PÅ SKITUR: Her er kronprinsesse Mette Marit og prinsesse Ingrid Alexandra på ski på Birkebeineren skistadion lørdag formiddag. Til høyre er prinsessen under åpningen av ungdoms-OL dagen før. Foto: Geir Olsen , Scanpix

Mette-Marit: – Mest opptatt
av at det skulle gå bra med Ingrid

Kulturministeren er positivt overrasket over IOC

LILLEHAMMER (VG) En svært spent kronprinsesse Mette-Marit fikk ikke med seg alt som foregikk i Lysgårdsbakken under gårsdagens åpning av ungdoms-OL.

Årsak: Hun var mest opptatt av prinsesse Ingrid Alexandras ve og vel.

Datteren hadde fått i oppgave å tenne OL-ilden under åpningsseremonien av ungdoms-OL. Dette var 12-åringens første internasjonale oppdrag.

– Det hele var veldig spesielt. Først og fremst var jeg mamma for en 12 år gammel jente som skulle tenne OL-ilden. Det gjorde at jeg var veldig stolt, fortalte kronprinsessen i formiddag.

Så du denne? Gråtende Heiberg: – Rørende

Prinsesse Ingrid Alexandra tente ilden – på svært stødig vis – nøyaktig 22 år etter at hennes egen far gjorde det samme – på samme arena – under OL i 1994.

– Jeg fikk med meg mye av åpningsseremonien, men jeg tror ikke jeg fikk med meg alt. Jeg var egentlig mest opptatt av at det skulle gå bra med Ingrid, smilte kronprinsessen i dag.

Da hadde hun – sammen med kronprins Haakon og Ingrid Alexandra – tatt på seg skiene på Birkebeineren skistadion.

Der gikk de kongelige på langrenn sammen med seks IOC-medlemmer og et knippe flyktninger – med pressen på slep. I periferien befant et kobbel av informasjonsarbeidere fra både Norges idrettsforbund, Slottet, kulturdepartementet og Lillehammer2016 seg.

Kronikk i VG: IOC-president Thomas Bach om ungdoms-OL

Etterpå samlet kulturminister Linda Hofstad Helleland (h) IOC-medlemmene rundt bålet, og serverte pinnebrød. Det var i VG, i januar, at statsråden varslet dette initiativet.

– Da var jeg ikke sikker på hva slags svar jeg ville få. Men jeg hadde ikke ventet meg at såpass mange profilerte medlemmer, visjonære mennesker, skulle komme, sier Hofstad Helleland til VG i dag.

Saken fortsetter under bildet.

IOC-SAMLING: Seks IOC-medlemmer takket ja til kulturministerens invitasjon om en kort skitur og prat om norske idrettsverdier lørdag. Foto: Geir Olsen , ScanpixFør hennes eget parti satte foten ned for et OL i Oslo i 2022, var det blant annet fokus på IOCs krav om et møte med den norske kongefamilien. I går fikk verdens mektigste idrettsledere «viljen» sin på Lillehammer:

Hele kongefamilien deltok på en privat samling på Lillehammer hotell, der norske idrettsledere og over 70 IOC-medlemmer var til stede.

– IOC har rykte på seg for å være ekstravagante. Hva sier de selv til deg: Erkjenner de å ha et imageproblem?

KULTURMINISTER: Linda Hofstad Helleland. Foto: Geir Olsen , Scanpix

– Thomas Bach snakket i går om den arven som Lillehammer-OL var med på å etablere. Og som IOC nå ønsker å ta videre. Det er de samme verdiene vi er opptatt av. Han sa at IOC jobber for dette nå, og «tusen takk for deres bidrag». Jeg tror at IOC setter pris på at Norge er tydelige. Vi viser verdens idrettsledere hvordan man kan skape begeistring, og hva idretten kan bety.

– Men har de skjønt alvoret i den tillitsutfordringen internasjonal idrett har?

– Når Thomas Bach i går sa at arven etter Lillehammer-94, og det som Norge står for, er noe de ønsker å ta videre, så er de selv tydelige på hva de ønsker seg. Vi skal hjelpe dem. Jeg er positivt overrasket over at de er så offensive selv, sier Hofstad Helleland til VG.

– Prøver de å pushe et nytt OL på Norge?

– Nei, det har ikke vært nevnt her i det hele tatt, sier kulturministeren.

Les også: Her er ungdoms-OL-utøverne med profilerte familiemedlemmer

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder