TILLATER HOMOFLAGG: Norges Fotballforbund vil unngå politiske aksjoner mot russiske lover, men presiserte fredag at det ikke vil forby alle typer regnbueflagg på Ullevaal stadion. Foto: Frode Hansen

NFF tillater regnbueflagg

Forbudet mot regnbueflagg under landskampen mellom Norge og Russland har skapt stor debatt i sosiale medier. Fredag lettet fotballforbundet en smule på sine krav.

  • Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var Bergens Tidende som først omtalte saken om at Homonettverket har laget et Facebook-arrangement der det oppfordrer inviterte medlemmer til å ta med seg regnbueflagg på lørdagens fotballandskamp.

Flaggene skal vise støtte til homoseksuelles rettigheter og markere at fotball er for alle, forklarte initiativtaker og fotballsupporter Gjert Moldestad.

- Vi har vært i kontakt med Norges Fotballforbund og fått beskjed via politiet om at det bare tillates russiske og norske flagg. Og at vi vil bli bortvist dersom vi stiller med regnbueflagg, sa Moldestad til avisen.

T-skjorter tillatt

Det er en kjent sak at russiske lover forbyr «propaganda» for ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner. Norges Fotballforbund vil unngå politiske aksjoner mot russiske lover, men presiserte fredag at det ikke vil forby alle typer regnbueflagg på Ullevaal stadion, melder NTB.

- NFF ønsker å gjøre fotballen til en arena fri for homohets der alle ska få være seg selv, samtidig som vi behandler alle politiske grupperinger likt. Det er ikke unnfallenhet, men prinsippfasthet, skriver forbundet.

- I denne saken har vi sagt nei til bruk av bannere og politiske markeringer på tribunen, i tråd med vanlig praksis. T-skjorter med regnbuefarger er tillatt. Det samme er flagg i begrenset størrelse. Her vil vaktene foreta en skjønnsmessig vurdering ved innslipp på stadion, heter det videre.

- Ullent av NFF

Kasper Wikestad fotballkommentator TV 2 synes det er bra NFF kommer med en presisering, men han synes fotballforbundet faller ned på feil side.

- Ytringsfriheten skal gjelde overalt. Alle er enige om at fotball er for alle uansett farge, legning og kjønn. Statistisk sett skulle man vel tro at det finnes et par spillere i norsk herrefotball som kommer til å sette stor pris på flaggene, sier TV 2-profilen, som mener NFF ikke er med på å gjøre det lettere for fotballspiller å stå frem med sin legning.

Styreleder i Homonettverket, Kristin Bergersen, er glad for at NFF har lettet på forbudet mot regnbueflagg.

- Det er flott at det er greit med flagg i en viss størrelse. Vi får se hva vi får slippe inn med. Jeg synes NFF har opptrådt ullent i saken. De burde tatt et klart standpunkt tidligere og forstått betydningen av regnbuefargene. Dette føles som et kompromiss, sier Bergersen til NTB.

- Vi planla en fredfull markering for mangfold og at fotballen er for alle. Dette var aldri ment å være en demonstrasjon, legger hun til.

Torsdag kveld ble det anslått at omtrent 25-30 personer vil stille på Ullevaal med regnbueflagg.

Kilde: VG / NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder