MERKET AV SLAGSMÅL? Blåmerkene på Michael Phelps sin rygg vakte oppsikt da han vant sin 23. OL-medalje på 4 x 100 meter natt til mandag. Bildet er fra 200 meter butterfly dagen etter. Foto: Timo Jaakonaho NTB scanpix

Sugemerkene på Phelps avslørt

RIO (VG) Michael Phelps (31) feiret sitt 19. OL-gull med flere «sugemerker» eller en slags nymotens tatoveringer på overkroppen - eller dreide de godt synlige blåveisene seg om noe annet?

Michael Phelps var nær ved å vippe ut i OL-bassenget igjen da han heiet USAs ankermann, Nathan Adrian, inn til gull på 4 x100 meter stafett natt til mandag norsk tid.

Publikum og TV-seerne ble imidlertid også vippet litt av pinnen da de oppdaget alle de runde blå merkene rundt skulderpartiene og nakken på svømmefenomenet etter at han hadde skaffet amerikanerne en solid ledelse på andre etappe.

Angrepet av blekksprut?

MOR OG BARN: Michael Phelps' forlovede, Nicole Johnson, og deres sønn Boomer på tribunen i Rio. Foto: Lee Jin-man AP

Hva kunne det være?

I sosiale medier florerte teoriene. I tillegg til det klassiske sugemerket, ble paint ball og «angrepet av blekksprut» luftet.

Nå er svaret på gåten avslørt.

De durabelig blåveisene er resultat av såkalt kopping. Ifølge amerikanske medier har Michael Phelps - og flere amerikanske svømmere og OL-utøvere - tatt det i bruk for å restituere bedre etter alle treningsøktene og konkurransene.

Kopping er en gammel behandlingsmetode, New York Times skriver at den stammer fra Kina.

Bedrer sirkulasjonen?

Den går ut på å plassere oppvarmede «glass» på kroppen som en slags akupunktur.

Ifølge Wikipedia er kopping er en alternativ behandlingsmetode som tar sikte på å benytte undertrykk til å bedre sirkulasjonen i huden/muskulaturen og i kroppens indre organer der blodforsyningen er dårlig, for eksempel etter en skade.

Mange stiller seg tvilende til om det har positiv virkning. Men Michael Phelps er åpenbart ikke i tvil om at det er til hjelp for ham.

Det er heller ikke USAs turner Alex Naddour.

Til USA Today uttaler han at kopping-behandlingen er bedre enn noe annet han har brukt penger på for å bli kvitt muskelsmerter og restituere kjapt.

Justin Bieber «kopper» seg

– Det har vært hemmeligheten min som har holdt meg frisk, hevder Alex Naddour.

Ifølge BBC er kopping også en trend blant kjendiser utenfor idrettsverden. Justin Bieber, Victoria Beckham og Friends-skuespiller Jennifer Aniston skal alle ha blitt fotografert med «flekker» på overkroppen som kan tyde på at de har underlagt seg «Phelps-behandling».

Michael Phelps har publisert et bilde på sin Instagramkonto som viser lagkamerat Allison Schmitt plassere «koppene» på lårene hans. «Takk for dagens kopping», lyder teksten Phelps har skrevet under bildet.

Sugemerke-følelsen

– Det er en amerikansk greie. Folk vil ha merker for å vise at de har trent, sier Sveriges OL-svømmer på 200 meter butterfly, Simon Sjödin, til Aftonbladet.

Han legger ikke skjul på at han er skeptisk, men vedgår samtidig at han har prøvd det «hjemme».

– Vi har testet det, men har ingen som er eksperter på det. Hvis det viser seg å fungere, får vi kanskje ta det i bruk. Det suger til. Det er som da man gikk i 4. klasse og fikk sugemerker. Det er litt den følelsen, forklarer Simon Sjödin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder