Barndommens by rammet av AIDS

Sprintesset Ertzgaard tilbake etter 14 år

SPORT

To av de tre barnepikene John Ertzgaard (22) hadde som liten gutt i Zambia, er døde av AIDS. Etter 13 år reiste han tilbake og traff dagmammaen Fosta, som har sluppet unna den fryktelige sykdommen.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:18

John var utenfor huset der han bodde i nesten syv år. Han besøkte også skolen han gikk på. Men han traff ingen av skolekameratene. At HIV-epidemien har rammet landsbyen hans så hardt, gjorde sterkt inntrykk.

- Det sies at det er lastebilsjåførene som kjører rundt i Afrika, som smitter prostituerte langs veiene. Det er slik smitten spres til nye steder. Mange vet for lite om AIDS. De vet ikke engang at kondom stopper smitte, sier han og rister litt oppgitt på hodet.

Med norsk lønn hadde familien Ertzgaard det bra da de bodde i Zambia. Seks tjenere hjalp til i huset.

- Vi levde godt. Men når jeg nå kom tilbake, skjønner jeg at vi er veldig privilegerte her i Norge. De ordene har jeg ofte hørt. Nå skjønner jeg hva det betyr, sier Ertzgaard ettertenksomt, før han forteller at folkene i hans barndoms landsby ikke sulter.

- Men mat og penger er et problem. Mange er fattige, innser han nå.

- Skuffet

Det var gjensynet med huset han vokste opp i, som gjorde sterkest inntrykk på sprinteren som kom seg helt til semifinale på 200 meter i høstens VM i Sevilla.

- Jeg ble litt skuffet. Da jeg var liten, virket huset så vanvittig stort og flott. Det var det egentlig ikke. Det var ikke slik jeg husker. Men besøket ga også mulighet til å tenke. For hvordan hadde livet mitt blitt hvis jeg ennå hadde bodd i Kasama? Jeg flyttet til Norge og rikdom. Svært få har den muligheten. Jeg tenkte mye på hvor bra jeg har hatt det i Norge. Å reise til Afrika skal jeg gjøre hvert år heretter. Neste år skal jeg til Uganda, røper han.

Stammen fordrevet

Hvorfor? Jo, John er født i Nairobi i Kenya. Det var der faren Bjørn traff mamma Grace. Hun er fra Uganda, men flyktet til nabolandet da oberst Idi Amin grep makten fra president Obote.

Obote tilhørte langostammen, den samme som Johns mor er en del av.

- Idi Amin fordrev stammen vår. Vi måtte flykte, forteller John. Måten han uttrykker seg på, sier mye om tilhørigheten hans.

- Jeg føler meg som en afrikaner med norsk statsborgerskap, svarer han når vi spør hva han mente med «stammen vår».

To år etter at den lille sprinteren var kommet til verden, flyttet familien til Kasama i Zambia. NORAD-ansatte Bjørn Ertzgaard hadde fått jobb i et nytt prosjekt. Landsbyen ligger flere timers togtur nordøst for hovedstaden Lusaka.

- Jeg ser på Kasama som mitt barndomshjem. Det er her jeg har røttene mine, sier John bestemt.

Avslappet og hyggelig

Den lynkjappe norsk-afrikaneren bet seg merke i den avslappede og hyggelige stemningen som rådet i Zambia. Samme hvor ille utgangspunktet var.

- Folk er så vennlige. Uansett hvor vanskelig de har det, smiler de. De er mer avslappet enn nordmenn og tar tingene som de kommer. Vi har mye å lære av afrikanere.

Som niåring flyttet familien hjem til Norge. Neste år er det OL i Sydney. John har en drøm.

- Å komme til semifinale i OL ville være utrolig stort. Det ville være et stort fremskritt. OL er stort, avslutter afrikaneren John Ertzgaard.