Lorentzen ble historisk ganger to og Sverre Lunde Pedersen vant 1500-meteren i Minsk. På samme distanse kapret Allan Dahl Johansson tredjeplassen med tiden 1.45,99. Det er 19-åringens første pallplassering i verdenscupen.

– Det er så stort det laget gjør. Jeg vet nesten ikke hvilke ord jeg skal bruke. Pallplasser og seirer bare renner inn, sier landslagstrener Sondre Skarli, som har tatt en regnejobb for å illustrere.

les også

Gulltreneren: Garanterer ny Lorentzen-kontrakt

– I 1994 (da Johann Olav Koss vant tre OL-gull på Lillehammer) tror jeg vi hadde 32 pallplasseringer i verdenscup, VM og OL. I år ender vi på over 40. Det viser at det vi har gjort, er historisk bra. Det er det beste vi har gjort i nyere tid, mener Skarli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder