OL-HÅP: Marit Bjørgen har markert seg som tilhenger av et eventuelt Oslo-OL i 2022, men Norges befolkning virker fortsatt å være tvilende. Her spretter Bjørgen opp på seierspallen med Ingvild Flugstad Østberg etter OL-gullet i lagsprint i Sotsji. Foto: NTB Scanpix
OL-HÅP: Marit Bjørgen har markert seg som tilhenger av et eventuelt Oslo-OL i 2022, men Norges befolkning virker fortsatt å være tvilende. Her spretter Bjørgen opp på seierspallen med Ingvild Flugstad Østberg etter OL-gullet i lagsprint i Sotsji. Foto: NTB Scanpix

Ny meningsmåling sier klart nei til Oslo-OL

«Sotsji-effekten» uteble for 2022-forkjemperne

SPORT

Sotsji-OL ble et av tidenes beste vinterleker for Norge. Men det virker ikke å ha skapt nye forkjempere for å arrangere OL på norsk jord om åtte år.

Publisert: Oppdatert: 27.02.14 08:25

Iallfall ikke om du legger meningsmålingen InFact har gjennomført for VG - dagen etter Sotsji-lekene ble avsluttet.

Den viser at 56 prosent av de spurte svarer at Norge bør la være å søke om OL i Oslo (med alpine grener på Kvitfjell nord for Lillehammer) i 2022.

I den samme målingen svarer 32,6 prosent at Norge bør søke, mens 11,3 prosent av de spurte ikke har noen formening. Uansett er nei-trenden sterk. Også etter at Sotsji-OL presenterte Norge for nye medaljehelter, som eksempelvis skiskytter Tiril Eckhoff (23), alpinkometen Henrik Kristoffersen (19) og kombikongen Jørgen Graabak (22), alle med muligheter til å være minst like gode om åtte år.

Endringer

Norges totalt 26 medaljer, inkludert elleve gull, virker ikke å ha betydd noe ja-engasjement.

- Det har vært mange meningsmålinger, og hvis man så i fjor vår, gjennom sommeren og rundt folkeavstemningen (for Oslo-innbyggere i september), så mener jeg å huske at det var rundt 40-40-20 (ja/nei/vet ikke), ganske likt mellom ja og nei. Sånn sett er det flere nå som svarer nei, konstaterer Oslo 2022-direktør Eli Grimsby overfor VG.

I Oslo er det fortsatt ja-flertall, ifølge VGs måling: 48 prosent ja mot 42,6 prosent nei blant dem som bor i Oslo. Ellers sier nesten 80 prosent (77,8) nei av de spurte som tilhører regionen Nord-Norge. Grimsby er klar på at arrangementet skal være en nasjonal begivenhet.

- Sånn sett skulle jeg ønske tallene var høyere, innrømmer hun.

- Hva tror du er grunnen til at det er blitt flere nei nå?

- Vanskelig å vite, men det hadde vært spennende å spørre folk om hvorfor. Mitt inntrykk er at man sier nei til IOC og ikke til OL. Det er gitt et uttrykk for at slik lekene er blitt, ikke er i tråd med slik man ønsker det skal være. Jeg tror de fleste i Norge er glade i vintersport og elsker OL. Det er bare å se på seertallene fra Sotsji nå. Mitt inntrykk, slik det er oppsummert og hva man har hørt i debatter, er at man synes det er blitt for stort, for omfattende og for dyrt. At man kan ha et bilde eller en opplevelse av at IOC ikke er i tråd med de olympiske verdiene, og at det er blitt for oss i Norge forsterket gjennom lekene i Sotsji. Men dette er ingenting jeg vet, svarer Grimsby, som var i Sotsji under russernes storslagne milliardleker.

- Skjønner du at man blir skeptisk til IOC?

- Jeg kan forstå at bildet som sitter igjen etter Sotsji-lekene, er at det som gjelder er å bygge mer og mer, og at det er flottere og flottere haller. Men vi skal være forsiktig med å kritisere det Russland har gjort. Det de har bygd, er ikke noe IOC har krevd. Det er mulig å blande IOC og Russland der. Og det er fullt mulig å arrangere OL på andre måter, sier OL-direktøren.

- Vi har en jobb å gjøre

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund poster følgende til VGs ferske meningsmåling:

- Målingen viser at vi har en jobb å gjøre med å informere mange nordmenn om at et OL i Norge om åtte år vil være viktig ikke bare for norsk idrett, men også for Norge som nasjon, og for mulighetene til å utvikle og skape positive endringsprosesser i IOC, sier Inge Andersen.

OL-søknaden må velsignes med statsgaranti fra Regjeringen og Stortinget - før det blir aktuelt å søke IOC om et eventuelt tredje vinter-OL i Norge.

Trodde på «Sotsji-effekt»

Jacob Lund, som gjennom en årrekke var sponsorsjef i DNB-konsernet, har markert seg på nei-siden i OL-spørsmålet. Han trodde «gullrushet» i Sotsji ville betydd økt ja-engasjement for Oslo i disse dager.

- Etter mye «Ja, vi elsker» og norske flagg nå, ville jeg trodd tallene for ja og nei ville vært jevnere. Nå virker det som om fornuften går av med seieren, sier Lund til VG.

- Kombinasjonen av enorme kostnader og IOC, som fremstår som et selvbestaltet overformynderi, er noe folk i Norge ikke har sans for, mener Jacob Lund.

Her kan du lese mer om