Nummer 141 i verden klar for OL-finale: - Gråter i hver kamp

RIO DE JANEIRO (VG) Rafael Nadal-Juan Martin del Potro (7-5, 4-6, 6-7) Først slo han Novak Djokovic, så Rafael Nadal: En fortsatt tårevåt Juan Martin del Potro forteller at det føles som en drøm å ha spilt seg til OL-finalen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ordene faller i mixed zone rett utenfor tennisanlegget i OL-parken i Rio. Bortsett fra lyden fra ivrige journalister som snakker i munnen på hverandre, er det ganske stille her nå. Men det har det ikke vært på noen timer.

For det som skjedde her, var omtrent så intenst som en tennisopplevelse kan bli. Først i tiebreak i det avgjørende settet kunne Juan Martin del Potro la seg falle til bakken i bunnløs glede og lettelse, etter å ha sikret OL-finalebilletten.

Så du denne? del Potro knuste Djokovic: – Ikke bra for selvtilliten

Og det i en kamp der intensiteten på tribunen nesten matchet den på banen, drevet frem av argentinere i partyhumør.

Etterpå var seierherren opptatt av hvor mye støtten han får fra fansen betyr.

LETTET ARGENTINER: Juan Martin del Potro synker sammen på banen etter å ha slått Nadal i tie break i tredje og avgjørende sett. Foto: Luis Acosta AFP

- De får meg til å gråte i hver kamp. Jeg vil gjerne takke dem, sier en tydelig rørt del Potro til haugen av pressefolk, der VG skviser seg inn.

- Det er som en drøm, fortsetter argentineren.

Den deler han med den argentinske fansen.

De trengte ikke å dra så langt for å heie frem helten, og gjorde alt for å støtte del Potro. Men det møtte også verbal motbør fra en rekke brasilianske tilhengere, som gjerne ville slippe å se en spiller fra erkerivalen ta seg videre, og viste en høylydt støtte til Nadal.

Såpass intenst ble det på tribunen at dommeren flere ganger brøt inn, og ba publikum respektere begge spillere.

Men da alt var over, ble en overlykkelig del Potro hyllet i et inferno av lyd.

Få vet bedre enn 198 centimenter høye argentineren, som så ut til å ha tennisverden for sine føtter da han virkelig slo gjennom med å vinne US Open i 2009, hva det kreves for å komme tilbake.

For i stedet for å få den lynkarrieren alle spådde etter finaleseieren over Roger Federer i New York, har han hatt slitt så mye med håndleddet at han holdt på å legge opp.

Og det lange fraværet har ført ham ned til 141. plass på rankingen. Der blir han ikke lenge.

Nå venter Andy Murray i finalen for overraskelsesmannen, som slo ut verdensener Novak Djokovic i første runde, og siden har vært ustoppelig.

Sett denne? Les deg opp i Juvas OL-guide

I semifinalen kom Nadal best i gang, og tok hjem settet med 7-5, før del Potro slo tilbake med 6-4 i det andre.

Sett denne? Murray kan bli historisk

Vanvittig dramatikk

I det avgjørende settet fulgte de hverandre tett, og slutten ble høydramatisk;

MÅTTE GI TAPT: Rafael Nadal ble til slutt for liten mot argentineren på motsatt halvdel. Foto: Vadim Ghirda AP

¤ Etter å ha brutt til 5-4 kunne del Potro servet kampen hjem, men alt sviktet da det gjaldt, og Nadal utlignet til 5-5.

¤ I det påfølgende servegamet var Nadal på syltynn is, men reddet tre breakballer og tok til slutt hjem gamet.

OL-sjokket: Serena knust av 21-åring

Med ryggen mot veggen holdt del Potro egen serve, slik at kampen om finalebillett måtte avgjøres på tiebreak. Og der viste argentineren seg å være sterkest.

Da kunne tenniskjempen endelig motta hyllesten fra de tilreisende fra Argentina.

PS. For Rafael Nadal, som fortsatt kan vinne bronse, er det en trøst at han sikret seg gullet i double sammen med Marc Lopez.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder