DEPPER: Sverre Lunde Pedersen på benken ved siden av sammenlagtleder Patrick Roest etter 1500-meteren. Nordmannen må ta drøyt 11 sekunder på nederlenderen på 10.000-meteren for å vinne VM-gull. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Sølv-Sverre avhengig av favoritt-feil i finalen

HAMAR (VG) Sverre Lunde Pedersen (27) er avhengig av at sammenlagtleder Patrick Roest (24) mislykkes totalt i deres finaleduell på 10.000 meter for å bli første norske VM-gullvinner allround siden Johann Olav Koss (51) for 26 år siden.

 • Øystein Jarlsbo
 • Bjørn Arne Johannessen
 • Bjørn S. Delbekk (foto)

Han måtte strengt tatt slå nederlenderen med solid margin i deres 1500-duell for å ha er realistisk håp om gull på hjemmebane foran mil-avslutningen senere søndag ettermiddag (start klokken 15.33).

Det gjorde han ikke. Snarere tvertimot. Roest vant duellen med suveren margin: 1.44,41 mot Sverre Lunde Pedersens 1.45,02. Det betyr at Nederlenderen har et forsprang på 11,16 sekunder til Sverre Lunde Pedersen ved 10.000-starten.

– Jeg var kanskje litt for snill på den første runden, fra 300 til 700 meter. Jeg gikk ikke et dårlig løp. Det var han som gikk enda bedre, sier Sverre Lunde Pedersen til VG mens han sykler ned for å forberede seg til mil-løpet.

– Det blir spennende. Men jeg har en tøff oppgave. Elleve sekunder er vanskelig. Men det skal gås, understreker han - muligens med tanke på da han «bare» skulle ta allround-gullet utendørs i Amsterdam for to år siden (han gikk en perfekt 1500 meter, men falt på 10.000-meteren).

På spørsmål om han kan komme til å ta en pokersjanse, svarer han nei. Han må finne sin egen rytme og flyt. Dette blir hans første 10.000 meter denne sesongen.

Sverre Lunde Pedersen slo par-motstander Patrick Roest (24) på 1500-meteren i allround-VM i Calgary i fjor. Nederlenderen vant likevel sitt andre sammenlagtmesterskap på rad, nå skulle Sverre Lunde Pedersen prøve å stoppe ham fra å ta det for tredje gang på rad.

les også

Lunde Pedersen knuste Kramer – gullsjansen litt mindre

Sett fra Sverre Lunde Pedersens ståsted: Han skulle prøve å komme i posisjon til å vinne for første gang, etter tre allround-sølv (2016, 2018, 2019). Vel å merke mot slutten av en stri sesong preget av en hjernerystelse etter et sykkeluhell i september.

For å best mulig utgangspunkt foran den avgjørende 10.000-meteren var han avhengig av å utlikne tidsforskjellen på 1,07 sekunder etter to løp. Sverre Lunde Pedersen følte seg «ganske pigg» mot slutten av 5000-meteren. Men Patrick Roest virket enda piggere. Det bekreftet nederlenderen på 1500-meteren.

Sven Kramer meddelte etter 5000-meteren lørdag at han avbryter mesterskapet på grunn av helseproblemer i familien:

Landslagssjef Bjarne Rykkje forteller at Sverre Lunde Pedersen har vært «veldig opp og ned» som følge av hjernerystelsen for fem måneder siden. Noen dager har han ikke kunnet trene i det hele tatt. Den siste uken har imidlertid vært «god».

les også

Sverre Lunde Pedersen langt unna VM-medalje

– Det er klart at han må bli bedre. Han er fem sekunder bak (Roest) på 5000 meter. Vi har en jobb å gjøre. Men først må han bli helt frisk, påpeker Bjarne Rykkje.

Han mener Sverre Lunde Pedersen ideelt sett burde ha gått én, kanskje to, 10-metere tidligere denne sesongen. «VM-finalen» søndag er hans første.

Ps! Allround-VM kan komme til å bli tatt av skøyteprogrammet for alltid. Sammenlagtmesterskapets skjebne vil bli bestemt senere i vår, etter evaluering av mesterskapet på Hamar. Det vil uansett ikke bli arrangert neste år. Da er det distanse-VM i form av prøve-OL i Beijing. Når det gjelder 2022 er det foreløpig kun bestemt at det skal arrangeres et VM - om det blir distanse-VM eller allround-VM er ikke avgjort.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Skøyter
 3. Sverre Lunde Pedersen

Flere artikler

 1. Treningsforbud etter sølv-drama

 2. Lunde Pedersen knuste Kramer – gullsjansen litt mindre

 3. Kvitt hodesmertene – men ikke i EM-toppform

 4. Sverre Lunde Pedersen langt unna VM-medalje

 5. Eksperter forklarer skøyte-nedturen: Bom-trening og manglende samarbeid

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder