ÅPEN: Vibeke Skofterud snakket åpent om både spiseforstyrrelser og seksuell legning mens hun var aktiv. Foto: Roger Neumann

Spiseforstyrrelse-ekspert: – Vibeke Skofterud har hjulpet mange med sin åpenhet

Avdøde Vibeke Skofterud (38) snakket offentlig om både spiseforstyrrelser og seksuell legning. Den åpenheten har hjulpet mange.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Hun var en av de første som snakket åpent om spiseforstyrrelser, og det i et miljø hvor det ikke var ønskelig. Med hennes status og kjente ansikt var det ekstremt viktig. Vibeke hjalp både mange utøvere og jenter utenfor idretten med sin åpenhet, forteller Jorunn Sundgot-Borgen.

les også

Langrenns-Norge i sjokk: – Det blir et kjempesår. Det blir stor sorg

Hun ble godt kjent med Skofterud gjennom sin jobb ved Norges idrettshøgskole som ekspert på ernæring, kosthold, spiseforstyrrelser og vektproblemer. Søndag kom nyheten om at den tidligere langrennsløperen har omkommet i en vannscooter-ulykke.

Skofterud sto frem med sine problemer med spiseforstyrrelser i 2007.sin hjemmeside i 2015 skrev hun om hvordan hun kunne gå opp eller ned ti kilo på kun en måned.

– Dette bodde så mye omsorg i Vibeke. Hun ville at andre skulle slippe det helvetet hun hadde vært gjennom. Det er uvirkelig at vi har mistet en så levende og fantastisk personlighet, fortsetter idrettsprofessoren.

IDRETTSPROFESSOR: Jorunn Sundgot-Borgen mener at Skofteruds åpenhet om spiseforstyrrelser har hjulpet mange. Foto: Frode Hansen

En rollemodell for lesbiske idrettsutøvere

I 2008 sto hun frem kvinnelig kjæreste, også det på et tidspunkt hvor det var svært få åpne homofile i toppidretten.

– Hun har bidratt til en veldig positiv åpenhet for homofile, spesielt lesbiske kvinner. Hennes bidrag som rollemodell har vært veldig viktig, sier Ingvild Endestad, leder i foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

– Vibeke Skofterud var beundringsverdig som idrettsutøver og med sin åpenhet, sa Idrettspresident Tom Tvedt i en pressemelding.

Det var kjæresten, Marit Stenshorne, som meldte Skofterud savnet natt til søndag.

– Vibeke, du er min store kjærlighet, min kjæreste, min elskede, min helt, min mentor og bestevenn. Vi sa «vi to for alltid». Vi skulle jo bli gamle og krokete sammen, skrev Stenshorne på Instagram søndag kveld.

Dødsfallet har skapt sjokk og sorg i hele Idretts-Norge. Både Marit Bjørgen og Therese Johaug har delt en siste hilsen til sin tidligere lagvenninne på landslaget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder