DÅRLIG TID: Idrettspresident Børre Rognlien og resten av ja-siden vet i løpet av få uker om regjering og storting støtter et OL i Oslo i 2022. Her er Rognlien på et informasjonsmøte om lekene i 2012. Foto: Scanpix,

Kriseplanen som skal redde Oslo-OL

Sentrale politikere ønsker:

Hurtigløp til Hamar

Hopp til Vikersund

Ishall til Drammen og Østfold

Skiskyting til Lillehammer

I et aller siste forsøk på å snu stemningen rundt Oslo-OL i
2022, jobbes det nå intenst med planer om å flytte flere av anleggene og OL-grenene fra Oslo og til andre byer på Østlandet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Om en måned må Solberg-regjeringen bestemme seg for en anbefaling til Stortinget: Ja eller nei til den statlige OL-garantien.

Bare den siste uken er det kommet tre nye meningsmålinger som viser at motstanden mot vinter-OL i Oslo fortsatt er formidabel.

Nå haster det med å snu trenden. Og VG kan i dag avsløre at det jobbes med drastiske endringer i arenaplanene.

En rekke sentrale politikere VG har snakket med, i både Høyre og Ap, bekrefter at flere av OL-anleggene som er planlagt i Oslo kan bli flyttet vekk fra hovedstaden.

– Det er nødvendig å vise Stortinget at ting kan gjøres annerledes, dersom Stortinget ønsker det. Det handler om å gjenbruke eksisterende anlegg, å redusere kostnader, og om å lage et konsept som gjøre at flere kan dele på eierskapet til lekene i 2022, sier Espen Granberg Johnsen (Ap), ordfører i søkerbyen Lillehammer og medlem av den sentrale søkerkomiteen, til VG.

ORDKNAPP: Generalsekretær i Norges idrettsforbund, her i "Det norske Hus" i Sotsji. FOTO: HELGE MIKALSEN/VG Foto:Helge Mikalsen,VG

– For Lillehammers del betyr det at det gjøres en ny vurdering av skiskyting. Vi har tidligere vist til de store investeringene vi har gjort på Birkebeineren ski- og skiskytterstadion, og at forholdsvis lite gjenstår før det kan fremstå som en OL-arena, legger ordføreren til.

– Betyr det at hele OL-søknaden nå skrives om med nye anlegg?

– Nei, det er snarere et ønske om å vise mulige alternativer i denne omgangen, sier Johnsen.

I OL-søknaden ligger en helt ny skiskytterarena på Grønmo, sørøst i Oslo, prisberegnet til 270 millioner kroner. VG har fått bekreftet fra flere kilder at det pågår en diskusjon om å flytte skiskyting til OL-anlegget fra 1994 på Lillehammer.

Kommentar:Dæhli: - Nå er det bare prestisjen igjen

Hopp til Vikersund

I den nye vurderingen kan også Buskerud få en andel av Oslo-OL.

– Vikersund er høyaktuell som arena for hopp, sier Kristin Ørmen Johnsen, stortingsrepresentant og leder i Buskerud Høyre, til VG.

– Det er også en vurdering av en mulig ishall for OL i Drammen, legger hun til.

– Hva er grunnen til at nye arena-alternativer kommer opp nå?

– Vi er mange politikere på østlandsområdet som lenge har jobbet for å få en større spredning av OL-anleggene, og dermed også av eierskapet til OL. Selv er jeg veldig positiv til at Norge skal arrangere vinter-OL. Men jeg tror på å forankre OL bredere, og å legge opp til et langt mer folkelig OL, sier Kristin Ørmen Johnsen.

OL-planleggerne som jobber for søkerkomiteen skal også ha sett på muligheten for å flytte ishaller til Østfold – Fredrikstad/Sarpsborg, eller Mysen/Askim-området skal være aktuelle nye adresser.

I OL-søknaden er det budsjettert med fire nye ishaller i Oslo.

Søknaden la også opp til en ishall for hurtigløp på skøyter på Valle Hovin, til 671 millioner kroner.

Men nå er Vikingskipet på Hamar løftet fram igjen som et aktuelt alternativ. Det bekrefter Gunnar Gundersen (H), stortingsrepresentant fra Hedmark:

LEDER AV KULTURKOMITEEN: Svein Harberg (H). Foto: Frode Hansen, VG,

– Det er åpenbart at OL-arrangørene har noen store utfordringer med å få opp folkelig støtte rundt 2022-lekene. Det vil være helt galt å se bort fra gjenbruk av Vikingskipet. Hedmark-benken på Stortinget har jobbet tverrpolitisk for dette over en periode. For oss er det svært viktig at Vikingskipet nå igjen kommer inn i bildet, sier Gundersen til VG.

Lyttende NIF-topp

Svein Harberg (H), som leder Stortingets kulturkomité, sier til VG at han er svært glad for at det nå vurderes alternative arenaer:

– Det er helt i tråd med det vi fra Høyres stortingsgruppe har utfordret dem på, å finne gode alternativer som kan få kostnadene ned og entusiasmen opp, sier Harberg.

VG har forelagt opplysningene om å flytte ut anlegg for Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund og medlem av søkerkomiteen:

«Til ditt spørsmål så ønsker jeg på det nåværende tidspunkt å avvente å kommentere dette spørsmålet. Men vi både lytter på folket og politikere – og i idretten er vi alltid utviklings- og endringsorientert», skriver Andersen i en tekstmelding til VG torsdag ettermiddag.

VG forsøkte også å få en kommentar fra byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland (H), som leder søkerkomiteen for Oslo-OL 2022. Men han var opptatt i budsjettmøter og kunne ikke kommentere OL-situasjonen.

Stritter imot

KRITISK: Skøytepresident Rune Gerhardsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix,

Slett ikke alle jubler dersom det blir endringer i OL-planene.

– Noe av meningen med et OL i Oslo må jo være at øvelsene faktisk skal gå i Oslo, sier skøytepresident Rune Gerhardsen til VG.

Han er absolutt negativ til å flytte hurtigløp til Vikingskipet på Hamar.

– Forrige gang diskusjonen var oppe, merket vi at miljøet på Hamar var redd for at en skøytehall i Oslo ville konkurrere med den på Hamar. Jeg sendte da brev til skøytekretsen, arenaen og ordføreren med beskjed om at det ikke var vår intensjon, sier Gerhardsen.

– Vi trenger en ny innendørs skøytehall i Oslo uavhengig av OL. Jeg håpet den beskjeden ville dempe uroen. En ny hall er et være eller ikke være for oss. Skøytesporten krever så stor kvalitet på anleggene nå om dagen. Samtidig har vi lagt en del øvelser utenfor hovedstaden, og det er en brukbar spredning på anleggene, legger han til.

Tore Bøygard, president i Norges skiskytterforbund, kjenner ikke til noen diskusjon om å flytte «hans» idrett fra Oslo til Lillehammer.

– Jeg har ikke fått noen innspill rundt dette. Men jeg skjønner at politikerne snur alle steiner, og jeg er ikke overrasket over at spørsmålet blir reist. Jeg ville blitt mer overrasket om politikerne ikke reiste det, sier han.

– Men inntil vi som forbund, eller NIF som søker, får en formell henvendelse fra et politisk miljø, så ser jeg ikke noen grunn til å forlate dagens konsept, legger Bøygard til.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder