FORKLARTE BLODVERDIER: Sjefstester Erlend Hem (t.h) fortalte i mars om blodverdiene til Norges langrennsløpere på 1990-tallet sammen med Olympiatoppens sjefslege Ola Rønsen. Foto: SCANPIX

Innbrudd hos Olympiatoppen - testresultater kan være stjålet

Olympiatoppens sjeftester: - Håper det ikke er misbrukt hvis det er borte

Olympiatoppens sjeftester Erlend Hem vet foreløpig ikke om resultater fra tester av Norges desidert beste utøvere er borte etter et innbrudd på hans laboratorium.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Det er litt merkelig. Det er en labb der det ligger mye. Jeg kan ikke si om noe er borte, og er ikke redd for det. Men det er kjedelig hvis testresultater er kommet på avveie, sier Erlend Hem til VG.

Han har jobbet for Olympiatoppen siden toppidrettsorganet ble etablert for 25 år siden og er hovedansvarlig for utholdenhetslabben, høydetrening, oppfølging av respirasjon og luftveier. Det innebærer at han har testet en hel generasjon norske toppidrettsutøvere.

TV-dokumentaren «Blodracet»

Da skiforbundet i mars - som følge av den omdiskuterte svenske TV-dokumentaren «Blodracet» - la frem norske skiløperes blodverdier fra 1990-tallet, satt idrettsfysiolog Erlend Hem sammen med skipresident Erik Røste og daværende Olympiatoppen-lege Ola Rønsen på podiet for å svare på spørsmål fra mediene.

I høst, seks måneder senere, ble testlaboratoriet hans utsatt for et innbrudd. Det fungerer også som Erlend Hems kontor. Han anmeldte innbruddet umiddelbart etter at det ble oppdaget ved at forbipasserende fant permer som lå og fløt «i lyngen» utenfor testlabben ved toppidrettssenteret. Det bekreftes av Olympiatoppen-sjef Ingrid Bahr.

Innbruddet ble anmeldt og politiet gjorde sine undersøkelser dagen etter, ifølge Erlend Hem.

Låst inn i safe

- For meg er det bare trist. Det ble stjålet tre lap-topper som inneholdt mange foredrag. Det betyr at masse jobb gikk fløyten. Men jeg har ikke sett etter hva som er borte, eller kan være borte, av det andre. Jeg låste det som lå ut over inn i safen og har ikke orket å gå gjennom det ennå, sier Erlend Hem.

Han forklarer at frustrasjonen med at dette kom på toppen av oppstyret rundt norske langrennsløperes blodverdier og antydninger om doping tidligere i år. På spørsmål om det er snakk om sensitivt materiale, svarer han at det ikke er det.

- Det er resultater som det vrimler av i Idretts-Norge. Men jeg har alltid hatt som prinsipp at det er opp til hver enkelt å svare på spørsmål om resultatene av testene de har tatt.

Havnet på bålet

- Jeg har ikke villet gjøre det. Nå har jeg prøvd å fortrenge dette. Det er kjedelig og dumt, og det skulle ikke ha vært oppbevart på denne måten, sier Erlend Hem.

- Dersom noe er borte, får jeg håpe at det ikke blir misbrukt og at noen frosne sjeler har brukt det til å fyre opp et hyggelig bål, sier Erlend Hem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder