MOT SVERIGE I DAG: Lars Haugen (30) er klar for sin andre OL-turnering. Norges ishockeylandslag møter Sverige i sin første kamp i gruppespillet torsdag morgen 08.40 norsk tid, Finland fredag og Tyskland søndag. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Keeperhelten Haugen: Svenskene er breiale

PYEONGCHANG (VG) Lars Haugen (30) reddet hockeygutta til en historisk seier over Sverige for syv år siden. Men foran OL-premieren mot svenske Tre Kronor torsdag morgen mener keeperhelten svenskene fortsatt ser på Norge som en ubetydelig lillebror.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Ja, det tror jeg. Vi er nok bare et steg på veien for dem, svarer Lars Haugen på VGs lillebror-spørsmål under et intervju i den såkalte internasjonale sonen i deltakerlandsbyen.

LIVE 8.40: Norge - Sverige

les også

Hockey-Thoresen kan Norges mørke OL-historie

De sterke vindkastene river faretruende kraftig i teltduken vi sitter under. Keeper-Haugen, som er inne i sin tredje sesong for svenske Färjestad etter fire i hviterussiske Dinamo Minsk, lar seg imidlertid ikke bringe ut av fatning.

Han er vant til at det stormer rundt ham.

Mathis Olimb og Alexander Bonsaksen er to av ni spillere fra Norges historiske VM-lag 2011 som er klare for OL-premieren mot Sverige torsdag morgen norsk tid. På spørsmål om hva de husker aller best fra Norges første - og siste - mesterskapseier over Sverige i Kosice-VM for syv år siden, svarer de «Haugen».

– Vi vant på straffer, det var Haugens første kamp og han var helt sinnssyk. Han hadde en rå match, minnes Alexander Bonsaksen - som spiller klubbhockey for tyske Iserlohn.

les også

Norske hockeyprofiler: – OL kulere enn VM

– Haugen sto som en vegg. Hvis han hadde spilt for Sverige, hadde han havnet på et frimerke (slik Sverige matchhelt Peter Forsberg gjorde etter OL-gullet i Lillehammer). Det er syv år siden! Jeg husker det som om det var i går, sier Mathis Olimb - med klubbadresse Linköping i Sverige.

Lars Haugen «tror det er strafferedningen» (Patrik Berglund i straffeslagkonkurransen) han husker best fra kvelden 30. april 2011 i Slovakia.

Husker du? Ole-Kristian Tollefsen: Ingenting slår dette

– Hele opplevelsen var surrealistisk. Feiringen etterpå, da målet ble kastet vegg i mellom og alle sto og hoppet, sier Lars Haugen.

Etter trener Petter Thoresens første økt på is her i Pyeongchang tirsdag, ville alle tilstedeværende fra svensk media ha en prat med Haugen. Om 2011-VM og det faktum at han i Karlstad-klubben Färjestad er lagkamerat med to av Sveriges OL-spillere, backen Mikael Wikstrand og løperspilleren Dick Axelsson.

– Svenskene forsøker i vanlig stil å snakke sitt eget lag ned?

– Selv om de prøver å si at de ikke har med sine NHL-spillere og sånne ting, føler jeg at det svenske ishockeylandslaget er litt mer breiale enn det svenske ski-landslaget for eksempel. De har mer pondus og selvtillit. Jeg har ikke inntrykk av at de er spesielt ydmyke når de prater om oss, svarer Lars Haugen.

les også

Hockeygutta har booket OL-hjemreise før semifinalen

– De ser på dere som en lillebror?

– Ja, det tror jeg. Vi er nok bare et steg på veien for dem. Det har de jo rett i også. I utgangspunktet har de et bedre lag enn oss. Men det er det som er gøy med idretter som dette. Alt kan skje. Det er en kort turnering, og de er ingen supermenn, svarer Lars Haugen.

– Vi som lag har mer enn nok selvtillit til å slå dem. Vi har gjort det før. Vi glemmer ikke det, tilføyer han.

PS! Finland scoret tre mål i overtallsspill da de vant 5–2 over Tyskland i den første kampen i Norges gruppe torsdag. Sverige er ranket som nummer tre i verden av det internasjonale ishockeyforbundet, bak Canada og OAR (Russland). Norge er ranket som nummer 11, puljemotstanderne Finland og Tyskland som nummer fire og 13.

PS! OL i Pyeongchang ser du på TVNorge, Eurosport Norge og Eurosport Player fra 9. februar. Rettighetshaver Discovery og VG har et redaksjonelt samarbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder