LEVERER MEDALJER: Ragnhild Haga (venstre) og Marit Bjørgen (med ansiktet vekk fra kamera) er strålende fornøyde etter å ha hentet gull og bronse på medaljeseremonien i Sør-Korea torsdag. Foto: Delebekk, Bjørn S.

Trenerne ville sende Haga til Tour de Ski – OL-mesteren nektet

PYEONGCHANG (VG) Marit Bjørgen har i en årrekke droppet Tour de Ski. I år gjorde Ragnhild Haga (27) det samme. Nå mener den nybakte olympiske mesteren at avgjørelsen kan forklare OL-suksessen.

 • Eirik Borud
 • Håvard Rønning

Artikkelen er over to år gammel

For blant de fire norske som har gått distanserenn for damelaget i årets OL, peker Bjørgen og Haga seg ut med positivt fortegn. Haga tok nemlig gullet på 10 kilometeren intervallstart torsdag. Bjørgen tok bronsen og tok sølvet på 15 kilometeren sist lørdag.

Oppladningen har blant annet bestått i en god treningsperiode i julen i stedet for Tour de Ski. I den andre enden gikk Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg inn i mesterskapet som store favoritter. De leder verdenscupen. Og de valgte å både gå og fullføre touren. De har foreløpig ikke nådd opp på pallen. De har vært ganske langt unna.

les også

Kjæresten trodde ikke Haga skulle ta gull

Ville sende Haga til touren

Dermed pågår debatten om Tour de Ski er en god mesterskapsoppladning i OL-byen akkurat nå.

Haga røper faktisk etter medaljeseremonien at hadde det vært opp til trenerne, så hadde hun gått Tour de Ski. 27-åringen sier til VG «at det var mye frem og tilbake» når det gjelder avgjørelsen om å delta, men at hun var bestemt på å følge sitt opplegg.

–Det var deler av planen fra i våres å stå på mitt og det som er riktig for meg. Og ikke la meg friste til noen ting som jeg føler er feil, sier Haga til VG.

Overfor NRK innrømmer landslagstrener for damene, Sjur Ole Svarstad, at det var vanskelig å la Haga slippe å gå touren som begynte 30. desember og innebar syv konkurranser de ni neste dagene. Grunnen til at de ønsket å se henne der, var at enkelte skirenn ble ansett som uttaksrenn til OL.

Fordel å stå over?

Haga sier at det er vanskelig å si hva som gjør at hun er i form nå og åpner for at hun kunne klart det samme selv om hun hadde gått Tour de Ski.

– Men det var noe av argumentet mitt der og da, da jeg sa fra meg plassen, at jeg ville gjøre det jeg hadde troen på. Og ha hundre prosent trygghet da jeg sto på start her, at jeg hadde gjort alt jeg kunne for å være i form. Og jeg tror det er mange veier til å være i form i OL. Men for min del føltes det riktig å legge inn en treningsperiode da, sier Haga til VG – og svarer følgende om hva hun tenker om beslutningen, når hun ser hvem som tar medaljene.

– Man har sett over noen år at det kanskje er større sjanse for å være i form i mesterskap hvis man står over. Det var deler av min vurdering. Samtidig ble jeg nummer 15 på skiathlon og da var det ikke noen god dag. Så jeg skal ikke trekke noen slutninger.

Les også: Svenskene om Hagas gull: «Norsk skrällguld»!

Blytung OL-start for to norske håp

Nå står Haga i hvert fall igjen som OL-vinner på 10 kilometer intervallstart i skøyting. Marit Bjørgen har valgt samme vei mot lekene i Sør-Korea og har ett sølv og én bronse. Også Charlotte Kalla sto over touren. Svensken står bokført med ett gull og ett sølv.

For medaljehåpene Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg har mesterskapet startet blytungt. Weng har en niende- og 11. plass så langt. Østberg har en 11. plass og ble nummer syv i konkurransen onsdag. Begge røk for ordens skyld også ut før finalen av sprinten tirsdag.

Begge sier til VG at de ikke angrer på at de gikk den kraftanstrengende touren i Mellom-Europa i romjulen og etter nyttår.

– Slik som Tour de Ski ble en ganske snill belastning. Det er ikke noe vits i å angre på det man har gjort. Jeg har ikke brukt en eneste kalori på å tenke på det, sier Østberg.

– De som går fortest her, Haga, Kalla og Bjørgen, sto over Tour de Ski. Tror du det er en fordel for de nå?

– Det blir vanskelig å spekulere i det. Man legger litt forskjellig løps- og sesongopplegg så får vi evaluere når sesongen er ferdig, sier jenta fra Gjøvik.

– Tror du at du kunne gjort det bedre her dersom du droppet Tour de Ski?

– Jeg tror ikke det. Jeg hadde ikke gjort det noe annerledes her, sier Heidi Weng.

PS: Det hører med til historien at finske Krista Pärmäkoski også gikk Tour de Ski. Hun står foreløpig med to bronse og en niendeplass fra sprinten i årets OL.

Mer om

 1. Vintersport
 2. OL 2018
 3. Marit Bjørgen
 4. Heidi Weng
 5. Ingvild Flugstad Østberg

Flere artikler

 1. Sølv-Bjørgen irritert på seg selv etter voldsomt Kalla-rykk

 2. Kjæresten trodde ikke Haga skulle ta gull

 3. Eksperter om Østberg: – Tidenes mulighet

 4. Skikongen Dæhlie hyller sambygding Haga etter gullet: – Meget imponerende

 5. Weng frykter OL-stafetten glapp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder