VANT BASKETAKET: USA, med Kobe Bryant i midten, jubler over seieren mot Spania i OL-finalen på søndag. Foto: Miguel Media, Afp

Mener foreldres vekst-redsel ødelegger Basket-Norge

Sportssjefen mener landslaget har det tøft uten høye spillere på banen

USAs høyeste OL-spiller til VG Nett: - Jeg ville latt mine barn vokse

LONDON/OSLO (VG Nett) Kontrastene mellom disse gulljublende Dream Team-gutta og norsk basketball er enorm - og Norge vil neppe kunne ta innpå uten flere høye mennesker i landet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Når høyde blir en sykdom

Det mener sportssjef Ulf Landström i Norges basketballforbund (NBF).

- Alle lag vi møter har spillere på 2,09 og 2,13 meter. Her i Norge får mange barn hormonbehandling hvis de skal bli over to meter. Det gjør det vanskelig, sier Landström til VG Nett.

For mens USAs baskethelter søndag kveld tok OLs mest planlagte gull mot Spania, satt norske basketspillere hjemme vel vitende om at Norge ikke engang meldte seg på kvalifiseringen - slik for eksempel lille San Marino gjør før alle fotballmesterskap.

- Det er som å kaste pengene i sjøen for oss å stille opp i en kvalifisering nå, sier Landström, og argumenterer med at utgiftene ikke kan forsvares med tanke på lagets slagkraft.

- Vi må jobbe hardere enn de vi spiller mot siden vi er lavere. Men på et eller annet tidspunkt i kampene får de store spillerne så mye gratis, slik at de fort kan score 20 poeng. Hvis vi aldri finner noen høye mennesker som er interessert i å spille basket, så får vi selvfølgelig et størrelsesproblem, sier Lindström.

I OL var snitthøyden i basketball for herrer 192,1 centimeter. Med tanke på at kurven henger 3,05 meter over gulvet er ekstra centimeter på strømpelesten en åpenbart sportslig fordel.

- Jeg er personlig meget skeptisk til hormonbehandling, ikke fordi jeg er basketmann, men fordi jeg er meget forsiktig med å tukle med naturen. Jeg tror det har sine sideeffekter og jeg vil ikke behandle mine barn, sier Landström, og legger til at han synes det er stilig med jenter på 1,90 eller gutter på over to meter.

Sportssjefen forsøker å se det positive i at Norge kan drille sitt eget spill, at innvandrere tar med seg basketkultur til Norge og at 20 nordmenn for tiden spiller collage-basket i USA. På landslagsnivå forsøker man å bygge opp et lag gjennom andre, mindre turneringer slik at Norge i fremtiden kan jakte en av tre europeiske plasser i OL.

NBA-stjernes melding til Norge

USAs høyeste OL-spiller, 2,16 meter høye Tyson Chandler, kikket overrasket på VG Netts utsendte da vi fortalte ham om den norske sportssjefens bekymring under det amerikanske landslagets pressetreff på Main Media Center i OL-parken nylig.

DUNK: Tyson Chandler dunker inn en topoenger i OL-finalen mot Spania. Foto: Christian Petersen, Afp

- Jeg ville ikke gjort det. Det er selvsagt deres valg, men jeg ville latt dem vokse, sier Chandler sittende på en stol på en scene, relativt ettertraktet - men ikke en tidel så omringet som LeBron James og Kobe Bryant.

- Hva er din oppfordring til norske foreldre med barn som ser ut til å vokse seg høye?

- Gi dem en mulighet til å være dem de er. De er velsignet og heldige som har et barn som er forksjellig ra mengden. Det mennesket de er bør de gi barnet lov til å være.

- To forskjellige verdener

Det er langt fra bare høyden på spillerne som skiller Norge og USA i basketball. Innbyggertall, økonomiske muskler og tradusjoner er tre andre nøkkelord hvor de to landene befinner seg i helt forskjellig ende av skalaen.

Men hvor stor er forskjellen om lagene hadde møttes?

KRITISK: Sportssjef Ulf Landstöm. Foto: NBF.

- USA og Norge i basket er to helt forskjellige verdener. En kamp i dag mellom USA og Norge på herresiden skulle slutte med storseier til USA, men vår målsetning er å gjøre avstanden mindre gjennom en fokusert og seriøs satsing, sier Ulf Landström.

- Hvis dere hadde spilt én million kamper mot USA da?

- Det vet jeg jo ikke. Men det blir veldig vanskelig. Forskjellen mellom basket og fotball er at det beste laget alltid vinner. Det er fotballens suksessformel at 1. divisjonslag kan slå ut eliteserielag og vinne cupen.

- Hvordan forklarer du det?

- Er det 10-15 poengs forskjell er man i prinsippet like. Er forskjellen større enn det vil jeg si det nesten er umulig. Det scores så mye; det går nesten ikke an å forsvare seg til en seier slik som i fotball. Du slipper inn 60-70 poeng selv om du spiller perfekt i forsvar. Det beste laget vil nesten alltid vinne kampene i basket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder