I FARS SKISPOR: Nora Ulvang under NM på ski for snaue to uker siden. Til høyre pappa Vegard Ulvang under åpningsseremonien på Lillehammer i 1994. Foto: Lise Åserud og Terje Pedersen , NTB Scanpix

Stolt Ulvang om datteren: – All ære til henne

Her er ungdoms-OL-utøverne med profilerte familiemedlemmer

LILLEHAMMER (VG) På dagen 22 år etter at Vegard Ulvang (52) avla den olympiske ed under åpningsseremonien på Lillehammer, går datteren Nora (17) inn på den samme stadion under åpningsseremonien i ungdoms-OL i kveld.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Akkurat det er spesielt. Det er artig. All ære til henne, sier Vegard Ulvang til VG.

Både han og kona Grete Ingeborg Nykkelmo (54) – i sin tid en av verdens beste i både langrenn og skiskyting – veier sine ord med omhu. En lang rekke intervjuforespørsler er avslått før ungdoms-OL.

Datteren skal få lov til å være seg selv. De ønsker ikke at hun skal slite med det presset foreldrenes CV nærmest automatisk gir.

Og et ungdoms-OL er ikke et vanlig OL. Det er noe annet, sier de.

Så du denne? Mener ungdoms-OL er borkastet

Selv får ikke media møte Nora Ulvang og de andre langrennsløperne i ungdoms-OL før på et pressemøte i ettermiddag.

– Både Nora og Martine Engebretsen er veldig, veldig gode på nasjonalt nivå. Hva som venter oss i ungdoms-OL er jeg usikker på, siden de ikke har konkurrert så mye internasjonalt, sier leder for langrennstroppen, Sandra Alise Lyngstad.

Allerede fire år før Nora Ulvang ble født, var det pappa Vegard som talte på åpningsseremonien under Lillehammer-OL. Han var plukket ut til å avlegge den olympiske ed på vegne av utøverne.

– Det sitter friskt i minne på alle mulige måter. Det var mye følelser i sving, forteller han i dag.

Han hadde rundet 30 år, men kjente på nervene i Lysgårdsbakken idet verdens øyne var rettet mot Norge.

– Vi var vant til å gå skirenn, men alt styret – og det å skulle snakke sånn foran alle på tribunen og TV-kameraene: Det var krevende, sier FIS-toppen i dag.

Les også: FIS-topp åpner for debatt om ungdoms-OL

Ekteparet Ulvang/Nykkelmo er ikke alene om å være tidligere aktive med barn som deltar i ungdoms-OL de neste ti dagene.

Norges mestvinnende curlingspiller, Eigil Ramsfjell, er stolt far til Maia Hamre Ramsfjell (16). Hun ble for alvor hektet på sporten da pappa tok henne med på curlingtur til Canada i 2007. Da hadde det alt gått fem år siden onkel Bent Ånund vant OL-gull for Norge i Salt Lake City.

– Pappa er fortsatt veldig god og har «det inne». Men han sier at vi er på god vei til å bli bedre enn hva han var som aktiv, sier Maia Hamre Ramsfjell til VG på Stampesletta på Lillehammer.

– Hva slags råd får du hjemmefra?

– Pappa hjelper meg veldig mye når det gjelder nederlag og hvordan man skal takle det. Han har et ordtak som har hjulpet meg veldig mye: «Det hendte med deg fordi du tåler det». Nederlag er der for å gjøre deg bedre, sier hun.

IDRETTSMINISTEREN: – Uforståelig kritikk

Noen meter bortenfor, også han kledd i den norske «uniformen», står alpinhåpet Odin Vassbotn Breivik (17).

Tanten hans er Marit Breivik, tidligere landslagstrener for håndballjentene. I dag har hun jobb som sjef for sommeridrettene på Olympiatoppen.

– Marit hjelper meg veldig ofte, både når det går bra og dårlig. Hun er dyktig når det gjelder innstilling foran konkurranse og trening. Det er der hun er flinkest, på det å være en «manager» og gjøre meg bevisst på hva jeg skal gjøre og hvilke valg jeg bør ta, sier Vassbotn Breivik til VGs journalist på Lillehammer.

Selv har han aldri spilt håndball.

– Foreldrene lot meg drive med det jeg syntes var gøy som liten. Alpint var naturlig. Jeg bodde rett ved siden av bakken i Lommedalen, forteller 17-åringen.

LES OGSÅ: Statsråd-rush til ungdoms-OL

PS! På dagen 22 år etter at Kronprins Haakon tente ilden under Lillehammer-OL, er det prinsesse Ingrid Alexandra som i kveld har fått det samme oppdraget under ungdoms-OL.

Hør på VG Sportens podcast: Tidenes sportssensasjon, Lineker-eksens frekke tweet og Martin J. Sundbys store mangel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder