STUSSER OVER NIF: Høyre-politiker Karstein Eidem Løvaas (innfelt) synes idrettsforbundets styrevedtak var trist. Generalsekretær Inge Andersen i NIF til høyre. Foto: Øystein Hernes/Heiko Junge VG/NTB SCANPIX

NIF vedtok åpenhet i 2007: – Dette stiller saken i et enda merkeligere lys

FØRDE/OSLO (VG) Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas stusser over at idrettsforbundet setter «åpenhetsstrek» i juni 2015. For allerede i 2007 bestemte idretten at idrettstoppene måtte innføre større åpenhet.

 • Øystein Hernes
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Da var det idrettstinget, idrettens høyeste organ, som enstemmig påla styret i Norges Idrettsforbund (NIF) å «innarbeide et system for større åpenhet i NIFs sentrale politiske organer». Det ble vist til at offentlighetsloven skulle legges til grunn for nye, interne retningslinjer.

– Når jeg hører at dette ble vedtatt for ni år siden, stiller det dagens styrevedtak i et enda merkeligere lys, sier Høyres Kårstein Eidem Løvaas.

Bakgrunn: Her presenterer de vedtaket

Idrettsstyret bestemte fredag at de bare skal legge fram bilag som har kommet etter at de ble valgt i juni 2015. De har ingen planer om å offentliggjøre reiseregninger eller andre bilag fra tiden før det.

– Jeg hører at de setter en strek på juni 2015. Men det er jo ikke sånn at selv om det kommer et nytt styre, så er alt som har skjedd før det, uvesentlig. De har ikke bare ansvaret for det som skjer i deres periode, det kjenner vi igjen fra næringsliv og politikk, sier Kårstein Eidem Løvaas.

– Åpenbart ikke godt nok

Det var Terje Rønning i Norges Motorsportsforbund som kom med forslaget på idrettstinget i 2007.

– Jeg er for lengst ute av idretten, men det er åpenbart at dette ikke er godt nok. Det var et veldig klart vedtak, det var ikke til å misforstå, sier Rønning i dag.

VG-sportens nyhetsleder: En katastrofe for omdømmet

– Men idrettsforbundet har siden den gang begynt å legge ut styreprotokoller og de har «åpen time» etter hvert idrettsstyremøte?

– Det er greit nok, men det skulle bare mangle at de ikke legger ut styreprotokoller. Se på kommunene - alt ligger ute i det ganske land. Det skulle bare mangle at idretten er minst like gode.

– Hvordan synes du idrettsforbundet har taklet debatten i det siste?

– Jeg vil ikke uttale meg om det, men de fleste har vel dannet seg et bilde av det selv, sier Terje Rønning.

Her er vedtaket fra 2007:


Idrettstinget pålegger Idrettsstyret i løpet av kommende tingperiode å innarbeide et system for større åpenhet i NIFs sentrale politiske organer. Prinsippene i lov om offentlighet i forvaltningen (offentlighetsloven) skal legges til grunn for nye interne retningslinjer i NIF.

KRITISK: Idrettsadvokat Gunnar Martin Kjenner mener Norges Idrettsforbund fortsatt har en lang åpenhetsvei å gå. Foto: Jan Petter Lynau VG

Den kjente idrettsjuristen Gunnar Martin Kjenner skulle gjerne visst mer om hva som ble lagt i vedtaket i 2007, men sier:

– Det er gjort lite, men det var kanskje et stort skritt for styret den gang. Jeg mener å huske at «åpen time» ble sett på som et gjennombrudd. Men det er ikke i nærheten av det vi kaller offentlighet, sier Kjenner.

Etterlyser handlekraft

Hans jurist-kollega Kristine Foss, juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund, sier:

– At man vedtok dette for snart ti år siden viser jo at man lenge har vært opptatt av åpenhet på papiret. Men gode intensjoner hjelper lite når ikke det skjer noe mer.

I vedtaket fra tinget heter det at offentlighetsloven skal ligge til grunn for nye interne retningslinjer i NIF, hvor er oppfølgingen av dette?

Fikk du med deg denne? Inge Andersen om egne reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

Foss mener at dette er «gjennomgående» for hva NIF har vist gjennom VGs søkelys på åpenhet.

– Man sier at åpenhet er viktig, men er dårlige til å vise det i praksis.

Andersen ser fremover

VG spurte fredag Inge Andersen om vedtaket i 2007. Det skjedde ansikt-til-ansikt etter NIF-styremøtet i Førde. Vi spurte hvorfor vedtaket ikke ble fulgt opp – og ble møtt med et bestemt blikk og en rolig stemme:

– Det var daværende styre ledet av Tove Paule som gjorde tilpasninger, ikke minst i forhold til møte med media og offentligheten, i forhold til gjennomføring av åpen time etter hvert styremøte. Og ikke minst at alle våre styreprotokoller ble lagt ut offentlig. Og det har vi vært først ute med på i norsk idrett. Så vi fulgte det opp innenfor de rammer idrettstinget den gang vedtok.

– Tenker du at det hadde vært greit å innføre det som ble innført i dag allerede da for å ta brodden av denne debatten?

– Samfunnet er kontinuerlig i endring og utvikling. Nå foregår det en betydelig åpenhetsdebatt i hele det norske samfunn. Og nå har både kulturministeren og idrettsstyret sagt at «nå går vi videre i det arbeidet». Og det bærer dagens styrevedtak preg av, sier Inge Andersen, som altså er generalsekretær, den øverste administrative lederen i norsk idrett.

Kårstein Eidem Løvaas synes fredagens styrevedtaket var skuffende.

– Dette er bare trist. De må ta alvoret inn over seg. Norsk idrett fortjener ledere som oppfører seg annerledes, mener Høyre-politikeren.

PS: Idrettspresident Tom Tvedt satt i idrettsstyret fra 2011 til 2015.

Les også

 1. Mollekleiv: – Kravene fra kulturministeren er meget rimelige

  Tidligere leder av NFFs etiske komité, Sven Mollekleiv (61), anerkjenner kravene kulturminister Linda Hofstad Helleland…
 2. En katastrofe for omdømmet

  Gjort er gjort og spist er spist – uansett hvor mye det er blitt spist for: Konklusjonen fra NIF-toppene er først og…
 3. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

  FØRDE/OSLO (VG) Generalsekretær Inge Andersen har ingen planer om å legge frem bilag fra før juni 2015.

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Inge Andersen
 3. Tom Tvedt

Flere artikler

 1. 2007: Ja til full åpenhet
  2016: Nei til full åpenhet

 2. Tvedt presses av sine «egne»: Også Ap ber idretten vise reiseregninger

 3. Inge Andersen legger ikke frem tidligere reiseregninger: – Sånn er det og sånn blir det

 4. Idrettspresidenten varsler åpenhetsvedtak

 5. Avslører uenighet i NIF-styret

Fra andre aviser

 1. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 2. Frykter økt åpenhet vil bli en begrensning

  Bergens Tidende
 3. Tom Tvedt etter sparking av Inge Andersen: Varsler rydding, avviser hemmelighold

  Bergens Tidende
 4. Derfor krever kulturministeren fullt innsyn i alt

  Bergens Tidende
 5. Tvedt må tåle over halv million i lønnskutt – hvis han gjenvelges

  Bergens Tidende
 6. Det er ett scenario trønderne frykter før presidentvalget

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no