MOTTOK PRISEN: Magnus Carlsen var fredag på VG-huset for å få overrakt prisen som Årets navn. Foto: Mattis Sandblad, VG

Magnus Carlsen kåret til Årets navn

23 år gamle Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk i november. Nå blir han på ny historisk, som den første til å bli kåret til Årets navn av VGs lesere to ganger.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

For fire år siden vant Carlsen prisen for første gang. Når han nå får den igjen, skjer det etter et år der han først kvalifiserte seg til VM-kamp mot Viswanathan Anand, for deretter å knuse inderen på hans egen hjemmebane.

Prisen som Årets navn fikk han fredag overrakt av VGs sjefredaktør Torry Pedersen, men først etter at årets profil på VGTV, Hans Olav Lahlum, hadde kunngjort vinneren.

Lahlum satt i VGs sjakkstudio under hele VM.

- Suksessen med VGTV har preget mitt liv og inntrykket folk har av meg. Jeg satt på en bokhandel her en dag og signerte bøker slik jeg ofte gjør. En av de første som kom bort til meg var en eldre herre som spurte: «Jøss, eksisterer du i virkeligheten?» sier Lahlum, som så åpnet konvolutten der navnet til Årets navn-vinneren sto.

- Oh, that's good, sa Lahlum og avslørte at Magnus Carlsen er Årets navn.

Til solid applaus fra de oppmøtte i VG-huset, smilte Carlsen seg opp til podiet.

- Dekningen av sjakk-VM bidro virkelig til å øke populariteten til sjakk i Norge. Det var godt å se at folk fikk noe å glede seg over, sier Carlsen.

- Det er veldig gøy for meg å motta denne prisen, fortsetter han.

Sjefredaktør Torry Pedersen hadde mye positivt å si om sjakkgeniet.

- Kjære Magnus. Dette har så til de grader vært ditt år. Og VGs lesere var aldri i tvil - det er du som er Årets navn, innledet Pedersen, før han fortsatte:

- Vi hadde våre største kjendiser på listen - nå er du den største kjendisen. Vi hadde våre største politikere på listen - du slo dem alle. Ja, selv Erna Solberg bøyer seg i støvet og tar til orde for at sjakk blir innført i skolen. Og ikke minst: Vi har hatt alle våre største idrettsstjerner på listen - du er en større idrettsstjerne enn noen av dem.

ÅRETS PROFIL: Hans Olav Lahlum fikk en nyopprettet pris av sjefredaktør Torry Pedersen for hans innsats under VGTVs sjakksendinger. Foto: Ola Stenberg, VG

Celeber liste

Helt siden 1974 har VGs lesere stemt frem en verdig vinner. Tidligere har prisen gått til blant andre advokat Geir Lippestad, båtheltene i Utvika, Thor Hushovd og Kato Air-flykapteinen.

Leserne har vært med på å nominere kandidater, samt å stemme frem de ti finalister.

Disse ti ble så gjort gjenstand for en representativ meningsmåling, der én av dem bli kåret til vinner.

Magne Helander fikk flest stemmer i lesernes avstemning, men fikk ikke prisen. Det er fordi Magne Helander fikk flest stemmer i nominasjonen til Årets navn. Den listen ble sendt videre til TNS Gallup, som foretok en kvalitativ utspørring blant et representativt utvalg av befolkningen.

Der var Magnus Carlsen overlegen.

TNS gallup har knapt sett slike resultater knyttet til Årets navn tidligere.

- Magnus - du har «sjakkifisert» hele nasjonen.

Videre påpekte Pedersen at i en alder av 23 år har Carlsen nå begått en av de største prestasjoner noen nordmann noensinne har gjort.

Carlsen får som Årets navn en bronsestatuett og 50.000 kroner som må tildeles et veldedig formål.

23-åringen har valgt å gi pengene til Redd Barna og deres arbeid i Syria.

- Det er den største krisen vi har på verdensbasis og en region som virkelig trenger hjelp, sier Carlsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder