GLUPINGER: Verdensmester i sjakk Magnus Carlsen overrakte et sjakkbrett type «Play Magnus» da han møtte matematikkgeniet John Forbes Nash i Oslo mandag ettermiddag. Nash er i Oslo for å motta den prestisjefylte Abelprisen, og ville gjerne møte Carlsen. Foto:Trond Solberg,VG

Genimøte: Magnus Carlsen og John Forbes Nash

HOTEL CONTINENTAL (VG) Matematikeren John Forbes Nash’ liv er udødeliggjort av Russell Crowe. Nå er originalen i Oslo – og da ville han gjerne møte et annet geni: Magnus Carlsen.

Artikkelen er over fire år gammel

Sjakkverdensmesteren er 24 år gammel, matematikeren 86 år gammel. Men aldersforskjellen var ikke noe problem da de møttes på hotell Continental mandag ettermiddag.

BEAUTIFUL MIND: Russell Crowe spilte matematikkgeniet John Forbes Nash, Jr. i filmen. Foto:,REUTERS

– Tenk - han er bare 24 år og verdensmester. Han er en stjerne, en Justin Bieber, sier matematikkprofessoren etter møtet med Norge sjakkstolthet.

– Interessant, sier Magnus Carlsen om møtet med Nash.

– Han er en tenker, fortsetter Carlsen og var glad over de mange gode spørsmålene fra Nash.

Det var i et intervju med NRK under Abelpris-feiringen på Princeton-universitetet at John Forbes Nash ble spurt om hva han kunne tenke seg å gjøre når han kom til Norge. Da kom ønsket om å møte Magnus Carlsen opp.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var også til stede under møtet.

Psykiske lidelser

John Forbes Nash’ liv ble godt kjent for folk flest i filmen «Et vakkert sinn», som slår en liten kile i muren av fordommer og uvitenhet om schizofreni – og forteller historien om det amerikanske matematikkgeniet og vinneren av Nobelprisen i økonomi i 1994. Russell Crowe portretterer geniet som lider av alvorlige psykiske lidelser.

Nash hadde en rekke gode spørsmål på lager til Carlsen: om sjakk kan være terapi, om hvordan dataalderen påvirker sjakksporten, om sjakkens opprinnelse og selvfølgelig kom de inn på båndene mellom sjakk og matematikk.

– Hvordan var forholdet ditt til matematikk da du gikk på skolen, spør VG Magnus Carlsen.

– Det snakker vi ikke om, svarer verdensmesteren lurt.

Han overrakte både et sjakksett og «Magnus-genseren» til matematikk-geniet.

Får Abelprisen

Carlsen har ikke sett filmen, men har lest om Nash og syntes det var spennende å få muligheten til å møte ham.

H.M. Kong Harald overrekker den prestisjefylte norske Abelprisen til John Forbes Nash og hans kollega Louis Nirenberg i Universitetets Aula i Oslo tirsdag. Prisen ble etablert i 2003 og er på til sammen seks mill. kroner.

Magnus Carlsen forbereder seg i øyeblikket til sin neste sjakkoppgave, som er Norway Chess på hjemmebane i Rogaland fra 15. juni. Han har nå noen litt roligere dager.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder