OL-SYN: Vladimir Putin mener at en russisk OL-deltakelse handler om helt andre ting enn doping. Foto: Alexander Zemlianichenko AFP

Nå kobler Putin et OL-nei til sitt eget presidentvalg

ST. PETERSBURG (VG) President Vladimir Putin trekker helt nye linjer i debatten om Russland skal få delta i vinter-OL i PyeongChang.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De som trodde at det handlet om russisk doping - og påstandene om at den også er statsdrevet - må tro om igjen, om vi skal følge Vladimir Putins resonnementer.

Det var under en konferanse i den såkalte Valdai-klubben torsdag at presidenten ble spurt om Russlands mulige utestengning fra OL.

– Det virker som det er to varianter; enten at Russland kan delta under nøytralt flagg, eller at vi overhodet ikke får delta i OL.

Les også: Flere dopingtatt i Iditarod

– Det er uansett en ydmykelse for landet. Hvis noen tror at det kan påvirke presidentvalget i Russland, tar de grundig feil, uttalte Putin.

Valget, der Putin etter alt å dømme kommer til å være kandidat til en ny periode, avholdes bare et par uker etter at OL er over. Underforstått antyder han altså at de som vil utestenge Russland, også ønske å skade Putins egne sjanser til å bli gjenvalgt.

– Det er den olympiske bevegelsen som vil lide alvorlig skade, sa Putin om muligheten for en helt eller delvis utestengning av Russland.

Les også: Antidoping Norge: – Bot til Russland holder ikke

Vladimir Putin har også sin klare formening om hvorfor dette eventuelt vil skje:

– IOC er under press. Vi har ikke noe imot IOC. Der er det skikkelige folk. Men de er avhengige av sponsorer og TV-kanaler og så videre. Og disse sponsorene får igjen entydige signaler fra amerikanske institusjoner. Dette er ikke noe vi gjetter, dette vet vi, uttalte Putin - og peker altså på amerikanske myndigheter når det gjelder en eventuell utestengning av Russland fra vinter-OL.

Fredag utdypet hans pressetalsmann Dmitrij Peskov dette:

– Ja, det stemmer. Statlige amerikanske instanser legger press på IOC for at de ikke skal la Russland delta i OL.

Seks langrennsløpere har vært utestengt, blant annet fra Lahti-VM, men disse ser i øyeblikket ut til å klarsignal før sesongen starter. Samtidig kan både de - og alle andre russiske vintertopper - bli utestengt fra OL, eller måtte delta under nøytralt flagg. Det er ikke klart når IOC kommer med sin beslutning.

Kommentar: 10 ting å lære av Johaug-debatten

En rekke nasjonale antidopingbyråer, blant dem norske Antidoping Norge, har bedt om at Russland blir utestengt fra OL 2018.

– Et lands idrettsledere- og organisasjoner bør ikke få delta i OL når de med viten og vilje bryter reglene og «raner» de rene utøverne, heter det i en uttalelse.

McLaren-rapporten inneholder sterke beskyldninger om doping i Russland. Jukset skal ha nådd sitt klimaks i forbindelse med vinter-OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Der skal hemmelige russiske agenter ha bidratt til at positive dopingprøver ble erstattet med negative.

IOC har to komiteer i sving for å komme fram til en endelig avgjørelse, men det er altså helt uklart når den kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder