Dyrhaug før femmila: Massespurtens tid er forbi

Johan Olsson er favoritt – Northug femmilskongen i startfeltet

Johnsrud Sundby går sin første VM-distanse

FALUN (VG) Fra 2009 til 2011 spurtet Petter Northug (29) inn til tre strake mesterskapsgull på femmila med en hale av løpere bak seg. Den tiden er forbi, tror kompis Niklas Dyrhaug.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dyrhaug går selv søndagens femmil, som avslutter et norsk jubel-VM i Falun. Men han tror snarere på en gjentagelse av det som skjedde i VM for to år siden – ikke at det nødvendigvis blir en Petter Northug-vennlig avslutning med massespurt.

Under femmila i Val di Fiemme-VM stakk Johan Olsson og Dario Cologna allerede etter 12 kilometer. Etter 20 kilometer falt Cologna i en bakke. Derfra og inn gikk Olsson alene til målstreken etter 50 kilometer og ble verdensmester.

Niklas Dyrhaug tror det blir nok en legendarisk femmil i VM, når han står på startstreken i Falun søndag sammen med Petter Northug, Didrik Tønseth og Martin Johnsrud Sundby skal gå

– Sånn som Olsson går i dag (fredag, på stafetten), så er han soleklar favoritt på femmila. Jeg tror også Didrik (Tønseth) er en god kandidat sammen med mange andre. Jeg tror jeg er en god kandidat til å kjempe om medalje, sier Dyrhaug til VG.

Les også: Northug brukte millionsum i høyden for å gjenreise karrieren.

Northug med tre femmilstriumfer

Han tok stafettgull fredag. Gullvinneren tror femmila blir minst like spennende som stafetten, hvor Northug tok Sveriges Calle Halfvarsson på oppløpet.

– Femmila blir en legendarisk femmil. Kanskje litt sånn type Val di Fiemme. Den tiden er forbi når det blir massespurt, sier Dyrhaug.

Under VM-femmila i Liberec hang mange løpere med helt til siste slutt, elleve løpere kom i mål med 9.9 sekunders margin, Petter Northug vant.

FEMMILSKONGEN: Petter Northug har vunnet to VM-femmiler og en OL-femmil. Her er han etter triumfen i Holmenkollen i 2011. Foto:Line Møller,VG

Northug har vunnet tre 50 kilometer i mesterskap, to i VM og ett i OL. Seieren med minst margin på femmila de siste årene kom på OL-femmila i Vancouver. Northug vant med 0,3 sekunder. Og det var fem løpere i mål med en tidsdifferanse på 1,6 sekunder.

Også i OL i fjor var det tett, med fire beste løperne skilte ett sekund. Aleksander Legkov vant med 0,7 sekunder foran Maxim Vylegzjanin. Selv om Martin Johnsrud Sundby bare var ett sekund bak gullet, så holdt det bare til 4. plass.

BEUNDRER OLSSON: Petter Northug ser Johan Olsson står øverst på pallen mens den svenske nasjonalsangen spilles etter femmila i VM i Val di Fiemme i 2013. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– Det blir etter stor sannsynlighet gått hardt ganske tidlig. Jeg tror en mindre gruppe kommer seg løs, spår Dyrhaug om VM-femmila i Falun.

Femmila starter klokken 13.30 – du kan følge den her.

De fem siste VM-femmilene:

2013 – Val di Fiemme

Gull: Johan Olsson

Tidsdifferanse fem beste: 20 sekunder.

2011 – Holmenkollen

Gull: Petter Northug

Tidsdifferanse fem beste: 8 sekunder.

2009 – Liberec

Gull: Petter Northug

Tidsdifferanse fem beste: 5,6 sekunder

2007 – Sapporo

Gull: Odd-Bjørn Hjelmeset

Tidsdifferanse de fem beste: 13 sekunder.

2005 – Oberstdorf

Gull: Frode Estil

Tidsdifferanse de fem beste: 8 sekunder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder