HÆ? EN NORDMANN?: Tusenvis av tilskuere har sett Terrence Oglesby i college-basket i USA. Og han er norsk. Her prøver North Carolina Tar Heels-fansen å psyke ham ut på et straffekast. Foto: AFP
HÆ? EN NORDMANN?: Tusenvis av tilskuere har sett Terrence Oglesby i college-basket i USA. Og han er norsk. Her prøver North Carolina Tar Heels-fansen å psyke ham ut på et straffekast. Foto: AFP

Her er Norges ukjente basketstjerne

Norske Terrence (21) aktuell for NBA

SPORT

(VG Nett) Et av verdens største basketballtalenter er faktisk norsk. I løpet av få år kan han bli tidenes andre nordmann i NBA.

  • Benjamin Bye Åsali
Publisert: Oppdatert: 10.06.09 16:02

12. mars 1988 ble Terrence Rønnestad Oglesby født på Kongsberg. Faren Tony spilte i Kongsberg og Asker på 1980- og 1990-tallet og fikk sammen med Lene Rønnestad sønnen Terrence.

I dag er han et av de heiteste basketballtalentene i verden. Etter to sesonger for college-laget Clemson Tigers har han fått stjernestatus. Norsk-amerikaneren blir jaktet av autografjegere i hjembyen Seneca i South Carolina og har flydd privatjet til basketballkamper.

College-basket er nemlig stort i USA. De største kampene drar rundt 20.000 tilskuere og hvert år blir spillere hentet, en såkalt «drafting», til NBA.

- NBA er helt klart målet for meg; det er vel målet for alle som spiller. Jeg føler jeg har hatt et godt år, og om jeg jobber hardt kan jeg bli draftet til NBA i løpet av de to neste årene. Det er realistisk, sier Terrence Oglesby til VG Nett på sedvanlig selvsikkert, amerikansk vis.

Oglesbys gode sesong:Sjekk statistikken hans her!

- Han er på radaren til flere NBA-klubber, sier pappa Tony Oglesby til VG Nett.

NBA-drømmen kan altså bli virkelighet for Terrence. Hvert år draftes 60 spillere til NBA. I college-systemet er han rangert som nummer 52 i sin aldersklasse av det anerkjente nettstedet DraftExpress.com.

I så fall blir han tidenes andre nordmann i NBA. Torgeir Bryn spilte i sin tid tre kamper for LA Clippers i 1989/1990-sesongen.

SE VIDEO:Oglesby er «kun» 188 centimeter høy, men dunker!

Synger «Ja, vi elsker»

Familien Rønnestad Oglesby bodde i Norge til Terrence var fem år, men flyttet så til USA. Det er der han har fått sin basketskolering.

Men han skal nok få ståkarakter i faget nordmann, hør bare her:

Det første språket han snakket var norsk. I dag skjønner han fortsatt en del av språket, men snakker ikke så mye selv. «Ja, vi elsker» kan han imidlertid noen strofer av, etter å ha spilt for det norske landslaget.

Han går på ski, men helst, som han sier det selv, «sakte og i nedoverbakke». Men kanskje aller viktigst: Oglesby føler virkelig at en del av ham er norsk. Han har holdt god kontakt med familien på Kongsberg og besøkt dem minst én gang i året siden han flyttet til USA.

- Jeg elsker Norge om sommeren! Det er ikke noe som er bedre enn det, sier 21-åringen fornøyd.

Vil spille for Norge

I tillegg har han spilt kamper for det norske U20-landslaget i basketball. I fjorårets U20-EM i Romania ble han toppscorer for hele B-sluttspillet, hvor Norge som lag kun klarte en 11. plass.

- Jeg er stolt over å spille for Norge og å representerer så mange mennesker. Hvis det er noe jeg vet om nordmenn, er det at de er patriotiske, sier Oglesby.

Skjønt, fullt så patriotiske har kanskje ikke nordmenn vært for det norske basketballandslaget. I år har ikke Norge engang et seniorlandslag i basket; et lag Oglesby ville vært en hjørnestein i.

- Det er utrolig skuffende at Norge ikke har noe landslag, sier Oglesby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terrence gir håp

Årsaken til dét er at Norges Basketballforbund ikke har penger til en seniorlandslagssatsing. Men i 2010 skal Norge igjen stille lag; i alle fall i nordisk mesterskap.

Mye av grunnen til at NBBF igjen vil satse på et landslag, er nettopp Terrence Oglesby.

- Terrence er spilleren vi vil bygge fremtidens norske seniorlandslag rundt. I tillegg har vi gode spillere som kommer opp nå, blant annet i 1990-årgangen, som har vunnet nordisk mesterskap for U18, sier sportssjef Kalle Ossiannilsson i NBBF til VG Nett.

Snart klar for toppklubb

Oglesby ble oppdaget av europeiske toppklubber etter EM-innsatsen for Norge i fjor. Allerede da ønsket flere klubber å hente ham fra Clemson, men guard-spilleren besluttet seg for å ta et år til i college-ligaen.

Alt om sport:Sjekk VG Netts sportsforside

Nå har Oglesby bestemt seg for å slutte på kommunikasjonsstudiet for å satse profesjonelt i Europa. Akkurat nå er han i på treningsleir Italia, og han forhandler med store klubber i Spania, Italia og Frankrike om kontrakt fra og med kommende sesong.

- Det er snakk om klubber som spiller i Euroleague (basketballens svar på Champions League, red.anm), sier pappa Tony Oglesby til VG Nett.

- Og selv om han drar til Europa, er det fortsatt gode sjanser for å bli draftet til NBA. Faktisk kommer rundt 35 prosent av drafting-spillerne fra Europa, legger han til.

SE VIDEO:Denne dunken gikk ikke så bra, Terrence!

21-åringen er svært ettertraktet blant europeiske klubber nettopp på grunn av sitt norske pass. I alle de store ligaene er det nemlig en amerikanerkvote, men Oglesby regnes som norsk i det systemet.

Best spenst

I disse dager er han på en treningsleir i italienske Treviso, hvor de 65 største talentene i Europa deltar. Både kamper og fysiske tester står på programmet.

- Terrence hadde faktisk best spenst av alle på campen, sier pappa Tony.

Matchvinner-type

Oglesby ble beryktet for sitt trepoengskudd i Clemson Tigers. Han er faktisk den spilleren som scorer nest flest trepoengere per kamp per spilte minutt i hele NCAA.

Og mot Maryland tidligere i år satte han en lang treer to sekunder før slutt - slik at Clemson vant kampen 73-70.

SE VIDEO AV SUPERSKUDDET NEDERST I ARTIKKELEN!

- På den kampen var det vel nesten 20.000 tilskuere. Det er helt utrolig å avgjøre kamper på den måten. Jeg har hatt fem-seks slike matchvinnende trepoengere for Clemson. Jeg er en type som liker å ta siste skuddet i kampen, enten vi kjemper for spilleforlengelse eller seier, sier Oglesby.

Mannen som kan være med å gi håp for Norges basketfremtid.

http://www.youtube.com/v/KHPmrOcHtfk

Her kan du lese mer om