VM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen (t.h.) står bak Sergej Karjakin (blå jakke). Disse to møtes i VM-matchen i november. Nå har Karjakin trukket seg fra Norway Chess.
VM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen (t.h.) står bak Sergej Karjakin (blå jakke). Disse to møtes i VM-matchen i november. Nå har Karjakin trukket seg fra Norway Chess. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Carlsens VM-motstander trekker seg: – Han må forholde seg til kontrakten

SPORT

Norway Chess-arrangørene hadde gledet seg til å gi verden en forsmak på VM-matchen mellom Magnus Carlsen (25) og Sergej Karjakin (26).

Publisert: Oppdatert: 06.04.16 20:27

Onsdag ettermiddag kom imidlertid en melding fra Moskva om at Karjakin trekker seg fra Norway Chess.

Grunnen: Han skal begynne å forberede seg til VM-møtet med Carlsen i november.

Les også: Lahlum: - Russerne kommer til å bruke mye på å knekke Carlsen-koden.

– Det er et kort brev. Det går på at han trekker seg fordi han skal forberede seg til VM. Men Karjakin har allerede skrevet kontrakt med oss, og der er det ingen forbehold om at han kan trekke seg om han skulle kvalifisere seg til VM-matchen, sier Norway Chess-general Kjell Madland til VG.

– Vi skal svare på brevet i morgen, så får vi se på responsen, sier Madland, som ennå ikke har begynt å lete etter en ny spiller til den prestisjefylte turneringen med bare toppnavn, blant dem Magnus Carlsen.

Les også: Carlsen: - Det er som på Wall Street, du kan vinne eller tape alt.

Madland opplyser at brevet om at Karjakin trekker seg kom fra det russiske sjakkforbundet.

– Hvorfor kom det fra dem?

– Tja, det kan du si... Det har vel med at de er sentrale i Karjakins forberedelser mot Carlsen-kampen.

Norway Chess hadde gledet seg til å være stedet for det første møtet mellom Carlsen og Karjakin siden russeren i påsken vant den såkalte kandidatturneringen og dermed ble Carlsens VM-motstander.

Carlsen tar det piano: Ikke opptatt av filmen om meg selv.

Det russiske nyhetsbyrået R-sport meldte først om nyheten. Der forteller Karjakins manager Kirill Zangalis at russeren trekker seg fra Norway Chess, fordi det er viktigere å forberede seg til New York-matchen.

Det kommer ikke fram om Karjakin skal «gå i hi» helt fram til november, eller om han skal delta i andre turneringer fram mot Carlsen-oppgjøret.

– Det er veldig synd at dette skjer nå. Men først må vi få klarhet i ting. Han kan ikke bare si at «jeg har ikke lyst lenger», sier Kjell Madland til VG.

Sergej Karjakin er den store spilleren til nå i Norway Chess-historien. Han var turneringen både i 2013 og 2014.

– Ingen kan på forhånd garantere noe for kandidatturneringen. Nå er situasjonen en helt annen for Sergej. Derfor legger han opp alt etter VM-matchen, sier manager Zangalis til R-sport.

Ikke desto mindre skal Karjakin holde en leksjon ved Moskva kjente Lomonosov-universitet fredag denne uken.

– På vegne av arrangører og publikum er jeg skuffet, sier Carlsens manager Espen Agdestein.

– Dette høres merkelig ut så lenge han har kontrakt med arrangørene.

– Betyr dette at Karjakin og Carlsen ikke møtes før VM i november?

– I så fall ikke i langsjakk, men de kan komme til å møtes i hurtigsjakk i Paris og Brussel til sommeren, svarer Agdestein.

Magnus Carlsen er for tiden på treningsleir på sørligere breddegrader. I en tweet antyder han at kompisen Jon Ludvig Hammer er en naturlig erstatter hvis Karjakin blir borte fra Norway Chess:

Her kan du lese mer om