SUKSESS? Denne kvinnen kan bli Norges mestvinnende i Rio til sommeren. Her er Sarah Louise Rung fotografert i forbindelse med Idrettsgallaen i 2014. Foto: Frode Hansen VG

Kommentar

Rung blir trolig Norges Rio-dronning

Kan ta flere gull enn hele den norske OL-troppen

Et par dager før OL-start, er det ingen bombe om Norge skulle levere flere medaljer i Paralympics.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Med all sannsynlighet kommer Rio-farerne også til å gjøre det bedre enn sine paralympics-venner i Sotsji for to år siden (1 gull-2 sølv-1 bronse).

For Norge er – så utrolig det enn kan høres ut – bedre på sommerføre enn vinterføre i idrett for funksjonshemmede.

Grunnene til dette kan være mange, men en av dem heter utvilsomt Sarah Louise Rung og er 26 år.

Hun kommer etter alt å dømme til å bli den norske Rio-dronningen av dem som drar til Brasil for å delta i OL eller Paralympics. Rung kommer til å svømme fem eller seks distanser i Rio, og det er ikke usannsynlig at hun vinner tre-fire av dem. Det kan bety at hun alene kan ta flere gull enn hele den norske OL-troppen.

Les også: VM-helten Rung: - Vet jeg har mer inne.

Allerede i London for fire år siden tok Sarah Louise Rung to gull, og hun er enda sterkere nå – det har hun vist både i fjorårets VM og årets EM, med henholdsvis fire og fem gullmedaljer.

Også Tommy Urhaug vant i London for fire år siden, og sammen med Aida Dahlen utgjør han en veldig sterk duo i bordtennis.

Seilerne og Rungs venner i svømmetroppen kan også sørge for norske medaljer, og også skytterne, om de får stang-inn.

Selv om Norge i gamle dager tok både 20 og 30 og 40 medaljer i sommer-paralymics, kan det overhodet ikke sammenlignes med hvordan det er nå. Den gang var det litt «hver-mann-sin-klasse», og nivået var ikke alltid like imponerende. I dag er det atskillig færre klasser og mye hardere, og enda tøffere på sommerføre enn på vinterføre – selv om Norge altså gjør det best på sommeren.

Les også: «Ingen grenser»-Birgit til VM-finale - tross store smerter.

Den norske troppen til Paralympics blir ikke så stor, men kvaliteten blir desto bedre. Mange er paralympics-debutanter, men allerede på et nivå som gjør at de kan snuse på medaljer.

Når vi spør Paralympicssjefen Cato Zahl Pedersen om det er et mål å gjøre det bedre enn OL-troppen, svarer han selvfølgelig at han håper at det skal gå bra både i OL og i Paralympics.

Men det er ingen tvil om at det vil være en fjær i hatten for Paralympics-folket om de gjør det bedre enn de som skal være med i OL…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder