Les historiene om andre stafettfiaskoer i bunnen av artikkelen

NEDERLAGET: En fortvilet Niklas Jonsson blir trøstet av en svensk leder etter den forferdelige førsteetappen på VM-stafetten i Falun i 1993. Foto:BildbyrÅn,BILDBYRÅN

Gråtende svenske om stafettmarerittet: - Kjente meg veldig ensom

FALUN (VG) Svenske Niklas Jonsson (45) hadde panikk allerede før start da absolutt alt gikk galt på den første etappen under Falun-VM i 1993.

 • Nils Christian Mangelrød

Artikkelen er over fem år gammel

Det var et voldsomt forventningspress fra hjemmepublikumet som møtte den 23 år gamle svensken på vei ned til startetappen. Men Jonsson ante allerede før start at dette kunne bli riktig ille.

– Jeg så egentlig frem til oppgaven, men på vei ned til start kjente jeg at skiene ikke fungerte i det hele tatt. Allerede da vi sto på start så jeg det var underfrysning på skiene. Det var en ordentlig smørebom. Da skiene ikke fungerte, fikk jeg panikk, sier Jonsson til VG 22 år etter missen alle skiinteresserte svensker husker.

Han minnes at han tapte nærmere to minutter til teten og Sture Sivertsen. I stedet for gullduell med Norge var stafetten ødelagt allerede lenge før han vekslet. Svenske journalister husker fortsatt en knust Jonsson i et tårevått møte med pressen.

– Jeg gikk på pressekonferansen. Deretter dro jeg rett hjem. Jeg følte det var det verste man kan gjøre innen idrett. Men det gikk noen dager så vant vi stafetten ganske klart i Lahti helgen etter, sier Jonsson.

VG Direkte: Følg dagens herrestafett LIVE her fra klokken 13.30!

Ensom

Etterpå var det ingen svenske smørere eller ledere som stilte opp og innrømmet smørebommen. Dermed ble Jonsson syndebukken alene selv om laget hadde en svart dag.

– Jeg husker at jeg kjente meg veldig ensom etterpå. Det var ingen som stilte opp og sa at vi misset med skiene. Det var ingen som visste om det og jeg ville heller ikke skylde på skiene, sier Jonsson

SLO NESTEN DÆHLIE: Jonsson og Bjørn Dæhlie etter målgang i Nagano. Foto:Mattis Sandblad,VG

Fem år senere var han åtte sekunder fra å ta gullet fra Bjørn Dæhlie på femmilen under OL i Nagano.

– I ettertid vokste jeg mer som person på stafetten i Falun enn OL-sølvet i 1998. Man vokser mer av motgang, sier Jonsson.

Historien har imidlertid flere ganger vist at det ikke har vært noen grunn til å glede seg til mesterskapsstafett.

Og verst av alt har hjemmebanen Falun vært for svenskene. For også Hans-Erik Larsson opplevde den totale fiaskoen da bindingen hans røk allerede etter 75 meter, av VM-stafetten på Lugnet skistadion i 1974. Larsson måtte tilbake til start å hente en ny ski, men igjen røk den andre bindingen ute i skogen og da var det over for vertsnasjonen.

Stille på stadion

– Jeg blir påminnet dette hele tiden. Så jeg rekker ikke å tenke så mye på det selv. Det er som det er, men vi hadde en sjanse der. Vi hadde jo et kanonlag, sa Larsson da han pratet med avisen Expressen for fire år siden.

OL-mesteren fra 1972 Pål Tyldum så stemningen stupe fra sin posisjon i Mördarbacken.

– Det er vel det mest dramatiske som har skjedd i stafett noensinne, tror jeg. Det var vel verre enn russeren som byttet skien under OL i 1976. Han gikk jo til mål. Svensken byttet jo begge skiene og ble disket. Det ble ganske stille på stadion, ja, sier Tyldum til VG.

Odd-Bjørn Hjelmeset mener det er spesielt ille å misse når lagkamerater rammes. Han brukte lang tid å komme over sin egen krise i 2010.

SVALESTUP: Ivar Formo faller under stafetten i VM i Lahti i februar 1978. Foto:Ap,AP

– Det er vondt. Når man ødelegger for laget, er det ikke moro, sier Hjelmeset til VG i Falun fem år etter sin egen krise da han fikk «is i rubben» under stafetten under OL i Vancouver og Petter Northug fikk en umulig oppgave med å hente Marcus Hellner og Sverige på sisteetappen.

– Er det å misse i stafett det verste som kan skje?

– Ja det er jo det. For da ødelegger du for kompisene dine. Men det er vel verre ting som kan skje i livet, men der og da er det vondt, sier Hjelmeset.

Andre stafett-fiaskoer

** Under OL i 1976 var Jevgenij Beljajev og Sovjet storfavoritter. Men dette skulle bli alt annet enn Beljajevs dag. Først røk bindingen ute i sporet. Russeren fortsatte i en halv kilometer på én ski. Men det var ikke nok med ny ski. Russeren måtte nemlig også skifte sko da bindingen røk. Problemet var bare at den skoen han fikk var flere skonummer for liten. Russeren avsluttet den siste halvannen kilometeren med foten kun halvveis ned i den altfor trange støvelen. Sovjet tok bronse.

** Østtyskeren Axel Lesser opplevde utrolig nok senere i samme stafett å kollidere med en kvinne som gikk mot løyperetningen. Lesser fortsatte med store smerter, men ble tatt ut av løpet av egne ledere. Det viste seg at han måtte legge opp etter skaden. Senere ble det spekulert i at kvinnen ikke var en vanlig turist ettersom hun skal ha pratet russisk, hatt like klær som det russiske laget og offisielt aldri skal ha blitt funnet.

GULL ETTER BRINK-SMELL: Thomas Alsgaard jubler med Tore Ruud Hofstad i forgrunnen jubler for gullet som Norge tok etter at Jörgen Brink sprakk fullstendig. Foto:Terje Bringedal,VG

** Under VM i Lahti i 1978 lå Norge godt an på tredje etappe. Ivar Formo fulgte finnen Pertti Teurajärvi og Tommy Limby da han krysset skiene. Gull og sølv forsvant nedover bakken og Norge måtte nøye seg med en sur 3. plass. Etter VM la Formo opp.

** Under OL i Calgary 1988 var veteranen Oddvar Brå flaggbærer under åpningsseremonien. Men da 37-åringen la ut på andre etappe på stafetten, gikk det galt. Han stivnet fullstendig og Norge var hele ett minutt og 40 sekunder bak da Brå vekslet. Norge ble nummer seks og det er til dags dato den dårligste plasseringen i OL noensinne.

** Christer Majbäck ble fullstendig parkert da Vegard Ulvang skrudde opp tempoet på andre etappe under OL i Albertville i 1992. Etter et solid glipptak forsvant Ulvang, og Sverige fikk ikke mesterskapsmedalje for første gang på ni år.

** I 2003 møtte svensken Jörgen Brink veggen fullstendig med bare minutter igjen av stafetten. Ingen forsto noe av den utrolige sprekken da Thomas Alsgaard suste forbi til gull. Han har senere fortalt at han fikk hjerteflimmer.

** Under OL i Sotsji i fjor ble både de norske herrene og damene rammet av smørefiaskoen som sendte begge stafettlagene godt utenfor pallen. Det største sjokket kom på damestafetten der Weng, Johaug, Jacobsen og Bjørgen ble parkert av konkurrentene.

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Pluss content

  De største stafettkrisene

 2. Pluss content

  Knall, fall, tabber og smørebommer

 3. Northug kan sette personlig gullrekord

 4. Slik kroner VG stafettkongen Northug

 5. Nå er Bjørgen størst av alle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder