Russland kastet ut av OL

Jelena Välbe: – Jeg har ikke ord. Alle er i sjokk

Russland er utestengt fra OL i Pyeongchang om to måneder. Enkeltutøvere som kan bevise egen uskyld kan likevel få grønt lys - men ikke under det russiske flagget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er klart etter at styret i IOC var samlet til en flere timer lang drøftelse i den sveitsiske byen Lausanne i dag.

– Jeg er lei meg på vegne av alle de rene utøverne som er ofrene for dette jukset, sier IOC-president Thomas Bach.

Han åpner for at det vil bli holdt nye seiersseremonier under OL i 2018, slik at vinnerne fra 2014 skal få medaljene sine.

VGs kommentator: Skandalen er ikke over ennå

Russland vil for alltid bli stående med null medaljer etter OL i Sør-Korea i februar. Utøverne som får spesialtillatelse til å starte, må gjøre det i nøytrale drakter. De deltar under navnet «Olympic athlete from Russia (OAR)».

Den russiske nasjonalsangen kommer ikke til å bli spilt under lekene i februar.

– Jeg har ikke ord. Jeg har ikke noe å si. Alle er i sjokk, sier den russiske langrennslederen Jelena Välbe til nyhetsbyrået R-sport.

Dramatisk er det også at visestatsminister Vitalji Mutko - sjef for fotball-VM - er utestengt fra OL på livstid. Det samme er tidligere visesportsminister Juri Nagornykh.

Uviss russisk reaksjon

I tillegg er president i Den russiske olympiske komité, Alexander Zhukov, suspendert som IOC-medlem. Dimitri Chernyshenko er fratatt jobben med å planlegge OL i Beijing, og ingen russiske politikere får akkreditering til OL i Sør-Korea i vinter.

IOC fikk i dag overlevert rapporten til «Schmid-kommisjonen», som har gransket hvorvidt det er hold i påstandene om at russiske myndigheter var involvert i dopingprogrammet i landet forut for OL i Sotsji i 2014.

SKAL HA VÆRT SENTRAL: Men visestatsminister - og fotball-VM-sjef - Vitalij Mutko nekter. Foto: Olga Maltseva AFP

Så langt er 25 russiske utøvere fra Sotsji-OL strippet for resultatenene sine, i etterkant av granskningen som har foregått de siste månedene. Tallet er forventet å øke ytterligere.

– Før Rio-OL hadde vi ikke muligheten til å gjøre dette. Vi rakk ikke å høre russernes versjon den gangen. Den gangen handlet det mest om svakheten ved lab-en i Moskva. Nå handler det mer om manipulasjonen som skjedde i lab-en i Sotsji midt under OL, sier Thomas Bach.

Nå er spørsmålet hvordan Russland vil reagere på tirsdagens avgjørelse. Myndighetene i landet har allerede varslet at de kan komme til å nekte russiske utøvere å reise til Sør-Korea for å delta i OL senere i vinter, dersom IOC landet på dagens avgjørelse.

– Frykter dere en boikott?

– En olympisk boikott har aldri ført til noe som helst positivt. Og jeg ser ingen grunn til at russiske utøvere skal boikotte noe, siden vi åpner for at rene utøvere fra Russland kan delta. Rene russiske utøvere kan bygge en bro til en ren idrett i fremtiden, sier Thomas Bach i kveld.

VGs kommentator forklarer omfanget av skandalen:

Les også: – Systematisk doping i skiskyting og langrenn

Den russiske olympiske komité er i kveld også pålagt å betale 125 millioner kroner i bot. Pengene skal gå til antidopingarbeid.

– Jeg synes utestengelsen av Russlands nasjonale olympiske komité, og utøvere som deltok i dette jukset, er riktig, sier idrettspresident Tom Tvedt.

De 14 medlemmene av IOC-styret ble smuglet inn bakveien foran tirsdagens skjebnemøte i Sveits. Deretter ankom en delegasjon russiske idrettsledere, som skulle forsvare seg i et forsøk på å hindre utestengelse.

– Vi har innført disse sanksjonene etter at de russiske lederne fikk muligheten til å bli hørt. Den russiske delegasjonen forklarte seg for styret vårt. Presidenten i den olympiske komiteen beklaget, sier Thomas Bach.

– Hva beklaget han? Å ha organisert statlig doping eller bare hva som har skjedd?

– Det var en lukket, konfidensiell høring og jeg kan ikke gå mer i detalj om hva som skjedde der. Den russiske olympiske komiteen vil beklage offentlig, er det opp til dem.

– Har du snakket med Putin om kveldens beslutning?

– Nei, jeg har ikke diskutert dette med presidenten i Russland i det hele tatt, sier IOC-presidenten.

– Hva skjer med ishockey- og curlinglaget til Russland?

– Avgjørelsen er tydelig på at rene russiske utøvere, enten de er enkeltutøver eller del av et lag, kan være med under navnet «Olympic Athletes from Russia», sier Bach.

Slik startet avsløringene

BLE IKKE TRODD: Alexandre Legkov er utestengt fra OL på livstid. Foto: Krister Sørbø VG

Det var den tyske TV-kanalen ARD som omtalte det omfattende russiske dopingprogrammet først, allerede i 2014. Senere flyktet sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov, til USA. Der har han avgitt svært detaljerte forklaringer som viser hvordan statlig politi (FSB) og selv visestatsminister Vitalij Mutko skal ha vært svært sentrale i det som foregikk under OL for snart fire år siden.

Forklaringene til Rodtsjenkov har blitt dobbeltsjekket med andre kilder av den WADA-oppnevnte etterforskeren Richard H. McLaren. Det har også blitt foretatt en lang rekke vitenskapelige undersøkelser i etterkant av vitnemålene hans, som VG er i besittelse av.

Konklusjonen er at Rodtsjenkov er troverdig.

– Rodtsjenko er stolt av den jobben som IOC har gjort. Han visste at IOC tok dette alvorlig og foretok en grundig undersøkelse, sier hans advokat, Jim Walden, på en pressekonferanse tirsdag kveld.

– Han mener det er en rettferdig dom, men er bekymret for sin familie i Russland, legger Walden til.

Les også: Dette er bevisene mot Legkov

For i forrige uke ble varsleren og bevisene han har lagt på bordet stemplet som «svært troverdig» av IOC, samtidig som langrennsløperen Alexandre Legkov ble fratatt sitt gull fra 2014-OL og utestengt fra OL på livstid.

VARSLER BOR I USA: Grigorij Rodtsjenkov. Foto: Netflix

Bevismaterialet mot Legkov var overveldende, mente IOC. De konkluderte med at han må ha tatt aktivt del i det som foregikk. Også det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen brukte ordet «overveldende» overfor VG denne uken.

Dopingvarsleren til VG: – Rodtsjenkov var et spesialprosjekt

Rodtsjenkov, som i dag lever på hemmelig adresse i USA, har forklart hvordan utøverne avga rene urinprøver mange måneder før OL i Sotsji i 2014. Da utøverne avga positive prøver under lekene, ble disse byttet ut med rene urinprøver gjennom et lite hull i veggen, nede ved gulvet, i bygget i den russiske byen.

FSB brukte angivelig lang tid på å finne ut hvordan man kunne åpne dopingprøvene for å erstatte innholdet, uten at det vekket mistanke. Nå viser analyser at dopingprøvene har skrapemerker som indikerer at de har vært tuklet med.

Les også: Nordmannen holdt på å ødelegge russernes dopingplan

Visestatsministeren nekter skyld

Rodtsjenkov har også vist - og sannsynliggjort - hvordan rundt tusen utøvere skal ha vært en del av regimet. Mange av dem sto på en liste som viste hvilke utøvere som var «beskyttet» av dopingprogrammet.

Den tidligere labsjefen var selv, hevder han, aktiv i å utarbeide en dopingcocktail som en rekke utøvere fikk utdelt, og som bare var sporbar i kroppen i kort tid. Rodsjenkov skal også ha testet cocktailen på seg selv.

Les også: Armstrongs overmann om Sundby-utspill: – Utdatert

Underveis i forberedelsene til Sotsji-OL diskuterte han en rekke ganger med daværende sportsminister Vitalji Mutko, forteller han. Mutko er i dag visestatsminister i Russland, og sjef for fotball-VM som starter i landet til sommeren.

Mutko nekter imidlertid for at han har vært involvert i noe ulovlig.

Det tror ikke den olympiske familien noe på.

– Dette er en stor beslutning. IOC har gått inn med sitt tunge artilleri, og dette er et steg i riktig retning. Utøverne må betale den høye prisen for dopingsystemet, men dette er en opprydning som måtte gjøres, sier den kanadiske langrennsstjernen Alex Harvey til NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder