I STORSLAG: Helgens spill i Canada tyder godt for neste helgs major-turnering. Det er ett av Suzann Pettersens store mål denne sesongen. Foto:Vaughn Ridley,Afp

Drama da Tutta tok sin første seier på 587 dager - vant 1,8 mill. kroner

Suzann Pettersen (34) kan sent søndag kveld endelig juble - etter 35 turneringers og 587 dagers seierstørke.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norges golfstjerne vant LPGA-turneringen i Canada etter en dramatisk siste runde der hun avgjorde med birdie (én under par) på både hull 16 og 17.

Hun vant sist den 27. oktober 2013. Siden har Suzann Pettersen slitt før hun søndag var tilbake på toppen. Det er hennes 15. seier på LPGA-touren.

– Jeg gjorde noen dumme feil tidlig men jeg fortsatte å jobbe på og avsluttet sterkt. Jeg føler jeg har spilt god golf denne uken, sier Pettersen etter seieren til lpga.com.

Seieren ga 1,8 mill. kroner på kontoen. Suzann Pettersen er dermed oppe i over 100 mill. kroner innspilt i karrieren - hvis vi regner med dagens kurs.

Britanny Lang fra USA ble nummer to, ett slag bak Tutta.

Pettersen ledet med ett slag etter tre dagers spill. Unge Mariajo Uribe fra Colombia lå på 2. plass, men hun klarte ikke å kontrollere nervene på den siste runden. Uribe klarte likevel å ro iland 3. plass til slutt.

LES OGSÅ: Tutta henter tilbake caddien som hun sparket.

Både Britanny Lang og Cristie Kerr spilte derimot glitrende, mens Tutta hadde en skuffende start på dagen med bogey (én over par) på både hull to og fem. I løpet av de tre første rundene (54 hull) hadde hun ikke en eneste bogey og var hele 19 under par før siste dag.

Eagle

Hun gikk i ledelsen alene med eagle (to under par) på søndagens 12. hull, men den prestasjonen var til liten nytte da hun fikk bogey på hull 13.

Dermed ble det ekstremt jevnt og spennende mot slutten: Kerr dummet seg ut med en bogey på hull 15 og falt ut av seierskampen. Med to hull igjen for Tutta hadde Lang avsluttet sin runde med totalt 21 under par - likt med den norske spilleren.

Pettersen brukte bare to slag på par tre-hullet nummer 17 og sikret dermed seieren med totalt 22 slag under par. Søndagens runde gikk hun tre under par.

Major til helgen

Neste helg er det klart for ett av årets høydepunkter: major-turneringen LPGA Championship. Pettersen har vunnet to slike toppturneringer i sin karriere, én av dem var LPGA Championship i 2007.

– Jeg er entusiastisk og spent før neste uke. Det er godt å være tilbake, sier Pettersen.

Manager Geir Olav Killingstad opplyser at Tutta ikke merker noe i skulderen som har gitt henne trøbbel denne våren. Hun konkurrerte ikke på en hel måned. Suzann måtte kaste inn håndkleet etter to runder i Lotte Championship midt i april.

– Jeg håper jeg ikke fant toppformen en uke for tidlig, spøker Pettersen og legger til overfor lpga.com:

– Dette er bare starten, dette er det jeg har jobbet for. Jeg begynner å kjenne at prosessen er i gang. Dette er starten på en stor sommer.

LES OGSÅ: Tutta tilbake - så stikker hun til Lofoten med CNN

Problemet har altså vært skulderen. Tutta meldte på sosiale medier at hun hadde blitt anbefalt å ta en ukes pause fra golf. Siden ble denne «uken» til en hel måned. Pettersen jobbet hele tiden hardt for å komme tilbake og fikk hjelp av topp medisinsk ekspertise.

Nummer 10 i verden

Før dagens avgjørelse i Canada Open stod Suzann Pettersen med i alt 14 seirer på LPGA-touren. Hele ni av disse kom i årene 2007 og 2013 - Tuttas to toppår til nå i karrieren.

Etter skuffende spill i 2014 og til nå i 2015 ligger Suzann Pettersen nå som nummer 10 på verdensrankingen. Søndagens seier vil trolig gi et byks på hele fem plasser på ratingen.

Ferden tilbake mot toppen kan begynne...

Resultater:

1. Suzann Pettersen, Norge -22.

2. Britanny Lang, USA -21.

3. Mariajo Uribe, Colombia -18.

4. Minjee Lee, New Zealand -16.

4. Cristie Kerr, USA -16.

4. Jacqui Concolino, USA -16.

4. Se Yeon Riu, Sør-Korea -16.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder