MER HEIING- MINDRE PRESS: Mangeårig langrennstrener Lars Freng vil ha mer heiing og mindre press i langrennsløypene. Foto: Arkivfoto: Espen Bratlie / Samfoto

Skitrener ber foreldre skjerpe seg: – Fullstendig idioti!

Å behandle barn som toppidrettsutøvere har blitt svært utbredt, men virker mot sin hensikt, ifølge mangeårig skitrener Lars Freng.

 • Magnus Braaten
 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over tre år gammel

Det nærmer seg vinter og skisesong – og med det også planleggingen av vinterens mange skirenn og innkjøp av nytt skiutstyr. I et intervju med Langrenn.com kommer Freng med en bønn til langrennsforeldre før den nært forestående sesongen.

– Barn og ungdom må få lov til å stille krav til seg selv før foreldrene gjør det. Altfor mange barn behandles som toppidrettsutøvere, sier Freng til VG.

– De siste fem årene har det sklidd totalt ut, og norsk barnelangrenn har mistet seg selv. Det har gått altfor langt, sier Freng.

Han har vært langrennstrener i 20 år, blant annet i hedmarksklubben Brøttum IL og i Team Gudbrandsdalen.

Les også: Klasseskillet øker i barneidretten

Slakter pengebruk og sekunderinger

Lars Freng peker både på den enorme pengebruken og foreldrenes innstilling under skirenn.

– Allerede i bilen på vei til et renn er det mange som spør barna om de har lagt opp en strategi og en løpsplan. Foreldre skal heller ikke rope til 10-åringer at de ligger «12 sekunder etter Ola». Mange er der for å kose seg med langrenn og møte venner, ikke for å vinne alt mulig. Det er fullstendig idioti, sier Freng.

OPPGITT: Skitrener Lars Freng. Foto: Privat

– Når Bjørgen, Johaug og Northug takker sine foreldre, tror jeg ikke det handler om at de har stått på og mast gjennom hele barndommen. Jeg tror mange foreldre misforstår dette og tenker at jo mer de følger opp barna, jo bedre blir de. Det er så feil som det kan få blitt.

Idrettsveteraner om prisen på barneidretten: – Helt spinnvilt

Mangeårig landslagsløper: Finnes en grense

Mangeårig landslagsløper for Norge, Erling Jevne, sier seg enig med Freng. Han liker ikke utstyrshysteriet og mener foreldre med fordel kan jekke seg ned et par hakk.

– Man må ha noe utstyr, skal barna ha glede av idretten. Jeg har trent unger selv og så at de med det dårligste utstyret ble raskt borte. Men det finnes en grense, sier Jevne.

Skiløperen mener det handler om fornuft. Kjøper man ett par klassiske ski og et par skøyteski per sesong, klarer man seg fint gjennom vinteren. Utstyret kan dermed selges videre til noen andre når barna vokser fra det.

– Et godt par ski er bedre enn mange par. Det er bedre å kjøpe et par ski og pleie dem som gull, enn å ha mange par stående.

SKITRENING: Erling Jevne mener det har gått altfor langt med utstyrshysteriet også innen langrenn. Foto: Geir Olsen VG

Frykter for jentene

Freng viser til at landets beste langrennsløpere har favorittski som varer gjennom flere sesonger, og at de ikke nødvendigvis bytter ski hvert år. Dermed forstår han lite av at så mange barn møter opp med flere par nye ski hver sesong.

– Jeg forstår at barn vokser og har behov for å bytte utstyr ofte, men dette er vanvidd. Det bør være mulig å bytte ski internt i en klubb eller ordne det på andre måter enn å kjøpe nytt hvert år, sier han oppgitt.

Et av Frengs tips til langrennsforeldre, er å la barna smøre skiene sine selv. Overfor Langrenn.com understreker han en særlig frykt for jentene i idretten.

– Dette gjelder spesielt jentene. Vi må gi dem pusterommet til å kunne bli skiløpere, hvis ikke velger de fort skole i stedet. Vi må gi dem et godt miljø som gjør at de trives og fortsetter som langrennsløpere, sier han.

Kommentar: Før ble nordmenn født med ski på beina- nå kommer de til verden med egen smørebod

– Har selv vært der

Selv er Frengs far til en datter som satset tungt på langrenn i mange år. Han erkjenner at han selv kunne bli i overkant ivrig.

– Jeg pleide å holde på sånn selv, men heldigvis var det en mann som spurte meg hvorfor jeg ropte de tingene jeg ropte. Det tok jeg virkelig til meg og lærte mye av, sier han.

Mer om

 1. Langrenn

Flere artikler

 1. Professor ut mot idrettsforeldrene:
  – Press kan gi barna angst og depresjon

 2. Drastisk kutt i lønnen for NM-bronsevinner: 40 prosent av grunnlønnen borte

 3. Svensk landslagslege: Sundbysaken kunne aldri skjedd i Sverige

 4. Skipappa Ole Morten Iversen: – Ville ikke vært bra om alle gjorde som Ingebrigtsen

 5. – Feil om grasrota skal bestemme alt

Fra andre aviser

 1. Reagerer kraftig på utviklingen i Langrenns-Norge: «Skummelt», «trist» og «meningsløst»

  Bergens Tidende
 2. Langrennsstjerne advarer: «Av og til lurer jeg på om barna er blitt de nye trofeene våre»

  Aftenposten
 3. Derfor slår vi Sverige langt ned i skistøvlene

  Aftenposten
 4. Reagerer kraftig på utviklingen i Langrenns-Norge: «Skummelt», «trist» og «meningsløst»

  Fædrelandsvennen
 5. Nei, Aftenposten, foreldre bruker ikke 45.000 på skiutstyr i året

  Aftenposten
 6. Uhrenholdt Jacobsen tar oppgjør med enkelte skiforeldres holdninger: – Kan virke frastøtende på noen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder