Har mistet OL-gull og VM-gull med 0,9 sekunder: Strandli og Brun: – Helt ubeskrivelig

RIO/OSLO (VG) Etter et nervepirrende  rodde Are Strandli (27) og Kristoffer Brun (28) inn til OL-bronse bare 0,69 sekunder bak gullet. For to år siden tapte de VM-gullet med 0,33. Duoen tok sin sjette mesterskapsbronse på rad.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det er fantastisk. Helt sykt, sier Strandli.

– Selvfølgelig er det kort opp til gullet. Men vi ga maks. Medalje i OL er det største man kan være med på i denne idretten. Helt ubeskrivelig, sier han.

Så du denne? Brun og Strandli er lei slankekjøret

– Er ikke dette bra? Det er 14. gangen på rad vi er på pallen. Det strammer seg til her. Dette er her kjennes utrolig godt, følger Kristoffer Brun opp. Han lover at lettvekterne skal feire med mye mat.

– Vi må ha noe som sitter godt i magen. Biff og noe salt, fet fries. Åhhhh, det skal bli godt, brøler Brun til pressen og opplyser at det er kanskje et halvt år siden duoen har unte seg noe sånt.

KLAR FOR MAT: Lettvekterne gleder seg til å feire OL-bronsen med et fett måltid. Vekten skal opp fra 70 kg på Are Strandli (tl venstre) og Kristoffer Brun, som har en trivselsvekt på på over 80 kg. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

For dobbeltsculler lettvekt handler om svært små marginer. OL-vinnerne Frankrike var 0,69 sekunder foran mens Irland knep sølvet bare 16 hundredeler foran Norge.

– Drømmen er jo selvsagt å ro syv hundredeler fortere og vinne gull. Men dette var en fantastisk prestasjon og da får vi ta det resultatet vi får, sier landslagssjef Johan Flodin og mener nivået er svært høyt.

– Dette er uten tvil den tøffeste båtklassen, mener Are Strandli.

– Jeg tror hele finalefeltet hadde sine beste løp noensinne. Det hadde vi også. Jeg hadde gullhåpet helt inn. Vi hadde lagt opp løpet helt inn, fortsetter han.

Norge lå og knivet med blant annet Frankrike om det gjeve OL-gullet helt fra start til mål, og serverte det norske TV-publikumet noen heldramatiske minutter fra vannet i Rio.

Kommentar: Vi bør snakke om bronseheltene oftere

Den franske båten med Pierre Houin og Jeremie Azou ble til slutt for sterk, og også Irland hadde et lite knepp ekstra - men ingen kunne ta fra Brun og Strandli en plass på OL-pallen. Med en kraftanstrengelse gled de over målstreken som båt nummer tre, til bronsemedalje.

– Vi føler vi fikk ut det vi hadde. Vi kjørte hardt hele veien, sier Strandli.

– Det var usedvanlig tett. Vi rodde fantastisk. Vi klarte ikke å nå drømmen vår, men vi tok likevel en bronse, slår Brun fast - før både han og makker Strandli blir dyttet videre og vekk fra pressesonen.

Bare minutter senere mottok de sine olympiske medaljer ved vannkanten i Rio, og hevet armene stolt i været.

BRONSEGUTTER: Kristoffer Brun og Are Strandli. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Rodde til de spydde

Da de fikk medaljene om halsen, hadde det bare gått et døgn siden Brun og Strandli leverte en råsterk semifinale i OL, og tok den viktige tredjeplassen som sikret finale. Men det kostet - voldsomt.

Begge de to roerne ble avbildet mens de spydde etter løpet, og Brun måtte hjelpe Strandli på beina da de to kom inn til bryggen.

– Man må ta seg ut skal man nå en olympisk finale. Det er et formtegn det, å gå på en liten smell, sa Brun til VG etter at de hadde kommet seg til hektene igjen.

Duoen, som har lang fartstid sammen fra lettvekteren, var lettet og glade over å ha nådd målet om å få ro OL-finalen. De har vært omtalt som ett av Norges desidert største gullhåp i Rio, og det er ikke uten grunn.

Brun og Strandli ble verdensmestere sammen i 2013, og siden forrige OL har de levert ikke mindre enn 13 pallplasseringer. Duoen er for øvrig vant med å bli nummer tre - siden 2014 har de altså tatt tredjeplassen i seks mesterskap på rad.

Les også Brun og Strandli hevder de ikke føler gullpresset

Knivet med Frankrike

Dagens storfavoritter i OL-vannet var Frankrike. Duoen Jeremie Azou og Pierre Houin utgjør en kanonbåt, og de norske roerne har aldri slått dem. Men Norge var hovedutfordrer til gullet sammen med Sør-Afrika, og det lå an til noen nervepirrende kilometer i Brasil.

I tiden før start under dagens finale regnet det kraftig i Rio. Da startskuddet gikk for lettvekternes finale hadde regnet gitt seg, men været var grått og tungt.

Den norske båten fikk en meget god start. Det gjorde de også i semifinalen, hvor de ledet stort på første halvdel, men deretter gikk på en smell. I dag så det ut til å være en smule mer kontrollert.

Den franske og den norske baugen gled side om side på de første 500 meterne, og ved første passering var det den norske båten hårfint bak den franske.

VG LIVE: Slik var løpet

Godt plassert halvveis

Halvveis i løpet lå fem båter rimelig jevnt. I tillegg til Norge og Frankrike var Sør-Afrika med, samt USA.

Ved 1000 meter passerte Brun og Strandli som båt nummer tre, rett bak Frankrike. Dermed var duoen fremdeles med i gullkampen, med en kilometer igjen å ro.

Og det ble spennende. På dette stadiet i løpet var det rett og slett fem nasjoner som alle kunne ta gullet, men Norge lå i god posisjon.

Ved trekvart løp måtte giret settes inn. Den franske båten klinket til, og på merket for 1500 meter lå Norge fremdeles på tredje.

Bamseklem fra Tufte

De siste hundre meterne ble en thriller. Den norske båten gikk godt, og da målstreken til slutt ble passert, var det til bronseplass, på samme vis som Olaf Tufte og Kjetil Borch gjorde det i sin dobbeltsculler i går.

Tufte var naturligvis til stede på stadion i dag, og så den norske lettvekter-båten ta bronsen. For første gang i hans lange karriere fikk han se andre roere ta medalje i samme mesterskap som ham selv.

Da Strandli og Brun kom til pressesonen, fikk de en bamseklem og en porsjon skryt av ringreven.

– Det er vanvittig mange rå roere i den klassen der. Mange om beinet. Jeg tror gutta er som oss i dag, glade for å komme på podiet, men litt skuffet for ikke å ha sølvet, sier Tufte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder