Ta en «selfie» - sett ut Carlsen

Bli med på Norges psykologiske spill mot verdensmesteren - vinn premier

For å øke sjansene for seier i møtet med Magnus Carlsen (23) i sjakk, trenger Norge bilder av laget.

Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Motstanden er nemlig overveldende. Mannen hele det norske folk skal forsøke å overliste er verdensmester, har ratingrekord i sjakk og er på vei til å bli en legende.

Carlsen er en stor Real Madrid-tilhenger, klubben José Mourinho en gang var manager for. Mourinho er kjent for å bruke psykologisk spill før viktige kamper.

Nå er det nettopp det Norge skal gjøre mot Carlsen.

Norges «mindgames»

Bruk #vgsjakk på Instagram og Twitter for å sende inn et bilde av deg der du bruker dine beste triks for å sette ut Carlsen.

Om du smiler, biter tenner, jubler eller skriker spiller liten rolle. Det viktigste er at Carlsen blir skremt over motstanden han skal møte. Da øker forhåpentlig Norges sjanser for seier.

Les også: Carlsen mot Norge - reglene

Alle som sender inn bilder merket med #vgsjakk er med i trekningen av «Carlsen mot Norge»-t-skjorter. I tillegg vil ett av bidragene få et sjakkbrett signert av Magnus Carlsen.

I dag skal stormesterne Simen Agdestein (156 i verden), Jon Ludvig Hammer (112) og Leif Erlend Johannessen (555) stå i spissen for det norske laget på Oslo City. Agdestein og Hammer er med på landslaget i sjakk-OL i Tromsø, mens Johannessen trolig også kommer med.

Stormestere med meritter

Alle de tre stormesterne har slått Magnus Carlsen i sjakk tidligere. Deres oppgave i dag blir å foreslå hvilke trekk Norge skal gjøre. Deretter er det VG-seerne som bestemmer hvilket trekk det norske laget skal velge.

BØY DEG FOR KONGEN: Magnus Carlsen stilte med krone og kappe etter å ha vunnet VM i sjakk mot indiske Viswanathan Anand i høst. Nå er han klar for å ta nok en skalp. Foto: Sara Johannessen, VG

- Er det mulig å sette Magnus Carlsen ut med psykisk spill?

- Jeg tror det er veldig vanskelig. Om noen hadde visst hvordan man psyker ut Carlsen, hadde de vel gjort det. Jeg vil være veldig interessert om noen av VG-seerne finner nøkkelen til hvordan man vipper ham av pinnen. Han er stabil psykisk. Det er en av hans store fordeler. Magnus er rolig og blir sjelden stresset eller nervøs, sier Leif Erlend Johannessen.

Les også: Carlsen: - Dessverre mulig jeg taper

- Jeg tror det er mulig. Jeg har sett det ved et par anledninger, men det er når han spiller mot verdenseliten, er nervøs og ikke har fått sovet i forkant. Hvis noen vil vippe ham av pinnen, tror jeg det beste er å ta ham med ut på byen før et viktig parti. Men jeg tror ikke han er særlig innstilt på det, sier Jon Ludvig Hammer.

Carlsen får ett minutt på seg til å gjøre hvert trekk. Så får Agdestein, Hammer og Johannessen det samme på å foreslå sine trekk.

Til slutt har VG-seerne fem minutter på seg til å stemme på de tre forslagene. Etter 20 trekk hver, får folket kun tre minutter på seg til å stemme.

Det trekket som får flest stemmer av folket, blir det trekket Norge gjør.

Slik fortsetter partiet helt til Carlsen mot Norge er avgjort. Skulle de tre stormesterne foreslå samme trekk, vil det automatisk gjelde. Dersom to av dem foreslår det samme, vil folket ha to alternativer å velge mellom.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STORMESTERNE: Disse skal komme med sine aller beste trekkforslag. Så er det din tur til å bestemme hvilket trekk Norge skal velge. Fra venstre: Jon Ludvig Hammer, Leif Erlend Johannessen og Simen Agdestein. Foto: VG/NTB Scanpix

Houdini hjelper

Den store tvisten i partiet blir at Agdestein, Hammer og Johannessen får sjansen til å be om hjelp fra datamaskinen Houdini - verdens mest avanserte sjakk-computer.

Den regner hele tiden ut hvilket trekk som er det beste å gjøre. Tre ganger hver i løpet av partiet kan stormesterne be om å foreslå et Houdini-trekk.

- Drite meg ut kan jeg gjøre på andre måter, har Magnus Carlsen sagt tidligere om å spille mot datamaskinen.

Derfor skal han heller ikke denne gang møte kun Houdini, men verdensmesteren har gått med på at Norge kan få hjelp av supermaskinen.

PS: Bilder merket med #vgsjakk kan bli brukt i artikler i VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder