OL-DEBUTANT: Vita Heine, her i utøverlandsbyen på torsdag, har hatt en kometkarriere som syklist. Foto: Erik Johansen NTB scanpix

Vita (31) startet sykkelsatsingen for fem år siden - nå deltar hun i OL for Norge

Punget ut for å få delta i sykkel-VM

Har opplevd kometkarriere på sykkelsetet

RIO DE JANEIRO (VG) Hun var 26 år gammel da hun – helt uten idrettsbakgrunn – bestemte seg for å satse på sykkel. Fem år senere deltar Vita Heine (31) i Rio-OL.

I dag er hun Norges eneste representant i kvinnenes landeveisritt i Brasil, som startet klokken 17.30 norsk tid.

– Det er helt utrolig å få delta i et OL. Det som har inspirert meg, er at det faktisk går an å bli bedre uten at jeg føler at jeg har noe spesielt talent. Men man må ha tålmodighet og tro på seg selv, sier Heine til VG.

Og historien hennes er virkelig smått utrolig: Latviske Vita Heine kom til Norge for å gå på folkehøyskole som 18-åring. Her ble hun værende.

Så du denne? Spilte fotball med Yaya Touré - vant OL-gull i sykkel i går

Men først som 26-åring satte hun seg på landeveissykkelen for første gang. Nå er hun inne i sin fjerde sesong med virkelig satsning. Det ga NM-gull i både fellesstart og tempo tidligere i sommer.

– Du gir et visst håp til mange hjemme i TV-stua?

– Det er sant. Jeg håper historien min inspirerer mange. For det er mange 18-åringer som blir skadet, og må ta en pause i et år. Da tenker de «nå har toget gått!». Men det er det ikke. Det er også mange damer som holder på med dette til de er 40, sier Heine.

Trenings-nerd

VITA OG GUTTA: Her er Vita Heine sammen med den norske herretroppen i sykkel. Fra venstre: Edvald Boasson Hagen, Vita Heine, Lars Petter Nordhaug, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen. Foto: Erik Johansen NTB scanpix

Hun fikk norsk statsborgerskap i 2014, og jobber som forsikringsmatematiker til vanlig. Likevel presser hun inn 25-30 timer med trening hver uke, så sant hun ikke sykler ritt.

Da representerer hun Norges største lag på kvinnesiden, Team Hitec Products.

– Jeg er ganske nerd når det gjelder trening. Jeg trenger ikke gå på noen fest, men trives med det livet som kreves for å bli god, sier Heine.

Hun beskrives som «totalt uredd» og svært dedikert av Hitec-sjef Karl Lima.

I vinter trente Heine av seg fem-seks kilo før vårsesongen ble en suksess.

Ordnet egen VM-plass

For tre år siden hadde hun fortsatt latvisk statsborgerskap da sykkel-VM ble arrangert i italienske Firenze. Heine ringte sykkelforbundet i hjemlandet sitt, for å høre hvordan uttaket foregikk.

Svaret var nedslående: Latvia hadde aldri sendt en kvinne til VM, og hadde heller ingen planer om å gjøre det denne gangen.

– Det var skuffende, men etter å ha tenkt meg om, ringte jeg dem tilbake. Jeg spurte om de kunne sende meg dersom jeg betalte alle utgiftene selv. Det gikk de med på, smiler 31-åringen i dag.

– Hva er et bra resultat for deg i OL-rittet søndag?

– Et realistisk, og ambisiøst mål, er å ende blant de 15 beste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder