BOIKOTT: Møre og Romsdal idrettskrets boikotter landsmøte. Fra venstre: Ørjan Handal Dimmestøl (leder), Idun Eide Stavseng (nestleder), Kristian Vegsund, Mali Aklestad Heggdal, Mathilde Emilie Vestad Olufsen, William Richter Lien, Amanda Grande Eikås og Julie Lossius Opdahl. Foto: Møre og Romsdal idrettskrets

Idrettsungdom boikotter landsmøte på grunn av aldersgrense

Ungdomsutvalget i Møre og Romsdal idrettskrets dropper et landsmøte grunnet 18-årsgrense.

Publisert:

– Det er selvsagt skuffende at så mange blir ekskludert. Norges Idrettsforbund (NIF) tilbyr lederkurs fra man er 15-19 år og man kan være med i ungdomsutvalget fra man er 15-29 år, sier Ørjan Dimmestøl, leder i Møre og Romsdal idrettskrets ungdomsutvalg, til VG.

Første helgen i januar arrangerer Oppland og Hedmark idrettskrets et landsmøte for ungdomsutvalgene med støtte fra Norsk Tipping, i forbindelse med Idrettsgallaen. Etter at de bestemte å ha en aldersgrense på 18 år, velger Møre og Romsdals ungdomsutvalg å boikotte.

Romsdal Budstikke omtalte saken først.

– Det er et fantastisk initiativ som de skal ha ros for. Vi ønsker at det blir et nytt arrangement neste år hvor alle kan delta, sier Dimmestøl.

Les også: – Et pr-stunt fra IOC

Tre av åtte i Møre og Romsdals ungdomsutvalg er under 18 år. Hedmark og Oppland idrettskrets har begrunnet valget med at sikkerhetsansvaret ikke blir bra nok dersom det er lavere aldersgrense.

På planen til landsmøtet innebærer det vorspiel og nachspiel til klokken tre på natta. Det gjorde at Møre og Romsdals ungdomsutvalg sendte et åpent brev adressert til blant annet idrettspresident Tom Tvedt og idrettsstyret.

Les også: Russland kastet ut av OL

«For oss er det vanskelig å akseptere at det er satt en aldersgrense på 18 år. Det er tidligere benektet at alkohol er en av årsakene, men vi ser at vorspiel og nachspiel er programført. To sosiale sammenkomster som er sterkt forbundet med alkohol. Arrangørene valgte etter første protest å begrunne med at Norsk Tipping satt aldersgrensen.»

–Kretsen i Møre og Romsdal har misforstått. Idrettsstyret og NIF sentralt er ikke arrangør her, det er Oppland og Hedmark idrettskrets, sier Niels Røine, kommunikasjonssjef i NIF til VG.

– Vi er bevisst på at det er Oppland og Hedmark idrettskrets som arrangerer, men vi sendte brevet i håp om at NIF sentralt kunne frigjøre midler slik at det var mulig å få med flere, forklarer Dimmestøl.

– Vi hadde håpet på en respons på brevet, legger han skuffet til.

Les også: Slik reagerer Norge på IOC-avgjørelsen

Organisasjonssjef Tina Thorsen i Hedmark idrettskrets sier at er ungdomsutvalget i Hedmark og Oppland selv har vært med å bestemme regler og aldersgrenser. Etter den første invitasjonen ba Møre og Romsdal om å endre aldersgrensen.

– Jeg respekterer boikotten, men det er veldig synd. Vi har vurdert og diskutert aldersgrensen to ganger, og synes det første innspillet fra Møre og Romsdal var bra, men vi kom fram til at det var best å ha aldersgrense grunnet sikkerheten, sier Tina Thorsen, organisasjonssjef i Hedmark idrettskrets til VG.

– Det var ikke en lett beslutning, men det var den vi tok nå. Det er første gang og vi vil sjekke om det er bærekraftig. Neste år er alt for tidlig å si noe om, sier Thorsen videre.

Kretsleder: Tom Tvedt må gå av

Sponsor Norsk Tipping har ikke noe problem med avgjørelsen til Hedmark og Oppland.

– Når de har kommet fram til at de setter en aldersgrense grunnet sikkerhets- og ansvarsgrunner, blander ikke vi oss opp i det. Det er første gangen og vi respekterer dette, sier Tonje Sagstuen, kommunikasjonssjef i Norsk Tipping, til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder