BESTILT: Ed Hula på ungdoms-OL på Lillehammer. Han fikk fly, gratis opphold og en god sum penger for å skrive om mesterskapet. Foto: Ole Kristian Strøm VG

NIF brukte nær 900 000 på å kjøpe seg omtale

ULLEVAAL STADION (VG) Norges Idrettsforbund fløy inn skribentparet Ed og Sheila Hula på business class fra Atlanta – og betalte dem 886 346 kroner totalt – for å få omtale av Ungdoms-OL på Lillehammer.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Bilagene NIF nå har offentliggjort viser at ekteparet bak nettstedet Around the Rings, reiste fra USA 8. februar 2016, og at de forlot Norge 17. februar.

Around the Rings er en publikasjon som kun konsentrerer seg om olympiske leker, og fungerer som en markedsplass for mulige søkerbyer. De omtaler seg selv som «din beste kilde for nyheter om de olympiske leker».

– Vurderingen fra NIF var at man ønsket å få mest mulig og best mulig innhold i publikasjonen som leses av hele den olympiske familien, både sponsorer, medlemmer, komiteer og medieselskaper. Derfor valgte man å betale for reise og opphold for å få innholdet. Det er det medier kaller content marketing, sier Niels Røine, kommunikasjonssjef i NIF.

Hula-paret fløy på klasse D på Delta Airways, som er oppgraderte billetter karakterisert som «business med rabatt». Totalt sett kostet flybillettene NIF 137 160 kroner (68 580 kroner ganger to).

– Tenke nøye neste gang

I tillegg har NIF blitt tilsendt to fakturaer, datert 16. og 29. februar, på henholdsvis 372 457 og 376 729 norske kroner. Begge betalingene er også satt opp i 43 073 dollar.

– Hva tenker du om prislappen?

– Jeg vil tro at vi ved neste korsvei kommer til å vurdere om det var riktig verdigrunnlag-messig å kjøpe seg plass på den måten. Det andre er om det var verdt prisen. Det er ikke lett å vurdere. Jeg har ikke sterke meninger om vi betalte for mye eller lite, sier Røine.

– Var det riktig å kjøpe seg plass?

– Vi er ikke sikre på om dette var riktig i forhold til kulturen vår og vårt verdigrunnlag. Vi har foreløpig ikke vurdert at «det var riktig» eller «det var feil». Vi har bare vurdert at vi må tenke oss nøye om neste gang eventuelt, svarer Røine.

Kommentar: 10 ting OL-bilagene forteller oss

Hula: – Vi er helt uavhengige

Sheila Hula, som er oppført som utgiver av Around the Games, gjør det klart at de selv bestemmer hva de skriver, selv om arrangørene betaler for jobben.

– Det er helt uavhengig, det er det alltid når vi gjør slike jobber. Jeg kan ikke si det sterkt nok: Det er ikke noe press, sier hun til VG på telefon fra Atlanta i USA.

Alle artiklene de skrev fra Ungdoms-OL på Lillehammer ble merket som sponset innhold underveis, forteller hun. Denne merkingen skal ha vært tidsfestet, og forsvant en tid etter mesterskapet.

Blant sakene de publiserte under mesterskapet var et intervju med kronprins Haakon, som var medlem av hovedkomiteen til ungdoms-OL.

FLYTUR: NIF betalte Ed Hula 68.850 kroner for å fly fra Atlanta til Norge. Foto: Herman Folvik

Around the Rings dekker også olympiske leker utenfor sponsoravtaler med arrangørene, men da blir stoffet kun tilgjengelig for betalende lesere. Stoff fra sponsorsamarbeider, som under Lillehammer-lekene, ligger åpent ute på deres nettside.

Sheila Hula forteller at de som regel betaler reisen til mesterskap selv, men at det av og til er en del av avtalen at sponsoren tar reiseregningen.

Les også: NIF legger seg flat – kjøpte alkohol for 150.000 kroner

Første gang de dekket Ungdoms-OL

Lillehammer var første gang de dekket et Ungdoms-OL redaksjonelt. Under de tre foregående mesterskapene, i Singapore i 2010, i Østerrike i 2012 og i Kina i 2014, jobbet de med reklame for arrangørene, forteller redaktør Ed Hula.

Han vil ikke si nøyaktig hva slags effekt et ungdoms-OL og arrangørene får av at Around the Rings dekker det, men mener de fleste som er noe i den olympiske verden leser det de skriver.

– Ja, vi liker å tro det, sier han på telefon fra USA.

Ed Hula omtaler Lillehammer-avtalen som en «standardjobb».

– Det er bare en av de tingene som hjelper oss å holde lysene tent i redaksjonen, sier han.

Les også: NIF holdt tett om konge-suite til 185.000 kroner under Sotsji-OL

Spiste og bodde gratis

Hula-paret var NIFs gjester under dagene på Lillehammer., og bodde og spiste gratis.

Det fremgår også av fakturaen fra selskapet, som har base i delstaten Georgia, at kontrakten hadde en varighet fra 1. desember 2015 til 15. april 2016. Det vil si at Norges planer om et mulig OL i 2022 allerede var skrinlagt da denne avtalen ble gjort.

24. februar 2016, tre dager etter mesterskapet var ferdig, publiserte Ed Hula en hyllest om ungdomslekene på Lillehammer.

«I ti dager denne måneden har Lillehammer gjenskapt en bit av magien som sjarmerte verden under vinterlekene i 1994. Kaldt vær, god organisasjon, fine arenaer og et imøtekommende folk satte scenen.»

Adresseavisens kommentator, Kjetil Krokstæter, skrev tirsdag oppgitt om pengebruken som gikk til omtale.

– Jeg kjenner kvalmen stige igjen. Vi har råd til å kaste bort den millionen, men har vi råd til å la oss korrumpere på den måten? Hvis vi ikke kan få OL på rent og ryddig vis, er det bedre å tape OL-kampen enn å ha tapt ansikt fordi vi ofret våre verdier.

PS! VG opplyste først at det kostet 840 000 kroner, drøyt 46 000 mindre enn det som stemmer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder