GULLGUTT: Leone Nakarawa feirer etter en scoring mot Storbrittania. Foto: Alessandro Bianchi Reuters

Fiji-heltene tok historisk OL-gull: – De var helt stratosfæriske

(Fiji – Storbritannia 43-7) Rugbyheltene fra lille Fiji innfridde forventningene og knuste Storbritannia i OL-finalen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dermed er stillehavsøyens aller første OL-gull – og første OL-medalje – et faktum. Forventningene var enorme før Rio-lekene. Fijis statsminister Frank Bainimarama, som også er hærsjef, krevde gull i syvmannsrugby – og fikk det.

Fiji ydmyket rett og slett Storbritannia, som fikk hele 26-0 i fleisen allerede i første omgang. De store, sterke fijianerne spilte ball i hatt med sjanseløse briter.

– Jeg er litt tom for ord. Guttene var fenomenale på en helt ny skala. De var helt stratosfæriske, og de sparte det beste til slutt, sier Fiji-trener Ben Ryan ifølge NTB.

– De spilte rugby med høy risiko og var helt enestående. Forhåpentligvis fikk vi vist fram fijiansk rugby, og kanskje kan alle, til og med de britiske supporterne, smile over det som skjedde, sier Ryan.

Anbefales: Kjempene fra stillehavet (krever innlogging)

Saken fortsetter under bildet!

HISTORISK: Fiji-spillerne viser frem landets første OL-gull noensinne. Foto: John MacDougall AFP

Da Vatemo Ravouvou ordnet 36-0-ledelse i andre omgang, tok noen av Fiji-spillerne på benken til tårene. Etter kampen stilte spillerne seg i en ring og sang sin tradisjonelle hymne, nesten samtlige med ansiktet til værs og lukkede, tårevåte øyne.

Syvmannsrugby, eller «rugby sevens», er den store idretten på Fiji. Nasjonen med snaut 900 000 innbyggere tok et historisk gull i form av at det var deres første noensinne, men også fordi det var det første rugbygullet i OL siden 1924, ettersom idretten ikke har vært på programmet siden den gang.

Finaleseieren over Storbritannia var kanskje ekstra spesiell for Fijis landslagssjef Ben Ryan. Han er nemlig fra Wimbledon i London. Assistenttrener Chirstopher Cracknell er også fra den engelske hovedstaden.

– Det ble antakelig en kamp for mye for oss. Vi må gi Fiji anerkjennelse. De spilte en helt strålende og var virkelig umulige å få tak i i visse deler av spillet, sier Storbritannias James Rodwell ifølge NTB.

Toppscorer i finalen ble Fiji-kaptein Osea Kolinisau med ni poeng.

Det historiske gullet har skapt stort engasjement på sosiale medier i natt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder