Strømsgodset ydmyket Brann på Marienlyst – ellevilt nedrykksdrama i Eliteserien

DRAMMEN (VG) (Strømsgodset – Brann 6-0) Strømsgodset klatret over streken etter festfotball og målbonanza mot Brann på Marienlyst. Nå er det duket for tidenes nedrykksdrama i Eliteserien.

Og i Drammen var det seks uhyre viktige mål og tre uhyre viktige poeng – for Strømsgodset kunne rykket ned med tap for Brann søndag kveld. Da måtte samtidig Mjøndalen, Sarpsborg 08, Tromsø og Lillestrøm vinne sine kamper.

Men Strømsgodset var aldri i nærheten av å tape i flomlyset på Marienlyst. Fire mål før pause førte til at håpet om eliteseriespill også i 2020 fortsatt lever. En tidlig Kristoffer Tokstad-scoring og en Herman Stengel-perle etter hvilen gjorde Brann-ydmykelsen komplett – og sendte Godset over streken.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Dette var fryktelig godt og akkurat det vi trengte inn mot den siste kampen. Dette gir en voldsom selvtillit og vi ser at vi kan når vi er på, sier kaptein Jakob Glesnes med et smil til VG etter kampen.

Han har all grunn til å være fornøyd, for nå ligger plutselig drammenserne nesten best an blant lagene i nedrykksstriden før det som kommer til å bli en thrilleravslutning på sesongen neste runde – seks (!) lag kan fortsatt rykke ned.

Slik ser nedrykksstriden ut før siste runde:
11. plass: Sarpsborg 08 med 29 poeng
12. plass: Strømsgodset med 29 poeng
13. plass: Lillestrøm med 29 poeng
14. plass: Tromsø med 29 poeng
15. plass: Mjøndalen med 27 poeng
16. plass: Ranheim med 27 poeng

Dermed blir det tidenes nedrykksdrama i Eliteserien siden én nasjonal toppdivisjon ble innført i 1963. I 1972-, 1985- og 2006-sesongen kunne også seks lag i teorien rykke direkte ned, men da kun ved hjelp av helt urealistiske resultater på grunn av målforskjell.

– Absurd

Strømsgodset hentet syv nye spillere i sommer, og med blant annet en ny spissduo i fyr og flamme så hjemmelaget ut som alt annet enn et nedrykkslag på Gamle Gress.

Etter en start på kampen hvor Brann spilte seg til flere sjanser, tok Strømsgodset fullstendig over mot slutten av omgangen.

– Nå må Strømsgodset våkne, sa Eurosport-kommentator Kenneth Fredheim etter Daouda Bambas sjanse, og det gjorde hjemmelaget så til de grader.

I hovedrollene: Moses Mawa og Lars-Jørgen Salvesen.

Mawa startet festen da han banket inn 1–0 etter 20 minutter. Ikke lenge etter serverte han spisskollega Salvesen som følsomt chippet ballen til side for Brann-keeper Håkon Opdal.

To minutter senere satte Duplexe Tchamba inn kampens tredje da han banket inn en Opdal-retur.

Brann-ydmykelsen var komplett da Salvesen satte inn sitt andre like før hvilen.

– Dette er en vanvittig følelse og det er disse øyeblikkene du jakter som fotballspiller og trener for hver dag. Å prestere så bra når vi vet hvor mye denne kampen betyr ... Det er det eneste vi ha snakket om i to uker og vi visste vi måtte vinne. Å spille som vi gjør da er absurd egentlig, sier Salvesen.

«Optimist»

Godset-toget fortsatte å rulle etter hvilen: Bare to minutter tok det før Kristoffer Tokstad satte inn vertenes femte.

Halvveis i andre omgang kom kveldens vakreste scoring: Hele stadion ropte «skyt» da Herman Stengel fikk ballen alene like utenfor 16-meteren. Han svarte publikum og skrudde ballen i krysset.

Etter kampen runget Jan Teigens «Optimist» i gangene på Marienlyst. Sangen ble spilt både før og etter kamp, og satte stemningen før målkalaset ifølge kaptein Glesnes:

– Vi har spilt den sangen mye i dag. Det ble en vanvittig stemning i både garderobe og blant alle som var rundt oss før vi gikk på banen i dag. Det var optimistisk stemning i alt som skjedde. Jahn Teigen ble løsningen i dag, sier han og ler.

Og nå er Godset-gutta optimister: Både Stengel, Salvesen og Glesnes svarer kontant «ja» på spørsmål om Strømsgodset spiller i Eliteserien 2020. Nå gjenstår det å se om de får rett i den elleville sisterunden som spilles om syv dager.

PERLE: Herman Stengel fikk drømmetreff da Strømsgodset slo Brann 6–0 på Marienlyst. Foto: Bjørn Steinar Delebekk, VG.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder