Norges fordel i møtet med Carlsen: Får hjelp av superdatamaskin

Magnus Carlsen om Houdini: - En kjempefordel

Verdensmester Magnus Carlsen (23) utfordrer hele Norge i sjakk. Med eksperthjelp og datamaskinen Houdini, tror han det norske folk ligger godt an.

  • Øyvind Askeland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den store tvisten i slaget om Sjakk-Norge blir at stormesterne Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer og Leif Erlend Johannessen får sjansen til å be om hjelp fra datamaskinen Houdini - verdens mest avanserte sjakk-computer.

Den regner hele tiden ut hvilket trekk som er det beste å gjøre. Tre ganger hver i løpet av partiet kan stormesterne be om å foreslå et Houdini-trekk.

- Drite meg ut kan jeg gjøre på andre måter, har Magnus Carlsen sagt tidligere om å spille mot datamaskinen.

Derfor skal han heller ikke denne gang møte bare Houdini, men verdensmesteren har gått med på at Norge kan få hjelp.

- Computerhjelp i kritiske situasjoner kan være en kjempefordel, og dette er et stort hjelpemiddel, sier Magnus Carlsen, og legger til:

- Skal si dere tar i bruk alle midler for å forsøke å slå meg.

Ber folket trene

Torsdag 8. mai utfordrer Magnus Carlsen hele landet i sjakk.

- Jeg tror, ærlig talt, at dette blir vanskelig. Magnus er verdens beste sjakkspiller. Vi er ikke favoritter, men vi har sjanser. Men vi må jobbe sammen, for vi er bare så gode som alle de som stemmer. Folket er avhengige av at vi tre som sitter der er konsentrerte, men samtidig er det folket som skal stemme. Hvis folket skal utfordre Magnus Carlsen, går ikke det bra uten intensiv hardtrening, sier Jon Ludvig Hammer.

Les også: Carlsen: - Dessverre mulig jeg taper

Sammen med Agdestein og Leif Erlend Johannessen, skal han stå i spissen for det norske laget i partiet som utspiller seg på kjøpesenteret Oslo City. Deres oppgave den 8. mai blir å foreslå hvilke trekk Norge skal gjøre.

Deretter er det VG-seerne som stemmer over hvilket trekk det norske laget skal velge.

- Magnus kan ikke tillate seg hva som helst. Han må nok være skjerpet, vurderer Johannessen.

Han er lavest rangert av de tre stormesterne (555 i verden/4 i Norge). Sammen med Agdestein (156/3), Hammer (112/2) og folket mener han Norge ryste Carlsen, som naturligvis er landets beste sjakkspiller.

- Jeg møter ofte folk som tror at du kan overraske ham med ved å gjøre et helt uventet trekk, men slike trekk har en tendens til å være tvilsomme. Det er en grunn til at verdens beste spillere styrer unna det, sier Johannessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRA INDIA MED KJÆRLIGHET: Jon Ludvig Hammer (til venstre) holder rundt verdensmester Magnus Carlsen etter seieren mot Viswanathan Anand i Chennai. Hammer hjalp kameraten under trening og VM-kampen. Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

Spent Carlsen

Johannessen, Agdestein og Hammer har alle slått Magnus Carlsen i sjakk tidligere.

KONKURRANSE: Ta en «selfie» - sett ut Carlsen

Carlsen får ett minutt på seg til å gjøre hvert trekk. Så får Agdestein, Hammer og Johannessen ett minutt på seg til å foreslå sine trekk.

Til slutt har VG-seerne fem minutter på seg til å stemme på de tre forslagene. Det trekket som får flest stemmer av folket, blir det Norge går for. Etter 20 trekk hver, får folket kun tre minutter på seg til å stemme.

Slik fortsetter partiet helt til Carlsen mot Norge er avgjort.

- Det er nærliggende å si at de må velge mitt trekk. Hvis de bare velger mitt trekk, blir det jeg som spiller mot Magnus. Det pleier ikke å gå dårlig. Jeg kommer sikkert til å gjøre noe dumt på et eller annet tidspunkt, sier Hammer som har én seier og en remis på ti møter med Carlsen, ifølge Chessgames.com .

Skulle de tre stormesterne foreslå samme trekk, vil det automatisk gjelde. Dersom to av dem foreslår det samme, vil folket ha to alternativer å velge mellom.

- Dessverre så er det mulig jeg taper, selv om jeg alltid har mest tro på mine sjanser. Det sies at en ekspert sjelden har noe å stille opp med mot et stort «online community». Det skal bli interessant å se om det stemmer, sier Magnus Carlsen.

PS: Carlsen mot Norge-sendingen begynner klokken 10 torsdag 8. mai. Du kan følge partiet i VG Direkte hele dagen.

NORGES «KAPTEINER»: Jon Ludvig Hammer (til venstre), Leif Erlend Johannessen og Simen Agdestein er rangert i Norge-toppen i sjakk. De leder det norske laget. Foto: NTB Scanpix/VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder