OMDISKUTERT: Dette partiet mellom Hikaru Nakamura (t.v.) fra USA og Jan Nepomnjasjtsji (t.h.) fra Russland er sjakksportens mest omtalte om dagen. Det skjedde under World Cup, som pågår i Baku. Foto: baku2015.fide.com ,

Carlsens russiske venn til VG: – Nakamura gjorde 10-15 regelbrudd

Det store samtaleemnet i sjakkverden om dagen: Magnus Carlsens erkerival Hikaru Nakamura (27) i feide med Carlsen-vennen Jan Nepomnjasjtsjij (25).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Nakamura gjorde 10-15, eller kanskje enda flere, regelbrudd mot meg, sier russeren til VG.

Hendelsen skjedde under det pågående World Cup i Baku, der Nakamura og Nepomnjasjtsjij møttes i åttedelsfinalen.

Turneringen har stor prestisje, etter som det blant annet står om to plasser i den såkalte kandidatturneringen, der vinneren får møte Magnus Carlsen til match om VM-tittelen i november 2016.

LES OGSÅ: Carlsen etter seier over Nakamura: - Lettere enn forventet

Nakamura måtte gjennom hele ni partier mot Nepomnjasjtsjij for å komme videre. Det avgjørende partiet ble spilt som såkalt «armageddon», det vil si et lynsjakkparti der hvitt får mer tid, men må vinne - svart går videre ved remis.

Russeren måtte gi tapt, men protesterte siden. Den store snakkisen skjedde tidlig i partiet da Nepomnjasjtsjij registrerte at Nakamura brukte begge hendene til å utføre kort rokade. Dette er i strid med reglene. I sjakk skal alle trekk utføres med én og samme hånd. Dessuten: Amerikaneren hadde tatt i tårnet før han tok i kongen. En viktig regel i sjakk er at hvis du tar i en brikke, så er det den som må flyttes.

LES OGSÅ: Carlsen har kjøpt hus i Holmenkollen.

– Generelt er en liten teknisk feil som rokaden ikke grunn nok for protest. Men Nakamura gjorde en rekke regelbrudd, sier Nepomnjasjtsjij til VG.

– Gjør han slike regelbrudd ofte?

– I turneringer med kort betenkningstid gjør han lignende ting ofte. Spesielt når han har trøbbel i stillingen sin.

ERKEFIENDER: Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura fotografert under VM i hurtigsjakk sist sommer. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

– Er han usportslig?

– Jeg kan ikke si at han generelt er usportslig.

LES OGSÅ: Carlsen avsluttet med remis mot Anand.

Nepomnjasjtsjij fikk ikke medhold i sin protest. Appellkomitén mente at det var for sent å endre resultatet og at russeren burde ha stoppet klokken og protestert der og da.

Etterpå har det blitt en annen stor debatt i sjakksporten om dommernes rolle.

Nigel Short skriver på twitter: «Hvorfor er det opp til spillerne å stoppe flyten av spillet når det er et regelbrudd? Hva er hensikten med dommerne?»

sjakkbloggen.no gir NRKs sjakkekspert Atle Grønn delvis støtte til Nepomnjasjtsji:

– Jeg tror Nepomnjasjtsjij har et poeng og skjønner at han reagerer, men han er dømt til å tape en slik ankesak. Han hadde kanskje hatt en sjanse hvis han hadde stoppet klokken der og da.

– Det er ikke en enkelthendelse, men mer de små tingene som gjør det hele irritende, sier Grønn til sjakkbloggen.no, som også har spurt dommer og TV-ekspert Hans Olav Lahlum:

– Jeg er enig med Nepomnjasjtsjij i at dommerne skulle ha grepet inn og påpekt det. Men jeg ville selvfølgelig ha avslått protesten. Hvis det hadde vært en reaksjon fra dommerne, så ville det blitt en advarsel, i verste fall litt ekstra tid til motstanderen.

Hikaru Nakamura er den spilleren som Magnus Carlsen har dårligst forhold til blant toppene i sjakksirkuset. Forholdet mellom dem har i flere år vært anstrengt.

– Nakamura er stor i kjeften og god på «trashtalk». Han en ganske hyggelig fyr, men selvbildet er stort, har manager Espen Agdestein sagt til VG.

LES OGSÅ: Agdestein mener Carlsen oppførte seg på kanten arrogant.

I påsken uttalte Carlsen til VGs papirutgave at «Nakamura har vunnet noen Mikke Mus-turneringer i det siste» i kommentar til at rivalen hadde gjort et solid hopp oppover på verdensrankingen.

Nakamura er i dag den som er nærmest Magnus Carlsen på verdensrankingen. Han er hårfint bedre enn Viswanathan Anand og Veselin Topalov.

Det betyr at VM-matchen i 2016 kan komme til å bli mellom Carlsen og Nakamura. I så fall er det bare å glede seg...

PS: Magnus Carlsen deltar ikke i World Cup. Hans neste oppgave er VM i hurtig- og lynsjakk i Berlin i oktober.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder