PÅ’N IGJEN: Olaf Tufte vant bronsemedalje i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch (t.v.) i Rio-OL for snart tre år siden. Her under prisseremonien sammen med barna Mie Lovise og Herman Aurelius. Foto: Bjørn S. Delebekk

Olaf Tufte (43) går for nytt OL

Olaf Tufte vil ro i sitt syvende OL i Tokyo neste år. I dag ble det klart at han i så fall skal gjøre det i Norges dobbeltfirer. Da vil han være 44 år.

Det bekrefter landslagssjef Johan Flodin overfor VG fredag ettermiddag.

Meningen var at «Tufte-valget» skulle bli tatt torsdag. Ifølge Flodin ble det på grunn av sykdom hos en av de involverte i kabalen, utsatt en dag.

– Det kan jo bli hans siste OL, svarer Johan Flodin lettere ironisk på spørsmål om Tuftes alder og det faktum at han nå er én av fire som skal sitte i båten som, i henhold til målsettingen, skal være god nok til å kjempe om OL-medalje i Tokyo i månedsskiftet juli til august 2020.

VG skrev tidligere at «Tufte er klar for OL», men har siden presisert at båten må kvalifisere seg først.

– Jeg har fulgt ham i syv år, og synes han er like god nå som i forrige OL-syklus og i 2015. Han har en trygghet; han er flinkere til å lytte til kroppen sin. Han er mindre hensynsløs og mer lur. Og alle kjenner hans gigantiske evne til å løfte seg når det gjelder, begrunner Johan Flodin.

Tufte dropper VM: – Dårlig samvittighet

Da VG snakket med Olaf Tufte før det ble bestemt at han sammen med Oscar Helvig, Erik Solbakken og Martin Helseth skulle sitte i fireren som etter planen skal gi ham hans femte OL-medalje, ga han uttrykk for at han trengte garantier for at alt måtte bli lagt til rette for dette – nemlig medaljesjanse i Tokyo-OL.

– Dette er den siste store greia jeg gjør, sannsynligvis. Jeg blir ikke med for å «delta» i OL. Det har jeg gjort før, sier Olaf Tufte.

Olaf Tufte kan legge opp om sjefen slutter

Fireren tok 5. plass i EM for en snau måned siden. Men bare ett sekund fra medalje. Landslagssjef Johan Flodin forteller at båten som formelt sett ble OL-fireren i dag kun har hatt 10 økter på vannet. Derfor mener han og de fire i den at OL-medalje er realistisk.

– Den skal ikke bare kvalifisere seg, men også være medaljekandidat i OL, sier Johan Flodin.

Om to uker skal den i aksjon i verdenscupen i Rotterdam. Deretter er det treningssamling, før VM i østerrikske Linz i slutten av august. De åtte beste dobbeltfirerne i VM er kvalifisert for OL. Skulle det mot formodning gå skeis, er siste sjanse en spesial-kvalifisering neste år, der de to beste får OL-billett.

Ps! Alternativet til å velge dobbeltfireren som OL-båt i tillegg til de som allerede er klare, var dobbeltsculler.

Rettet:

I tidligere versjoner av artikkelen var titlene «Tufte klar for OL-dobbeltfirer som 44-åring» og «Olaf Tufte er klar for OL som 44-åring». VG har nå presisert i saken at Norges dobbeltfirer må kvalifisere seg til OL først, det skjer i VM i slutten av august. De førstnevnte formuleringene ble også brukt på forsiden av vg.no og i sportspush til VGs nyhetsapp. Artikkelen ble endret klokken 20.17 den 28. juni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder