Alexander Dale Oen er død

(VG Nett) Den norske svømmeren Alexander Dale Oen er død, 26 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det fremkommer i en pressemelding fra Norges Svømmeforbund tirsdag ettermiddag.

Dale Oen, som ble verdensmester på 100 meter bryst i fjor sommer, har den siste tiden vært på treningssamling i Flagstaff i Arizona, og det var her han døde.

PROTOKOLL: Send din siste hilsen til Dale Oen her
VGTV: Slik var Oens karriere

- Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen, og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier landslagssjef Petter Løvberg, som er med landslaget i Flagstaff, i pressemeldingen.

Det var klokken 19.50 lokal tid mandag kveld at lagkamerater reagerte på at Alexander Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen i forkant av en sosial samling. Da de ropte, fikk de ikke svar fra svømmeren. Hjerte- og lungeredning ble igangsatt. Ambulanse kom til stedet etter 6-7 minutter, og etter over en times forsøk på gjenopplivning, ble han erklært død klokken 21.00 lokal tid.

- Vi vet ingenting om dødsårsaken. Han skal obduseres. Det blir feil å gjette og anta noe før obduksjonsrapporten foreligger, sier medierådgiver Halvor Lea i Olympiatoppen til VG Nett.

Han antar at det kan ta to-tre dager før obduksjonsrapporten er klar.

Den norske toppsvømmeren ble født 21. mai 1985. Dale Oen rørte hele det norske folk da han etter terrorangrepet 25. juli i fjor dediserte VM-gullet sitt til hjemlandet.

Dale Oen tok OL-sølv i Beijing i 2008, og var et stort norsk gulhåp foran sommerens leker i London.

Oppladningen til mesterskapet hadde vært trøblete. Han ble tvunget til å endre treningsopplegg på grunn av nervesmerter i en skulder. Men i det siste skal opptreningen ha gått bedre.

Svømmepresident Per Rune Eknes sier at han fikk beskjeden i dag tidlig.

SATSET MOT OL: Alexander Dale Oen. Her fotografert på vei til trening i mars i år. Foto: Ole Kristian Strøm

- Dette er bare helt grusomt, først og fremst for familien og hans nære, og resten av svømmesporten og idretten generelt, sier svømmepresident Per Rune Eknes til VG Nett.

Senest i går skrev Oen en melding på twittersiden sin om at han gledet seg til å komme tilbake til Bergen - etter å ha vært i Flagstaff siden 3. påskedag.

«2 days left of our camp up here in Flagstaff,then its back to the most beautiful city in Norway.. #Bergen», skrev han.

Her er hele pressemeldingen:
Alexander Dale Oen er død
Svømmeren Alexander Dale Oen er gått bort. Han døde brått, og uten forvarsel, mandag kveld lokal tid på samling med svømmelandslaget i Flagstaff, USA. Alexander Dale Oen ble 26 år gammel.

Det var klokken 19.50 lokal tid mandag kveld at lagkamerater reagerte på at Alexander Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen. Da de ropte, og banket på døren, fikk de ingen respons, og de tok seg inn på baderommet, hvor de fant Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret. Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom 6-7 minutter senere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 21.00 lokal tid.

- Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen, og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier landslagssjef Petter Løvberg, som er med landslaget i Flagstaff.

Olympiatoppens OL-lege, Ola Rønsen, er også sammen med landslaget, og kom raskt til rommet da Dale Oen ble funnet.

- Først og fremst går tankene mine til Alexanders familie. Dette er utrolig trist og tragisk. Som lege er det vondt å erfare at vi ikke lyktes med gjenopplivning. Alt ble gjennomført etter prosedyrene, og alt ble forsøkt, så det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere, men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Ola Rønsen.

Rønsen kan også fortelle at han var sammen med Alexander Dale Oen hele mandagen, og at han var frisk og i god trening. Dagen var ganske rolig, han hadde bare hatt en lett treningsøkt, vært på fysioterapibenken, og de hadde også spilt et slag golf tidligere på dagen. Dale Oen hadde ikke på noe tidspunkt gjennom dagen gitt uttrykk for noen form for ubehag.
Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen er naturligvis i sorg, og gjør nå det som er mulig for å bistå Alexander Dale Oens familie og teamet som er samlet i Flagstaff.

- Tankene mine er nå først og fremst hos familien i Øygarden, og Alexanders kjæreste. Dette er så meningsløst og trist at det ikke er gått opp for oss ennå. Så tenker jeg også på teamet vårt som er i Flagstaff og den sorgen de føler. Dette er den tyngste dagen for norsk svømmesport noensinne. Akkurat nå må vi bare fordøye sjokket, sier svømmepresident Per Rune Eknes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder