Olympiatoppen om målet for 2018: – Vi er litt på hæla

SOGNSVANN (VG) Olympiatoppen har sammen med de olympiske vinteridrettene mål om å ta 30 OL-medaljer i Pyeongchang om et år. Det betyr at Norge må ta flere medaljer neste år enn de har klart denne vinteren.

 • Camilla Vesteng
 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Summerer vi alle VM-medaljene fra i år, så er vi litt på hæla. Ishockey er ikke ferdig med VM, men uansett hva som skjer der, så holder ikke det for målsettingen i OL. Det betyr at vi må være bedre neste år, sier vinteridrettssjef i Olympiatoppen Helge Bartnes til VG.

Før ishockey-VM i Paris og Köln, som ikke starter før 5. mai, har Norge tatt 26 VM-medaljer i olympiske vinteridretter denne vinteren. Langrenn har tatt 15 av dem, altså over halvparten.

Skuffende Rio-OL evaluert: Mener fortsatt «den norske modellen» holder

Må vippe 4. plasser til medalje

Særforbundene som er olympiske vinteridretter, ble sammen med Olympiatoppen enige om sette målsettingen til 30 OL-medaljer, da de besøkte OL-byen Pyeongchang i september i fjor.

Les også: VG-sportens kommentator: Bomskuddene bekymrer mest.

– Noen idretter presterer veldig godt. De som er rett oppunder der, og som har potensial til å ta mange medaljer, er skiskyting og alpint, og vi håper og tror at hopp og kombinert skal løfte seg litt mer, sier Bartnes.

Skisjefen slår tilbake: Svenskene bør rydde i egen bakgård

Toppidrettssjef Tore Øvrebø følger opp.

– Vi gjør det veldig bra i noen idretter, og vi er med i alle idrettene vi ønsker. Men noen steder må noe skje, det ble mange 4. plasser. Å vippe de 4. plassene opp til medalje er den store oppgaven, sier Øvrebø.

To gullidretter

Det er bare langrenn og snowboard som har tatt VM-gull i vinter, langrennsløperne tok syv, mens snowboardkjører Ståle Sandbech tok VM-gull i big air. Og da VG møtte lederne i Olympiatoppen på kontoret i slutten av mars, så var det altså klart at langrennsløperne må innfri i Sør-Korea neste år om målet om 30 OL-medaljer skal nås.

Øvrebø i februar: Vil ikke si hvor mange OL-medaljer Norge KAN ta

Marit Bjørgen tok hele fire VM-gull i Lahti. Og Bartnes har stor tro på langrennsherrene selv om de ikke tok individuelt gull i VM.

– Mange har sagt at det var dårlig av herrene, men med det laget som er der nå, med så mange ulike medaljevinnere, så er det veldig spennende. Men utfordringen er at de løfter seg litt, så en eller to av dem hadde tatt en gullmedalje, det hadde vært bra, sier Bartnes til VG og legger til:

– Så har vi Marit som er rå.

Damelangrennsløperne er så gode, at det «eneste» som kan felle dem er skiene.

– Vi ser jo det at det kan skje noe med ski. Klimaet er spesielt i Pyeongchang. Og vi har sett at noen sliter med å holde seg friske i år, og det blir utfordrende neste år, vi skal tross alt forflytte oss, i tillegg til alt det vanlige. Det blir viktig, sier Bartnes.

Husker du? Brukte 340.000 på studietur til Pyeongchang

Må prioritere riktig

Vintersportssjefen er også opptatt av at alle som skal delta i OL må ta gode valg den kommende sesongen når det gjelder å prioritere konkurranser. Det gjelder alle, men noen valg ble synlige på resultatene i VM for langrennsløperne. I motsetning til Bjørgen gikk for eksempel Heidi Weng de fleste renn i sesongen og vant store titler, men hun tok ikke individuelt VM-gull.

– Marit gikk ikke Tour de Ski, mens Heidi gikk Tour de Ski og vant verdenscupen sammenlagt. Det å gjøre de strategisk gode beslutningene sammen med sine trenere for OL-sesongen blir kjempeviktig, sier Bartnes.

Norge tok 26 medaljer i Sotsji-OL i 2014: 11 gull, 5 sølv og 10 bronse.

I tillegg til 30 medaljer i OL, har Olympiatoppen mål om syv medaljer i paralympics.

Her forteller VM-dronnigen Bjørgen om fremtiden, og at hun gleder seg til et vanlig familieliv.

Saken fortsetter under videoen.

Idrettenes egne kommentarer om OL:

Freeski, sportssjef Christopher Frankum:

– Vi har som mål å ta medalje for damer og herrer. Basert på årets sesong, 14 topp 3-plasseringer og 30 topp 10-plasseringer, så er det grunn til å sette de målene. Vi må optimalisere for utøvere når det gjelder helse og antall treningsdager i forhold til konkurransedager.

Curling, sportssjef Pål Trulsen:

– Vi har ikke bestemt oss for hvilket lag som skal til OL. Men det blir ikke amerikansk uttak. Det er sunt at Team Ulsrud blir utfordret, det er aldri galt med konkurranse. Ambisjoner om medalje herresiden og i mixed double

Alpint, sportssjef Claus Ryste:

ALPIN-STJERNE: Kjetil Jansrud. Foto: Michael Madrid Reuters

– Vi satte vel rekord i 4. plasser i VM, vi var to og tre hundredeler bak. Kjetil Jansrud var syk, det er en del av bildet. Aksel Lund Svindal var på sidelinjen. Vi kan få nye skader, det er en skadebefengt idrett. Målsetting herresiden er å konkurrere om medaljer i alle disipliner. På damesiden kan vi ta en medalje i tekniske øvelsene. Vi håper å ta seks medaljer.

Kombinert, landslagssjef Kristian Hammer:

– Resultatene lyver ikke, vi har vært for dårlig som lag. Individuelt har vi ikke vært med å kjempe om medaljer i det hele tatt, men lagkonkurransene viser at vi har mange utøvere på jevnt bra nivå, så vi har bitt fra oss i lagkonkurransene. Akkurat nå er det ikke realistisk med medalje i alle øvelsene. Vi skal snu alle stener og finne ut hvor vi skal legge trykket. Det blir tøffe prioriteringer, jeg ser frem til evalueringen, selv om det ikke blir noe trivelig. Vi må jobbe bedre sammen.

Ishockey, sportssjef Petter Salsten:

– Vi har ikke snakket med laget og trenerne om målsettinger i OL, fordi vi ikke har vært skikkelig samlet siden vi vant kvalifiseringen på hjemmebane i september. Jeg har vært på samlinger med Olympiatoppen og kan si så mye som at vi ikke har lovt bort medaljer, og at vi heller ikke er inkludert i Olympiatoppens oversikt over medaljekandidater.

Skøyter, utviklingssjef Lasse Sætre:

– Vi vil få tildelt kvoteplasser etter verdenscup 2017-2018 for distansene, maks tre utøvere på 500-5000, maks to utøvere på 5000 damer og 10000 menn og fellesstart. Målet er to medaljer. Vi har medaljemuligheter på lagtempo herrer, 500, 1000, 1500 og 5000 meter herrer og 1000 og 1500 kvinner.

Snowboard, landslagssjef Thomas Harstad:

SNOWBOARD-GULL: Ståle Sandbech. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

– Vi skal være forsiktig med soleklare mål, men vi er gode nok til å ta tre medaljer. Det ser ut til å være realistisk pr. i dag. Det er en internasjonal idrett, med veldig høyt nivå i toppen. Det er vanskelig å være overlegen i snowboard, det er det ingen som er. Medaljer til både menn og damer er mulig.

Langrenn, landslagssjef Vidar Løfshus:

– Vi kjører evaluering først, deretter kommer langrenn med sine spesifikke målsettinger.

Hopp, sportssjef Clas Brede Bråthen:

– Vi har ambisjoner om å være beste nasjon i hoppbakken. Det innebærer at vi må vinne gullmedalje(r) og ta medaljer i tre til fem renn.

Skiskyting, utviklingssjef landslag, Per Arne Botnan:

– Vi kjørte evalueringer med elitelagene på Sjusjøen (nest siste uka i mars). Målsettinger kommer nok ikke opp før nye lag og strukturer er lagt.

Les også

Mer om

 1. OL 2018
 2. Marit Bjørgen
 3. Langrenn
 4. Snowboard
 5. Hopp

Flere artikler

 1. Olympiatoppen om målet for 2018: – Vi er litt på hæla

 2. Norges OL-gullformel: Har leid 62 rom i «Ørneredet»

 3. Gerhard Heiberg støtter flere «ungdommelige» øvelser i OL

 4. Ekspertene tror Norge kan sette ny medaljerekord i OL

 5. Her er de nominerte til Idrettsgallaen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder