GLISTE: Magnus Carlsen kunne koste på seg et smil etter å ha vunnet verdensmestertittelen for andre år på rad.

GLISTE: Magnus Carlsen kunne koste på seg et smil etter å ha vunnet verdensmestertittelen for andre år på rad. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Derfor holdt Carlsen sekundantene sine hemmelige

Hammer: - Det ble lange netter. En natt satt vi oppe til 9 på morgenen

Carlsen: - Kunne ikke gjort det uten dem

Engelske Michael Adams (43) var én av Magnus Carlsens (23) to hemmelige sekundanter. Han var det spesielt viktig at Viswanathan Anand (44) ikke visste om.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

STORMESTER: Michael Adams, rangert som den 15. beste aktive sjakkspilleren, ifølge FIDE. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

– Adams er den klart beste sjakkspilleren i teamet rundt Carlsen, og Magnus hentet inn ham fordi han er spesialist på flere av åpningene Magnus Carlsen benyttet seg av under VM-kampen. Derfor var det viktig at Anand ikke visste om ham.

Det forteller Jon Ludvig Hammer fra hotellet i Kragerø. Der har han, sammen med stormestrene Michael Adams og Laurent Fressinet, som også tidligere har hjulpet Carlsen, sittet og analysert stillinger, forberedt åpninger og sendt informasjon til Magnus Carlsen via hans danske trener Peter Heine.

Bakgrunn: Carlsen forsvarte VM-tittelen!

– Det har vært en veldig fin gjeng å jobbe med, og det har blitt lange, men gøyale netter. Den ene natten satt vi oppe til 9 på morgenen, sier Hammer til VG.

Han vil ikke ut med hvilket parti det var før eller etter, men forklarer at de har snudd døgnet og at det sånn sett ikke var dramatikk rundt de lange nettene.

Bildespesial: Se VM-kampen i bilder.

CARLSEN-HJELPER: Jon Ludvig Hammer var koordinator under forrige sjakk-VM. Her er han i forkant av sjakk-OL, også her på Kragerø resort, der han, Carlsen og de to andre OL-deltagerne ladet opp til sjakk-OL. Foto:Geir Olsen,VG

Hammer tror Carlsen selv uten dem ville ha vunnet VM-kampen, men beskriver egen innsats som viktig likevel.

– Det er på brettet det avgjøres, og der er det Magnus som spiller. Det vi gjør er å gi ham de 10 til 15 prosentene ekstra som kan være avgjørende. Det er litt som i ski, der det er et helt team rundt de beste, forklarer han.

Send din gratulasjon til Magnus Carlsen her!

Selv er Magnus Carlsen, som er syk og sliten, klar på at hans sekundanter er til stor hjelp.

– De har jobber veldig hardt i tre uker, og jeg kunne ikke ha gjort det uten dem, sier han på en pressekonferanse etter kampen.

Han var både lykkelig og lettet etter at seieren var et faktum, og han var ikke alene. Fra Kragerø fulgte Hammer og co partiet med stor interesse.

– I dag var jeg veldig nervøs, og det var en liten stund det så ut som om han var i trøbbel. Å spille med svarte brikker i det 12. partiet var et veldig farlig scenario, og jeg er overlykkelig for at vi slipper det partiet, sier Hammer.

Under forrige VM-kamp, i indiske Chennai, hadde han rollen som Carlsens danske trener Peter Heine hadde i år - nemlig å koordinere de andre sekundantene.

– Det var deiligere det, i fjor, altså, å bare organisere og dobbeltsjekke arbeidet de andre gjorde. I år har det vært mer tråjobbing, der jeg selv har jobbet for å finne gode idéer og planer, og det er ikke mindre vanskelig, sier Hammer.

– Hva har gitt dere mest hodebry i denne kampen?

– Vi har hatt problemer med de svarte brikkene, og vi har sett en ny - og mye bedre - versjon av Anand. Han var mye mer på hugget nå, og da var det spesielt deilig at Magnus avgjorde før det 12. partiet, svarer Hammer.

PS! Michael Adams er regnet som verdens 15. beste aktive spiller, ifølge FIDE-ratingen. Laurent Fressient er nummer 44 på samme liste, mens Hammer, Norges nest beste sjakkspiller, ligger på 135.-plass internasjonalt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder