SYKKELPRESIDENT: Harald Tiedemann Hansen twitret etter VGs sak om at Skiforbundet stanser innsamlingen av tidligere blodverdier hos sine langrennsløpere. - Håpløst, twitret presidenten. Så fjernet han twittermeldingen. Foto: NTB Scanpix

Sykkelpresident ut mot skiforbundets blodjakt-stopp

Tiedemann Hansen til VG: - Alle bør ta tak, som sykkel har gjort

Espen Graff: - Han mangler helt grunnleggende kunnskap

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, reagerer på at skiforbundet valgte å stanse prosessen rundt innsamling av blodverdier fra 1990-tallet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Alle bør ta tak, som sykkel har gjort. Det var smertefullt, men nødvending for å gjenvinne tillit. Jeg ville ikke gjort det på den måten Skiforbundet nå gjør. De sa de skulle rydde opp, men når de avslutter en prosess på denne måten, uten at man har fått svar, så blir noen ting hengende fortsatt, sier Tiedemann Hansen til VG.

I vinter varslet skiforbundet at de var igang med innsamling av flere blodverdier fra 1990-tallet. Nå er den prosessen stoppet, skrev VG lørdag.

Det fikk sykkelpresidenten til å komme med denne meldingen på twitter: «Det er vel bare en ting å si om det: Håpløst. Hva er de redde for å oppdage?».

Like etter valgte han å fjerne twittermeldingen.

- Vi har hatt mer enn nok å gjøre med vårt eget. Jeg kjenner ikke godt nok til hva skiforbundet har gjort og ikke, sier sykkelpresidenten til VG en halvtimes tid etter det første intervjuet.

Mistenker ingen i norsk langrenn

Han legger til at han ikke mistenker noen i norsk langrenn - hverken nå eller før, han mener bare at de ikke burde stanset en prosess de lovet i vinter.

- Skiforbundet sa de skulle rydde dette av veien. De har ikke fullført. Det syns jeg er en rar ting å gjøre, sier Tiedemann Hansen.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Espen Graff i Norges Skiforbund. Foto: GEIR OLSEN

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, sier dette om sykkelpresidentens twitring:

- Han mangler helt grunnleggende kunnskap i denne saken. Vi har lagt frem de verdiene vi sitter på. Om det er noe han lurer på, så kan han gjerne ta kontakt med skiforbundet sier Graff.

Det var blodverdier som ligger lagret hos Fürst og Aker sykehus som skiforbundet i mars varslet at de ville spore opp. Disse krevde imidlertid skriftlig samtykke fra utøverne.

Nå har man altså snudd og legger prosessen død.

- Vi har etter presentasjonen ikke jobbet aktivt for å samle inn flere verdier f.eks fra Aker og Fürst. Slik denne saken har utviklet seg i ettertid og situasjonen er nå, ser vi ikke hensikten med å samle inn disse prøvene. Det finnes ikke indisier eller dokumentasjon mot norske utøvere. Det forholder vi oss til, fortalte Espen Graff i en epost til VG på lørdag.

Det var i den svenske dokumentarfilmen «Blodracet» at enkeltutøvere i norsk langrenn måtte svare for det noen hevdet var unormalt høye blodverdier. Det ble et voldsomt oppstyr da denne filmen ble vist på svensk fjernsyn på samme tidspunkt som ski-VM startet i Val di Fiemme i februar i år.

Kritikerne, blant dem den anerkjente professoren Bengt Saltin, lot seg ikke blende av blodverdiene Norges Skiforbund presenterte i et forsøk på å frikjenne seg selv.

Skiforbundet: - Vi holder ikke igjen info

Mannen bak SVT-dokumentaren «Blodracet», Hasse Svens, sier utviklingen i saken er som forventet:

- Allerede etter pressekonferansen i vinter fikk jeg en følelse av at Norges skiforbund ville dysse ned denne saken. De var tvunget til å publisere noe, men ønsket at den skulle gå i glemmeboken. Verdiene de la frem var helt uinteressante. De hadde vært interessante dersom man la frem blodverdiene til de samme utøverne på vinteren også. Da ville man fått det komplette bildet, sa Svens til VG i helgen.

- Vi holder ikke igjen info, og om det skulle komme nye blodverdier i fremtiden, så vil vi legge det inn i det systemet vi allerede har, sier Graff til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder