Flere Tour-utfordrere fikk trøbbel etter episoden

Peter Sagan vant igjen: - Trodde ikke på seier i dag

MASSEVELT: 26 km før mål kom det et massevelt i dagens etappe av Tour de France. Flere syklister ble skadet og mange måtte bytte ut syklene. Foto: Ap/ Joel Saget

Edvald: - Aldri opplevd lignende velt

METZ (VG Nett) Flere av dagens etappefavoritter ble skadet i en massevelt på dagens etappe i Tour de France. Peter Sagan holdt seg på sykkelen og kom seg først i mål.

Artikkelen er over syv år gammel


De som på forhånd fryktet en velt på slutten av dagens Tour-etappe fikk rett: 26 kilometer før mål kom episoden mange hadde fryktet. Halve feltet gikk i bakken på en rett og oversiktlig strekning.

Se bilder fra velten: Her er dagens Tour-tapere

Dermed kunne de som slapp unna uhellet stikke avgårde, ta igjen et brudd som lå under minuttet foran dem og slåss om dagens seier.

Blant dem som sto igjen i grøfta var både Mark Cavendish og Edvald Boasson Hagen. Og dermed sto det hele i praksis mellom Peter Sagan og André Greipel.

- Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men alle veltet rundt oss. Jeg måtte bråbremse og punkterte i tillegg. Alle prøvde å komme seg til fronten, og når veien ikke er bredere blir det vanskelig. Da ender noen i grøfta, sier Boasson Hagen til VG Nett.

- Har du vært med på en så stor velt før?

- Nei, ikke med så mange ryttere. Jeg er bare glad for at jeg ikke gikk ned selv.

Mens Wiggins og Cavendish gikk rett i bussen uten å prate med media, stilte Boasson Hagen - som vanlig - opp. Han svarte på det som kom av spørsmål i duskregnet i Metz.

- Er dere glade for å unngå problemer for Bradley, eller skuffet over en spurt dere ikke fikk delta i?

AU, DA: Sky-rytter Richie Porte gikk også i bakken. Her er han på vei inn i bussen etter etappen. Foto: Scanpix/Daniel Sannum Lauten

- Det er ikke så mye stemning inne i bussen nå. Det er ganske stille. Men vi er glade for at Bradley ikke tapte tid. Men det var kjedelig at Mark punkterte, sier den norske Sky-stjernen til VG Nett.

Overrasket Sagan

Team Sky mistet muligheten til å vinne etappen da Cavendish punkterte. Men lagledelsen uttrykte lettelse over at Bradley Wiggins kom helskinnet til mål i kveld.

Har har førsteprioritet i årets Tour for det britiske laget.

Peter Sagan la seg på hjulet til Lotto-rival Greipel på oppløpet. Deretter skjøt han fart på de siste par hundre meterne og vant sin tredje etappeseier i årets Tour.

Dette er første gang 22-åringen sykler verdens største sykkelritt.

MÅTTE BREMSE: Edvald Boasson Hagen punkterte og kunne aldri delta i finalen på etappen. Her med tyske Jens Voigt (t.h.). Foto: AFP

- Jeg er veldig glad og litt overrasket. Jeg er rask, men de jeg spurtet mot er også veldig gode. Målet er å beholde den grønne poengtrøya til Paris, sier Sagan etter seieren.

- Det virker ikke som om du kan ha dårlige dager på sykkelen?

- Selvsagt kan jeg ha dårlige dager. I den første proffsesongen min var jeg fryktelig sliten i andre halvdel av sesongen. I fjor hadde jeg flere dårlige dager i Spania rundt. Jeg håper bare ikke det skjer her i Touren, sier slovaken.

Flere Tour-utfordrere veltet

Blant kanonene som også gikk ned i velten var Robert Gesink, Fränk Schleck, Alessandro Petacchi, Ryder Hesjedal og Michele Scarponi.

De fleste kom seg relativt raskt på sykkelen igjen etterpå, men flere måtte få nye sykler eller få byttet punkterte dekk.

VANT. IGJEN. Peter Sagan har hatt en fantastisk debut-Tour. Foto: aFP

Schleck måtte få hjelp av følgebil etter velten, og tapte mye tid på ulykken.

Også Hesjedal ble blodig og forslått, men kom seg raskt tilbake på sykkkelen. Etter etappen var det usikkert om Giro-vinneren måtte på sykehus eller ikke.

Der ville han i så fall møtte Garmin-kamerat Johan van Summeren, som satte seg i en personbil og ble kjørt avgårde en halvtime etter etappeslut.

Tom Danielson (Garmin) og Mikel Astarloza (Euskatel) sto av rittet etter velten.

VGTV: Se Frodes blodslit i uværet

Mark Cavendish punkterte og endte med å sykle i mål seks minutter etter vinneren Peter Sagan.

Tolv og et halvt minutt etter første målgang, da Sagan steg opp på pallen og mottok blomster i målområdet, var det fremdeles ryttere fra veltet som ikke var kommet i mål.

Saken fortsetter under bildet!

HALVE FELTET VELTET: Slik så det ut to og en halv mil før mål. Foto: AFP

Tidlig brudd

Som i tidligere etapper ble det i dag etablert et tidlig brudd. Allerede etter et par kilometer var Dave Zabriskie (Garmin) gått i brudd, og ikke lenge etter hengte Kroon (Saxo Bank-Tinkoff Bank) , Zingle (Cofidis) og Malacarne (Europcar) seg på han.

De greide å holde seg unna feltet store deler av løpet, og kom seg opp i en ledelse på nesten syv minutter på det meste. Den luken ble lukket utover i løpet.

Da veltet 26 km før mål kom, var luken til hovedfeltet på rundt et minutt. De som holdt seg på sykkelen, greide å ta igjen feltet og duellen før mål sto mellom Greipel og Sagan. Sistnevnte ble sterkest, og sikret seg årets tredje etappeseier.

Etter dagens etappe holder Peter Sagan den grønne poengtrøya, sveitsiske Fabian Cancellara den gule ledertrøya og danske Michael Mørkøv klatretrøya.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder