MANGE INTERESSER: Cecilia Brækhus er mester i fem forskjellige profesjonelle forbund (se beltene i bakgrunnen). Ingen er underlagt IOC, «OL-bokseforbundet» AIBA eller det internasjonale antidopingbyrået WADA. Her Brækhus under innveiing til sin siste kamp i Tyskland. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Les proffboksingens mørke doping-historie

Brækhus til VG: – Jeg føler ansvar for de unge som vokser opp i boksesporten

Cecilia Brækhus (34) mener Norges Idrettsforbund vil sverte henne med påstander om at hun ikke tar antidoping på alvor. Proffboksingens doping-rulleblad er imidlertid ikke lystig lesning.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norges Idrettsforbund (NIF) er høringsinstans i forbindelse med den såkalte godkjenningsnemndas behandling av «Team Brækhus» sin søknad om å få arrangere tittelkamp med Cecilia Brækhus på norsk jord.

For dårlig antidopingsystem var NIFs argument for å anbefale avslag til Brækhus' søknad. Det har gjort 34-åringen forbannet.

– Jeg har nulltolleranse for doping, og føler et ansvar for både boksesporten og de unge som vokser opp i denne sporten, sier hun til VG.

Brækhus mener saken kunne vært løst nærmest umiddelbart, dersom NIF hadde vært villige til å møte henne og Antidoping Norge i én dag.

Selv har hun vært underlagt dopingtester helt siden hun var 17 år gammel, sier hun. Både som kickbokser, amatørbokser og proffbokser i Tyskland.

– Jeg har avgitt både blod og urin siden jeg var 17 år. I Tyskland hadde vi avtale med Antidoping Tyskland. Å dra navnet mitt ned i søla, og gi uttrykk for at jeg er liberal hva gjelder doping: Det er forkastelig, sier Brækhus.

– Mangler seriøsitet

Boksedronningen er innehaver av fem VM-titler i fem forskjellige profesjonelle bokseorganisasjoner. Alle er i privat eie, ingen av dem er organisert under det internasjonale bokseforbundet AIBA, som organiserer amatørboksingen i forbindelse med OL – og dermed er underlagt det internasjonale antidopingbyrået WADA.

Ingen av de fem profesjonelle forbundene Cecilia Brækhus bokser for er det.

Her er – punkt for punkt – Norges Idrettsforbunds tilnærmede slakt av Team Brækhus' sin søknad om kamp i Norge med tanke på antidoping: blant andre at arrangøren ikke har «kompetanse eller seriøsitet til å bidra i kampen mot doping i idretten».

Det er åpenbart ikke Team Brækhus enig i.

– Vi har flydd inn eksperter fra ulike land for å få på plass en god løsning for dopingtesting. Hadde NIF satt av én dag til å møte oss, kunne vi løst dette. Istedet får vi døra slengt i ansiktet, sier 34-åringen til VG.

Det Brækhus, og hennes rådgivere og jurister, imidlertid ikke kan benekte, er proffboksingens åpenbart likegyldige holdning til tiltak mot doping – og boksernes lemfeldige omgang med prestasjonsfremmende midler.

Leste du denne? Mike Tyson brukte juksepenis for å lure dopingjegerne

Mayweather-eksempelet

KOM TILBAKE: Frans Botha (t.v) testet positivt i 1995, men kom tilbake og bokset mot Lennox Lewis fem år senere - og Vladimir Klitsjko i 2002. Foto: Jonathan Evans REUTERS

Frans Botha var ifølge bokseksperten Thomas Hauser den første «av betydning» som testet positivt for doping. Det gjorde sørafrikaneren etter å ha vunnet tungvektstittelen i IBF mot tyskeren Axel Schulz i 1995.

Botha ble fratatt VM-tittelen etter at en urinprøve viste spor av anabole steroider.

Thomas Hauser skrev i september i fjor en veldig lang og detaljert sak om proffboksingens «dopinghistorie», med utgangspunkt i tittelkampen Floyd Mayweather-Manny Pacquiao i Las Vegas i begynnelsen av mai i fjor.

Den ble publisert på sportsnettsiden SB Nation.

USAs antidopingbyrå USADA fikk 150 000 dollar (1,2 millioner norske kroner) i forskuddsbetaling for å teste de to i henhold til WADAs reglement. Det var et gjennombrudd, for å si det slik, for antidopingarbeid i proffboksing. Antidoping Norges leder, Anders Solheim, bruker det som argument for at det også skal være mulig å få til en skikkelig «avtale» i forbindelse med Cecilia Brækhus søknad om å få lov til å gå i ringen i Norge.

Danmarks «Golden Boy» tatt for doping LES MER

DOPINGAVTALE: Floyd Mayweather Jr. (t.v) og Manny Pacquiao møttes til tittelkamp (weltervekt) i 2. mai i fjor. Før oppgjøret i Las Vegas ble de testet av USAs antidopingbyrå. Foto: John Locher Ap

Intravenøst for tittelkampen

Men det tok lang for Mayweather og Pacquiao å komme til antidopingenighet. Mayweather foreslo det første gang i 2009. Da ble det ikke noe av, Mayweather vraket Pacquiao og valgte en ny motstander – med USADA som dopingjeger i forbindelse med kampen.

USADA-sjef Travis Tygart fikk blod på tann, og fikk i stand flere avtaler om testing i proffboksing.

Men – ifølge boksekspert Thomas Hauer – har det vært så som så med kontinuitet og åpenhet rundt dopingjakten.

Samt forståelsen av den.

I timene før kampstart Mayweather vs. Pacquiao i fjor, banket dopingjegerne fra USADA på døren til Mayweather. Da de ble sluppet inn, oppdaget de intravenøst utstyr. Det var Mayweathers metode for å tilføre kroppen væske for å unngå dehydrering.

ØREBITTET: Mike Tyson glefser tak i øret på Evander Holyfield under tittelkampen i Las Vegas for 19 år siden. Tyson har senere innrømmet doping, mens mye tyder på at Holyfield også brukte ulovlige midler. Foto: Jack Smith Ap

I henhold til WADA-reglementet er det forbudt å tilføre kroppen mer enn 50 milliliter væske – intarvenøst – per sjette time. Hjemme hos Mayweather fant de to ulike væskeblandinger på til sammen 750 milliliter.

Ingen straff

Tidligere proffbokser Vitali Klitsjko – broren til Vladimir Klistsjko – innrømmet for mange år siden at han som amatør i hjemlandet Ukraina testet positivt på anabole steroiderLES SAKEN (ekstern lenke).

Etter Frans Bothas positive test for 21 år siden, har en rekke profesjonelle boksere – av en viss kaliber – avgitt positive dopingprøver, på tross av diskutabel iver sportens side når det gjelder jakten på juksemakere.

Stort sett alle – Thomas Hauer nevner 12 med navn – har brukt muskeloppbyggende anabole steroider. I de fleste tilfellene er de ikke idømt straff i særlig grad, om noen i det hele tatt.

I tillegg er flere kjente boksere «avslørt» som følge av politietterforskning. Blant andre superstjernen Evander Holyfield – som vant OL-gull som amatør i 1984 og ble bitt i øret av Mike Tyson i 1997 – Shane Mosley (vant VM-titler i tre ulike vektklasser) og den kjente utfordreren i tungvekt, Jameel McCline – skriver Thomas Hauser.

Suspendert 90 dager

Holyfield til VG i 2011: – Jeg fikk 35 millioner dollar

DOPET SOM AMATØR: Vitali Klitsjko - her mot briten Danny Williams i Las Vegas i 2004 - innrømmet å ha brukt forbudte midler som amatør i Ukraina. Foto: Eric Jamison Ap

For elleve år siden tapte John Ruiz sin VM-tittel over 12 runder i tungvekt. Motstander James Toney ble utropt til vinner i Madison Square Garden, før han ble avslørt som bruker av det anabole steroidet nandrolon. Resultat fra oppgjøret ble erklært «ingen avgjørelse», Toney ble suspendert i 90 dager og Ruiz fikk tilbake VM-tittelen.

– Den eneste sporten (anabole) der steroider kan ta livet av andre enn den som selv bruker det, er boksing. Du blir sterkere, kvikkere og hurtigere. Hvis en baseballspiller bruker steroider, slår han flere «home runs» (vinnerslag). Men hva så?

– Jeg sier ikke at det er rett, men du setter ikke andre i fare. Når en bokser er dopet, er det farlig, uttalte John Ruiz etter James Toneys positive test.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder