OPPGITT: Olaf Tufte er ikke imponert over billettprisene til OL i Rio.

OPPGITT: Olaf Tufte er ikke imponert over billettprisene til OL i Rio. Foto: IZTOK COP

Frustrert Olaf Tufte reagerer på OL-priser: – Et ran

Advokat: – Bare de rike som har råd til å få med seg et OL

Den dobbelte OL-vinneren Olaf Tufte (40) kaller prisene for å reise som tilskuer til Rio-OL for «galskap».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Selskapet som har fått billettmonopol av Norges Idrettsforbund tilbyr for eksempel pakker til mer enn 100 000 kroner per person. Pakken inkluderer fem hotellovernattinger og sandvolleyball-billetter i seks dager, men ingen flyreise.

– Det er galskap at prisene har kommet opp på et nivå som gjør dette til et pampevelde, sier Olaf Tufte til VG.

Les også: Slik fikk han OL-monopol

Men å pakke inngangsbilletter og hotellrom på denne måten, er en av måtene eieren av Jet Set Sports og CoSport, Sead Dizdarevic, har blitt styrtrik på.

– Selges dyrt

IOC tillater nemlig ikke at det legges på mer enn 20 prosent av prisen på salg av vanlige arenabilletter. I praksis betyr det følgende: Om billetten koster 500 kroner i Brasil, kan ikke reiseselskaper videreselge den for mer enn 600 kroner.

Men om man pakker inn billettene med hoteller, står man fritt til å prise pakken som man selv ønsker: For da er det - iallfall i teorien - hotellene som står for prisøkningen.

– Man later som om man selger en masse gode billetter til utsalgspris, men det stemmer ikke. De beste billettene sitter Sead på selv. Og de selges dyrt, hevder den amerikanske advokaten Jim Moriarty.

Familiene er taperne

Moriarty synes synd på «mannen i gata», som er på jakt etter gode OL-billetter. Den største taperen er derimot familiene til OL-utøverne. Det er dem han har jobbet for i en årrekke.

Olaf Tufte reagerer på det samme. Han skrev nylig følgende om prisene på Twitter: «Reise+hotell=et ran».

FAMILIE: Olaf Tufte og kona Aina Pedersen på Idrettsgallaen 2016 på Lillehammer. Foto: Fredrik Solstad VG

– Er det noen som fortjener å være i Rio og se utøverne, er det familie og venner som har fostret dem, mener OL-helten.

Selv har han skaffet seg tre såkalte «familiebilletter» gjennom roforbundet, til en pris av 3600 kroner stykk. De gjør at nærmeste familie får plass på tribunen, dersom de velger å reise.

Tufte har sjekket flere overnattingsalternativer. Å benytte seg av CoSport/Jet Set Sports, som sto for NIFs reiser til blant annet OL i Sotsji, er uaktuelt.

– Du kan være helt trygg på at jeg ikke bruker de folkene, med prisene de operer med, sier roeren.

Selv har familien Tufte brukt mye tid over kalkulatoren:

– Vi har i lang tid regnet på om jeg har råd til å ha med folk over til Rio. Vi har egentlig sagt at det er for dyrt. Samtidig er dette trolig mitt siste OL, og da er det den siste sjansen ungene mine har til å se meg i OL. Mor og far har lyst, men har egentlig ikke råd. Det er synd.

Les også: Tufte: – Ingen 40-årskrise

Håndballens Venner er heller ikke imponert. Det har stormet internt i foreningen det siste året, men prisen på pakkene til Rio-OL er én av årsakene til at bare 10-12 personer nå ligger an til å reise til Brasil.

Har enerett

– Å reise med CoSport er helt uaktuelt. Prisene er i mine øyne så syke at det ikke går an. Tre netter på enkeltrom, og tre valgfrie billetter, skulle de ha 60 000 kroner for, uten fly, sier leder Sigvard Magelssen.

Han har også sett på muligheten for å kjøpe enkeltbilletter.

– Bronsefinalen i håndball kostet over 2000 kroner per person. Da fikk man se én kamp. Finalene lå på 3500 kroner sist jeg sjekket.

I forrige uke skrev VG om selskapene Jet Set Sports og CoSport, someies av omdiskuterte SeadDizdarevic. Billettkongen innrømmet betaling under bordet i forbindelse med korrupsjonsskandalen i Salt Lake City.

I dag har han enerett på salg av arenabilletter til norske OL-turister. Det er Norges Idrettsforbund som har sørget for dette.

Billettsalget til Rio-OL, som starter tidlig i august, har pågått i ulike faser det siste året. Daglig leder i norske Jet Set Sports, Gry Bruaas, understreker at man i løpet av denne perioden har solgt mange enkeltbilletter til norske kunder.

Hvor mange, ønsker hun derimot ikke å si. Hun vet heller ikke forholdstallet mellom antall enkeltbilletter som selges, og hvor mange pakker som inkluderer dyre hotellrom. Fordelingen bestemmes ikke i Norge.

Henviser til NIF

– Det sitter billettansvarlig i USA på. Det er ikke noe vi får vite, sier Bruaas.

VG har ved gjentatte anledninger forsøkt å kontakte Jet Set Sports hovedkontor i New Jersey i USA, men uten å få konkret svar. De henviser i stedet til NIF for alle spørsmål knyttet til Rio-OL.

Da VG sjekket hjemmesiden til søsterselskapet CoSport i februar, kunne man fortsatt kjøpe enkeltbilletter til rundt 20 av 280 øvelser i Rio. På en tilfeldig dag i april, etter at restsalget var åpnet, lå 69 øvelser ute for salg.

Om man var villig til å åpne lommeboken, var imidlertid det meste mulig: For ved å kjøpe såkalte hotellpakker, får man også arenabilletter.

Et tredje alternativ er såkalte «hospitality-pakker». Det betyr en inngangsbillett, samt middag med drikke på kvelden. Prisen ligger gjerne på 3000-4000 kroner.

Gry Bruaas mener OL-turister ikke trenger å kjøpe dyre pakker. Enkeltbilletter er til slags. Og de aller mest kostbare pakkene er uansett ikke myntet på nordmenn, forteller hun. Selskapet har en rekke land som sitt nedslagsfelt.

Hun trekker på eget initiativeldig frem det hun selv mener er en gunstig hotellpakke:

– Man får eksempelvis fire dager (tre netter på hotell): Friidrett, kvinnesykkel på bane, sandvolleyball og svømming. Det koster 47 200 kroner per hode i dobbeltrom, sier hun.

Fly kommer i tillegg. Det samme gjør enkeltrom, om man foretrekker det.

– Mesterskap koster

– OL er kostbart. Fotball-VM er kostbart. Om du så på prisene til fotball-VM, hos andre selskaper enn oss ... Store mesterskap koster penger, sier Bruaas.

Les også: Har tjent seg søkkrik på OL

– Om du kjøper en hotellpakke, kan du få billetter til det aller meste. Det betyr jo at dere faktisk har disse billettene, men at de selges koblet sammen med hoteller til en veldig høy pris. Hva er bakgrunnen for det?

– Det er jeg enig i. Men når vi får tildelt billetter, er noen av dem kun lov å selge individuelt, mens andre må selges i pakker, forklarer Bruaas.

– Det er ikke et valg du har?

– Nei, de blir tildelt sånn.

– Det er sånn fra arrangøren eller IOC?

– Det tør jeg ikke si. Det er iallfall ikke oss (i Norge). Jeg antar at det er for å beskytte selskapene som har en autorisasjon. For billetter tjener man jo ikke penger på.

Monopol til 2020

– Dere legger jo på opp til 20 prosent på billettene. Det er jo en bra margin, vil noen mene?

JET SET SPORTS-EIER: Sead Dizdarevic sammen med advokat Michael Armstrong (t.v.) under en rettsak i 2003. Foto: Douglas C. Pizac AP

– Jo. Man har valutaendringer her også. For Norges del er ikke det til vårt beste. Så i enkelttilfeller kan vi tjene på det. Men vi sitter på risikoen, for det kan slå begge veier, sier Gry Bruuas.

Norges Idrettsforbund har gitt Jet Set Sport/CoSport billettmonopol frem til 2020. Markedssjef i Norges Idrettsforbund, Morten Schønfeldt, opplever at CoSports har lyttet til signalene som har blitt sendt:

«NIF har oppfordret Cosport til å lage pakker og sette priser som er i tråd med norske brukeres forventninger, og opplever at dette er blitt lyttet til. Cosport selger også enkeltbilletter der prisingen følger arrangørens priser med et maksimalt påslag på 20%, og vi oppfatter at det fortløpende legges ut mange billetter for salg til det norske publikumet» skriver han i en e-post til VG.

Advokaten Jim Moriarty er ikke imponert.

Han mener Norges Idrettsforbund burde unngå å drive handel med en person som under ed innrømmet å ha betalt 130 000 dollar i forbindelse med Salt Lake City-skandalen. Dizdarevic har siden tjent en formue.

Under OL i London skal han ha kontrollert ti prosent av alle billettene på verdensbasis. Når selskapet i tillegg kjøper opp flere tusen hotellrom, blir makten - og gevinsten - under et OL enorm.

– Det handler kun om å maksimere inntekten, og på den måten er det bare de rike som har råd til å få med seg et OL. Når man korrumperer seg inn i IOC, bør man utestenges, ikke bli en av verdens mektigste, sier Moriarty.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder