Mener «de små» blir kneblet

Øvrebø henviser til politikerne

PÅ KOLLISJONSKURS: Finn H. Andreassen (t.v.) peker på flere ting han mener er galt med Olympiatoppen, som i dag ledes av tidligere landslagsroer Tore Øvrebø. Foto: ROBERT S. EIK, HEIKO JUNGE VG/NTB SCANPIX

Eks-golfpresident: – Legg ned Olympiatoppen!

Finn H. Andreassen (72) mener at nok er nok etter den magre medaljefangsten i Rio OL. Nå ønsker han at Olympiatoppen skal avvikles for godt.

 • Øystein Hernes
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over tre år gammel

Den tidligere golfpresidenten vil at idrettstoppene og politikerne skal flytte pengene fra «de velstående» på Olympiatoppen til de små og pengelense særforbundene.

I ekte Robin Hood-stil.

– Da kunne særforbundene selv ha bestemt om de ville kjøpe tjenester fra Olympiatoppen. Eller fra utlandet, der kompetansen ofte er best, sier den tidligere golfpresidenten til VG

Lest? Toppidrettssjefen beklager OL-skuffelsen

Sommer-OL i Rio ble avsluttet søndag. Norge endte med fire fattige bronsemedaljer. Og på norsk sommeridretts blåmandag, har Andreassen skrevet et leserinnlegg med en overskrift det er umulig å misforstå: Legg ned Olympiatoppen!

Les hele innlegget her

Penger opp, medaljer ned

Olympiatoppen er underlagt Norges Idrettsforbund (NIF) og har ansvaret for å utvikle norsk toppidrett. Opplysninger VG fikk fra Olympiatoppen før OL, viste at organisasjonen har gått fra bruttokostnader på 109,5 millioner kroner i 2008 til et rekordbudsjett på 172,2 millioner i 2016.

I sommer-OL har medaljefangsten gått ned parallelt med at pengestrømmen har økt.

– Jeg mener at OLT ikke kan drives på den måten som skjer i dag. Det er mitt hovedpoeng, utdyper Andreassen overfor VG.

Kritiserer debattkulturen

Norge gjør det som kjent svært godt i vinter-OL, og Skiforbundet nyter følgelig ekstra godt av ressursene oppe på Sognsvann i Oslo.

Skiforbundet fikk 7,5 millioner i tilskudd fra Olympiatoppen i 2015, mens blant andre friidrettsforbundet måtte klare seg med en tredel, viser tall fra årsrapporten til Norges Idrettsforbund.

Andreassen mener at flere særforbund – en rekke sommeridrettsforbund i særdeleshet – blir kneblet av dagens ordning, der de blant annet er nødt til å søke om pengestøtte til prosjektet fra Olympiatoppen.

Anbefalt kommentar: Typisk norsk å være middelmådig?

– Det er kun få utvalgte særforbund som får oppmerksomhet. Beslutningene om hvem de velger å jobbe med, tas i lukkede rom. Det er ingen demokratisk diskusjon om hvordan ressursene skal brukes, sier Andreassen.

Den tidligere mediemannen har i en årrekke utfordret Olympiatoppen på åpenhet rundt prioriteringer av ressurser og pengebruk. Der skorter det fortsatt, mener han.

– Det bør være mye større takhøyde enn det er i dag. Større åpenhet rundt disse tingene. Jeg forsøkte meg på Idrettstinget, men fikk bare ett minutt med taletid. De liker ikke omstridte temaer og «har ikke tid» til å diskutere dem.

– Dyktige talenter

Etter et skuffende London-OL for fire år siden ble Olympiatoppen organisert i to deler, sommer- og vinteridrett, i et håp om å bedre den svake medaljefangsten.

– Toppidrettssjef Tore Øvrebø uttalte søndag at man «ikke kan knipse, og så kommer resultatene». Bør ikke den nye organiseringen i Olympiatoppen få virke i noen år til før man konkluderer med nedleggelse eller ei, Andreassen?

– Det er ikke én avdeling for sommer og én for vinter som er det essensielle her. Rio-OL viser at det er mange dyktige talenter på gang. Disse bør prioriteres enda mer, men særforbundene har ikke egne ressurser til å utvikle dem så godt som de bør ha muligheten til.

Les også: Thorkildsen langer ut mot Olympiatoppen

Uenig om «flat fordeling»

STERK STEMME: Sportskommentator Kjetil Kroksæter under et verdimøte med Sør-Trøndelag Idrettskrets på Røros i april. Foto: Fredrik Solstad VG

Sportskommentator Kjetil Kroksæter i Adresseavisen er uenig med Andreassen om nedleggelse av Olympiatoppen.

– Det synes jeg er helt feil. Idrettstinget begikk en stor feil da de nærmest gikk inn for en flat fordeling av midler til alle særforbund etter utspill fra Andreassen. Alle nasjoner gjør noen tydelige valg, der de analyserer seg til hvilke idretter man har størst mulighet til å vinne medaljer i – og satser midler på disse, sier Kroksæter, og legger til at «en jevn fordeling av midler, kommer det til å svekke oss enda mer».

Anbefales: Tallene som viser skjevfordelingen mellom penger og prestasjon hos Olympiatoppen

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er fortsatt i Rio. Han har lest Finn H. Andreassens leserinnlegg, og kommer med følgende kommentar til saken:

Finn H. Andreassen har fremsatt disse budskapene i kronikk etter kronikk i VG de siste årene, uten at premissene er blitt mer riktige av å bli gjentatt mange ganger.

Jeg har møtt Andreassen i en rekke sammenhenger, både i særforbundsmøter og på mitt kontor for å forklare ham hvordan Olympiatoppen jobber, og hvordan vi prioriterer midlene. Jeg har også gjentatte ganger svart på dette i VG.

Andreassens hovedbudskap er at Olympiatoppen bør legges ned, og tilsvar på dette ligger hos idrettspolitikerne.

Les også

Mer om

 1. OL 2016
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Frp-Thomsen om Olympiatoppen:
  – Mye penger, lite resultater

 2. Thorkildsen langer ut mot Olympiatoppen

 3. Inge Andersen gir toppidrettssjefen full tillit etter OL-missen

 4. Her er tallene som viser ansettelseshoppet på Olympiatoppen

 5. OL-sjefen slår alarm: – Vi må ha mer penger for å hevde oss

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder