Sjefen for Sveriges OL-søknad, Richard Brisius, avbildet i Falun 14. mars i år. Foto: Ulf Palm / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges regjering sier ja til søknaden om vinter-OL i 2026

Den svenske regjeringen stiller statsgaranti for søknaden om OL i 2026. Det vil i så fall bli første gang Sverige arrangerer vinterlekene.

Dette blir bekreftet i svenske media tirsdag. IOC-avstemningen vil dermed stå mellom Stockholm og italienske Milano/Cortina d'Ampezzo den 24. juni.

Statsminister Stefan Löfven (Sosialdemokraterna) har tidligere sagt at OL-spørsmålet må vurderes veldig nøye «så vi ikke utsetter oss for noen unødig risiko såvel økonomisk som sikkerhetsmessig».

Stockholm er hovedsete for den svenske OL-søknaden - med tilhørende arrangørbyer som Falun og Åre, samt at aking og skeleton skal foregå i Segulda i Latvia.

les også

Hevder fremtidens vinter-OL smelter bort

Mot det stiller en italiensk søknad med Milano og Cortina d’Ampezzo.

– Nå skal vi jobbe hardt for å vinne. Vi ligger bra an, men det krever hard jobbing, sier Peter Reinebo ved Sveriges olympiske komité til TV4.

– Det ville være fantastisk om det ble olympiske leker, sier kultur- og demokratiminister Amanda Lind (Miljøpartiet) til TV4. Hun har idretten i sin portefølje.

Ifølge TV-kanalen kommer lekene til ha et budsjett på 13 milliarder svenske kroner, som tilsvarer omtrent 12 milliarder norske.

les også

De største Sverige-feidene

Pluss content

Lekene baserer seg i stor grad på eksisterende anlegg. Den endelige søknaden må leveres senest fredag i denne uken.

– Dette er et arrangement som er privat, som næringslivet sammen med oss og IOC kommer til å finansiere. Det som regjeringen sier ja til i dag, er at vi kan ha arrangementet i Sverige, sier Peter Reinebo ved Sverige olympiske komité til TV4.

Utgifter til sikkerhet og toll og lignende derimot sier han at vil betales av staten.

Det var stor frustrasjon blant svenskene da Lillehammer ble valgt foran Östersund da 1994-OL ble avgjort i 1988.

les også

Frontalangrepet på idrettsgubbene: Den eneste OL-medisinen

Sverige har aldri tidligere arrangert vinter-OL, men hadde sommer-OL så tidlig som i 1912.

Det har vært en rekke spekulasjoner om bruk av arenaer til lekene. De store og moderne fotballstadionene i Stockholm vil ventelig brukes, det samme gjelder Globen for ishockey. Falun skal i hvert fall ha hopping og kombinert, mens langrenn er mer usikkert. Alt av alpint, snowboard og den slags vil gå i Åre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder