SJAKK-PRESIDENT: Kirsan Iljumzjinov og Magnus Carlsen fotografert under VM i hurtigsjakk nylig. Carlsen ga før siste valg i FIDE støtte til motkandidaten Garry Kasparov. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

USA-sanksjoner mot sjakk-sjefen - skal ikke gå ut over Carlsen-kamp

USA har innført sanksjoner mot den omdiskuterte presidenten i det internasjonale sjakkforbundet. Overfor VG forsikrer arrangørene at det ikke skal få følger for Magnus Carlsens VM-kamp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kirsan Iljumzjinov anklages av amerikanerne for å ha gjort business med den Syrias sittende president Bashar al-Assad. Iljumzjinov avviser beskyldningene.

Normalt sett er Iljumzjinov til stede ved åpningen og avslutningen av VM-kampene i sjakk. I 2016 er det meningen at VM-matchen i sjakk med Magnus Carlsen mot en foreløpig ukjent motstander, skal gå et sted i USA. Derfor har sosiale medier det siste døgnet spekulert på om denne matchen kan være i fare.

Sjef for selskapet som arrangerer matchen, Ilya Merenzon, avviser disse ryktene overfor VG. Ifølge han blir ikke det internasjonale sjakkforbundet FIDE påvirket av sanksjonene mot Iljumzjinov, som i mange år var president i republikken Kalmykia, en del av den russiske føderasjon.

LES OGSÅ: Norges nye sjakkstjerne: – Det betyr mye å slå Magnus

Saken fortsetter under bildet

DIKTATOR-KOMPIS: En av Kirsan Iljumzjinovs diktator-venner, var Muammar Gaddafi. Han var en av de siste utlendinger som traff Gaddafi før han ble styrtet. Her spiller de sjakk sammen så sent som i juni 2011. Foto: Ho , Reuters

Agdestein: – Forventer at de tar dette svært seriøst

– Vi beklager sanksjonene, men FIDE er ikke påvirket og vil fortsette sitt arbeid som planlagt, det samme vil vi, sier Merenzon til VG.

– For første gang skal en VM-match i sjakk foregå i en situasjon der sjakk er en av de mest popoulære online-spillene med over én milliard nedlastninger på smarttelefoner, og det er passende at kampen da skal finne sted i USA, sier Ilya Merenzon, som er sjef for selskapet Agon, som har kjøpt rettighetene til å arrangere verdensmesterskapet.

LES OGSÅ: Ekspert om Carlsens form: – Han er i sjakk-krise

– Jeg vil ikke spekulere i konsekvenser i og med at dette nettopp er skjedd. Det er viktig at FIDE håndterer dette på en slik måte at sjakksporten ikke rammes. Jeg forventer at de tar dette svært seriøst, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til VG.

– Jeg forventer at de finner løsninger som gjør at Agons arbeid i forhold til neste VM match ikke blir vanskeliggjort på grunn av av at FIDE-presidenten nå er på sanksjonslisten, fortsetter Agdestein.

Avviser Syria-samarbeid

New York Times siterer Kirsan Iljumzjinov på en skriftlig uttalelse om de amerikanske sanksjonene mot ham:

– Jeg har ikke hatt noe kommersielt forhold til Syria, og alle mine koblinger til det landet og mange andre er rent humanitære.

– Som leder for en stor sportsorganisasjon vil jeg bruke alle muligheter for å snakke med statsledere for å promotere sjakk.

LES OGSÅ: 40-åringene jager Magnus Carlsen

Diktator-kompis

New York Times skriver at Iljumzjinov er anklaget for å ha «assistert» regjeringen og topp bankfolk i Syria. Iljumzjinov sa i fjor at han anså Assad som en personlig venn.

Han besøkte den syriske presidenten i mai 2012, midt i borgerkrigen. Sammen med den syriske presidenten åpnet han en sjakkskole i Syria. Skolen skal senere ha blitt bombet.

Les også: Carlsen-selskap har inngått millionavtale

Kirsan Iljumzjinov sa i oktober til VG at han vurderte å bli president i FIFA, det internasjonale fotballforbundet.

– Jeg kan ha begge jobbene samtidig, sa han til VG under hurtigsjakk-VM i Berlin.

Han er også tidligere kjent som sitt nære forhold til beryktede diktatorer. I hans vennekrets har vært både Saddam Hussein og Muammar al-Gaddafi. Det påstås at han var en av de siste utlendinger som traff den beryktede Saddam-sønnen Uday før han ble drept i 2003.

Han var også en av de siste utlendinger som traff al-Gadaffi – og de to spilte selvfølgelig et slag sjakk. De ble kjent da FIDE i 2004 la VM-kampen mellom Rustam Kasimdzjanov og Michael Adams til Tripolis.

Tidligere hadde han prøvd å legge en tittelmatch til Bagdad, men da ble amerikanerne rasende – og Iljumzjinov måtte skuffe sin venn Saddam.

Kirsan Iljumzjinov ble gjenvalgt som president i FIDE under valget i Tromsø i fjor. Han hadde sjakklegende Garry Kasparov som motkandidat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder