BYTTET PÅ: Tvillingene Anne Line og Camilla Gjersem er omtrent like gode. Begge skal representere Norge i nordisk mesterskap neste helg. Anne Line deltok i OL for to år siden, Camilla ble tatt ut til EM i fjor - på bekostning av Anne Line. Foto: Privat ,

Norsk kunstløper: Kan ikke leke oss til verdenstoppen

– Det kreves hardt arbeid - også som barn

Kunstløper Camilla Gjersem (22) mener at Norges særegne barneidrettsregler ikke kan gjelde for de unge som virkelig ønsker å satse mot verdenstoppen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hva med de små barna som virkelig drømmer om å bli verdens beste i idretter som kunstløp? Hva med dem? Bør ikke de også i det minste få muligheten til å prøve å oppnå drømmemålene sine? Det er en tøff konkurranse der ute i verden, og om man ikke våger å satse på barn tidlig nok, så vil jeg påstå at de er sjanseløse, skriver Camilla Gjersem i et innlegg på sin blogg «Dobbel Gjersem».

Anledningen er en debatt om spesialisering i idretten på Norges idrettshøyskole i morgen, tirsdag. Debatten arrangeres av høyskolens studentstyre.

Tøff konkurranse

– Jeg ble intervjuet av studenter som ville ha meg med i et klipp til debatten. De har også intervjuet svømmeren Henrik Christiansen. Etter intervjuet ble jeg inspirert til å skrive noe mer om mitt synspunkt. Til foreldre, for eksempel, som ikke skjønner at kunstløp er seriøst - og ikke bare lek, sier Camilla Gjersem til VG.

BAKGRUNN: Henrik (19) vant EM-bronse i svømming

Anne Line og Camilla Gjersem var 12 år gamle (bildet) da de kom med i Olympiatoppens Sonja Henie-prosjekt i kunstløp. Da trente de 15 til 20 timer i uken. Foto: Janne Møller-Hansen , VG

I sitt blogginnlegg, som VG har fått tillatelse til å referere fra, skriver hun videre:

«Det er ikke alle barn som ønsker å bli verdensmestere, men for dem som ønsker det burde tilbudet og muligheten være der.

Andre nasjoner begynner tidlig! De venter ikke med å dyrke frem gode kunstløpere. De trener enorme mengder og spesialiserer svært tidlig. Konkurransen innad i enkelte land er så tøff at dersom ikke en løper utvikler seg, blir ikke løperen satset på. «Sorry, next». Fordi det er så utrolig mange å ta av.»

Leste du denne? Her er kunstløperens kampsportkjæreste

Kan ikke dra på hytta

Camilla Gjersem fortsetter:

«I Norge er det heldigvis ikke sånn. Alle skal få lov til å være med. Det er jo fint det.
Men mitt spørsmål er: Skal vi tørre å ta et oppgjør med barneidrettskulturen i Norge?»

Camilla Gjersem mener åpenbart at det er nødvendig.

Til VG sier hun at hun ønsker å henvende seg til de nye som kommer inn i sporten, for å fortelle at «tidene er ikke som de var». Da hun og søsteren Anne Line satset seriøst i ung alder, var det ikke så vanlig - som nå - at foreldrene tok med seg barna på hytta og lange ferier, ofte.

– Foreldrene skjønner ikke at de ikke kan det, sier hun med tanke på et eventuelt mål om å hevde seg i verdenstoppen.

Fra blogginnlegget:

TIL OL-FINALEN: Anne Line Gjersem (dengang 20) ble historisk da hun kvalifiserte seg til OL - og gikk til friløp-finalen i Sotsji for to år siden. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

«Hørtes det brutalt ut? Vel, det er det kanskje. Men hør her:
Det finnes barn som faktisk ønsker å satse! Som elsker å legge ned hardt arbeid. Og dette vet jeg fordi min søster og jeg var eksempler på det som barn. Våre treningsvenninner, som satset sammen med oss, men som i dag har lagt skøytene på hylla, angrer ikke på at de satset og spesialiserte tidlig!»

– Givende å utvikle seg

«De er stolt av hvor langt de kom, selv om de ikke har meritter fra EM eller VM. Idretten har lært oss mye, og vi hadde/har et fantastisk samhold med fin kombinasjon av oppbacking og sunn konkurranse. Man sitter også igjen med utrolig gode venninner for resten av livet som man har mye til felles med.

Jeg ser også barn i dag med den samme lidenskapen. Drivkraften som stammer fra indre motivasjon. Det er gøy å satse fordi det er givende. Det er givende å stadig utvikle seg i det man brenner for.»

Slik avslutter hun blogginnlegget:

«Jeg håper ikke at barn i dag skal sitte om 10-20 år, og tenke: jeg skulle ønske at noen voksne tok meg seriøst og la til rette for at jeg skulle bli best i noe. For da er det dessverre for sent.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder