PÅ HJEMMEBANE: Styreleder i Narvik Hockey, Stig Winther, er avhengig av å få inn mer penger for å reisebudsjettet til å gå opp om det blir spill i Get-ligaen neste sesong. Foto: jan Erik Teigen/ Fremover

Narvik kan skrive eventyrlig hockey-historie

Med ett poeng i siste kvalifiseringskamp til Getligaen torsdag kveld vil Narvik-klubben Arctic Eagles skrive en eventyrlig historie i norsk ishockey.

  • Øystein Jarlsbo (kommentar)
Publisert:

Ringerike Panthers mot Arctic Eagles i Schjongshallen klokken 18.30 torsdag. Etter drøyt to timer vil avgjørelsen ha falt: Hønefoss-klubben eller Narvik-klubben vil være klar for toppserien i norsk ishockey sesongen 2018/19.

For første gang for begge klubbenes del.

Ringerike Panthers tapte 2–3 for Arctic Eagles i spilleforlengelse på bortebane 11. mars i kvalifiseringsserien bestående av lag ni og 10 fra Getligaen, Fredrikstad-klubben Stjernen og Kongsvinger Knights, og Arctic Eagles og Ringerike Panthers.

Narvik-laget ligger med bedre målforskjell ett poeng foran Ringerike på kvalik-tabellen, som toppes av allerede Getligaen-klare Stjernen.

les også

Hockey-opprykk kan gi Narvik 1,5 mill. i ekstra reisekostnader

Kongsvinger er fortapt etter fem tap på rad foran sin siste bortekamp mot Stjernen.

Ringerike Panthers må slå Narvik Arctic Eagles i ordinær spilletid (ta tre poeng) for å rykke opp. Arctic Eagles klarer det med uavgjort etter ordinær spilletid.

Det vil være en sensasjon og ikke minst en gledelig, historisk hendelse for norsk ishockey. Aldri tidligere har et lag lenger nord i landet enn Trondheim spilt i toppserien. Nå er Lillehammer Getligaens nordligste lag. Fra Lillehammer til Narvik er det 125 mil. Ifølge Google map tar det nesten 19 timer i bil å komme seg fra OL-byen til byen som vil ha alpin-VM 2025.

Historisk sett har ishockeysporten i Norge vært en sak som har foregått på Østlandet: Vålerenga, Frisk Asker, Storhamar fra Hamar Vest, Lillehammer, Manglerud Star fra bydelen med samme navn i Oslo, naboene Sparta og Stjernen i Østfold.

les også

På innsiden av ishockeyklubben Storhamar

Pluss content

Da Stavanger Oilers slo seg opp med ny arena i 2012, endret bildet seg. Med ett så «alle» mot vest. Etter sesongens dype sportslige Oilers-fall, er fokus igjen rettet motsatt vei: Storhamar, Lillehammer, Sparta og Frisk er i NM-semifinalene.

Ringerike Panthers, med sønnen til Norges tidligere svenske landslagssjef Leif Boork, Martin, som trener, vil ikke endre på bildet av øst-dominansen: Ringerike i stedet for Kongsvinger, liksom.

Med Narvik Arctic Eagles i toppdivisjonen vil det være snakk om noe helt annet. Neida, brorparten av de etablerte Getligaen-klubbene kommer ikke til å applaudere det. Bortekampene i Nordkraft Arena vil bli en strevsom og kostbar affære. Men interessen for norsk hockey vil antakelig øke betydelig. Samme sak med rekrutteringen; aktive, tilskuere og sponsorer.

les også

Ekspertene uenige om utlendings-boomen i norsk hockey

Arctic Eagles, som etter alt å dømme har orden på økonomien, bør imidlertid være oppmerksom på at de etter eventuell historisk jubel fort kan støte på sportslig blåmandag. Kongsvinger Knights vant flere kamper enn noen gang tidligere frem til og med seieren over Stavanger Oilers 30. desember.

Siden har de ikke vunnet én - de har tapt 18 på rad - og rykker brutalt ned til 1. divisjon.

PS! En av Arctic Eagles beste og mest kjente spillere er finske Casper Santanen (30). Backen er sønn av Seppo Santanen og nevø av Pekka Santanen, som på midten av 1980-tallet herjet i toppserien for Hasle/Løren - som endte på 5. plass bak Narvik, Ringerike, Nidaros (Trondheim) og Comet (Halden) i 1. divisjon denne sesongen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder